ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

O ΔΗΚΤΗΣ

Και κουλούρι και τυρί για δύο «φίλους» στην ΕΡΤ

Στις 31 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα οικειοθελούς συνταξιοδότησης 150 εργαζομένων της EPT. Μετείχαν με αιτήσεις τους τόσο ο τέως πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ όσο και η τέως γενική γραμματέας, γνωστά συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Οι όροι της αποχώρησης ήταν πολύ πιο ευνοϊκοί από αυτούς που ίσχυαν σε προηγούμενη αποχώρηση περίπου 1.000 εργαζομένων.

Στη συνέχεια, η διοίκηση της EPT, επικαλούμενη τις ανάγκες που δημιουργεί η κάλυψη της Ολυμπιάδας, πρότεινε την επαναπρόσληψη 80 από τους υπό συνταξιοδότηση υπαλλήλους. H διάταξη θα προωθηθεί σε ένα από τα δύο σχέδια νόμου του υπουργείου Εργασίας που εκκρεμούν προς ψήφιση στη Βουλή. Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο θα πρέπει να επαναπροσληφθούν και οι δύο συνδικαλιστές, οι οποίοι έσπευσαν να ενταχθούν στη ρύθμιση, καθώς και άλλοι υπάλληλοι που για χρόνια έχουν απαλλαχθεί των καθηκόντων τους; Μήπως γιατί η επαναφορά συνδέεται και με δικαίωμα μόνιμης παραμονής στην EPT; Ηδη τρία μέλη της ΠΟΣΠΕΡΤ με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της EPT κάνουν λόγο για αφόρητες πιέσεις προς τη διοίκηση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μόνιμη παραμονή στην κρατική EPT των κ. Μπουγά και Λαναρά. Μήπως για όλα αυτά έχει να πει κάτι ο κ. Χρ.Πρωτόπαπας;

Ο Σάκηηηης και ο Αkis.gr

Ελάχιστοι άνθρωποι έχουν το προνόμιο να αναγνωρίζονται από τον κόσμο με το μικρό τους όνομα. O Ελβις, ο Φιντέλ και η Μέριλιν αποτέλεσαν προσωπικότητες με διεθνή αναγνώριση κατ’ αυτόν τον τρόπο. Στην Ελλάδα ελάχιστοι είχαν το ίδιο προνόμιο, όπως ο Ανδρέας, η Μελίνα και εσχάτως ο Σάκηηηης! Δεν συμβαίνει το ίδιο με το Κώστας ή το Κωνσταντίνος, που -όχι μόνο μία φορά- υπήρξε το όνομα σημαντικών πρωθυπουργών της μεταπολίτευσης. Ισως ήταν θέμα πολιτικής αυτοπεποίθησης!! Αντιθέτως, ο υπουργός Ανάπτυξης, που διαθέτει περισσή από αυτή, ονοματοδότησε προσφάτως την ιστοσελίδα του στο Ιντερνετ με το χαρακτηριστικό www Akis.gr. Σαν να πρόκειται να αποκαλύψει εκεί τα μυστικά του, που φοβόσασταν να τον ρωτήσετε…

Οι δαπάνες μας σε φάρμακα

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα ευημερούν τα μάλα. Αυτό είναι το συμπέρασμα το οποίο προκύπτει από τη μελέτη του IOBE που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα «για την αγορά του φαρμάκου στην Ελλάδα το 2002». Αρκεί να σημειωθεί ότι η αύξηση των πωλήσεων φαρμάκων το 2002 έφθασε το 34% σε σχέση με τις πωλήσεις του 2001. Αναφορικά με τις δαπάνες για υγεία και φάρμακα που επιφέρουν τα νοικοκυριά της χώρας, επισημαίνεται ότι η μέση μηνιαία ιδιωτική δαπάνη για υγεία του νοικοκυριού ανέρχεται στα 94 ευρώ, ποσοστό 6,8% στο σύνολο των αγορών του νοικοκυριού. Από τη δαπάνη αυτή, το 15% αφορά σε φάρμακα, το 24% σε υπηρεσίες γιατρών, το 32% σε δαπάνη για οδοντιατρικές υπηρεσίες και το 12% σε δαπάνη για νοσοκομειακή περίθαλψη. H δαπάνη των Ταμείων για φάρμακα, σύμφωνα με τη μελέτη του IOBE, αποτελούσε το 36,7% του συνόλου των δαπανών για υγεία.

Αγορά ιδίων μετοχών

Την αγορά 915.226 ιδίων μετοχών αποφάσισε η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Alpha Trust Ανδρομέδα. H απόφαση αυτή ελήφθη με σκοπό τη συμπλήρωση ποσοστού 10% επί του συνόλου των μετοχών, που αποτελεί το ανώτατο όριο αγοράς ιδίων μετοχών. Οι 915.226 μετοχές αντιπροσωπεύουν ποσοστό 3,64% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, η οποία ήδη έχει αποκτήσει ποσοστό 6,36%. Ανώτατη τιμή αγοράς των μετοχών ορίστηκε η τιμή των 4,00 ευρώ και χρονικό διάστημα για την αγορά οι δώδεκα μήνες.