Οι τρεις πυλώνες που αναπτύσσονται, τα μέτρα πολιτικής και οι νέες πρωτοβουλίες του ΟΠΕ

Οι τρεις πυλώνες που αναπτύσσονται, τα μέτρα πολιτικής και οι νέες πρωτοβουλίες του ΟΠΕ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τρίπτυχο, διάχυση της γνώσης – πληροφοριών, της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και της ενίσχυσης των επιχειρήσεων, αποτελεί το υπόβαθρο στο οποίο αναπτύσσονται ταυτόχρονα οι νέες πρωτοβουλίες και τα μέτρα πολιτικής του ΟΠΕ, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού κ. Δημήτρη Μάρδα.

Το 2003 ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου έθεσε σ’ εφαρμογή το σύνολο των νέων του δράσεων, οι οποίες συνεχίζονται και τη φετεινή χρονιά και αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη μνημονίων συνεργασίας για τη Δημιουργία Διμερών Επιχειρηματικών Συμβουλίων, στη λειτουργία της υπηρεσίας One Stop Shop, στη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει η Διεύθυνση Προβολής και Προώθησης, στη δημιουργία μητρώου συμβούλων επιχειρήσεων, στην έναρξη του πιλοτικού προγράμματος «Πρωτοβουλία Εξαγωγές 2003» και στη βελτίωση του προφίλ της εξωστρέφειας του ίδιου του οργανισμού.

Ειδικότερα, σκοπός των Διμερών Επιχειρηματικών Συμβουλίων είναι η άμεση, αποτελεσματικότερη και ταχύτερη επαφή των ενδιαφερομένων επιχειρηματιών στις ξένες αγορές όπου τα δίκτυα επικοινωνίας δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένα. Διμερή Επιχειρηματικά Συμβούλια έχουν ήδη συσταθεί με τη Συρία, τον Λίβανο, το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία και το Ιράν και Τυνησία, Ισραήλ. Για το 2004 μεθοδεύεται η υπογραφή ομοίων Μνημονίων με το Καζακστάν, Σαουδική Αραβία, Ομάν, Αίγυπτο, Βραζιλία και Αργεντινή.

Η νεοσυσταθείσα υπηρεσία One stop Shop αποβλέπει στην επίλυση των σχετικών με τις εξαγωγές προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγείς ή την προώθησή τους στα αρμόδια υπουργεία και ακολούθως την παρακολούθηση της εξέλιξής τους από τις σχετικές υπηρεσίες του ΟΠΕ έως την επίλυσή τους.

Βασικό σημείο της προσπάθειας του ΟΠΕ είναι η βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει η Διεύθυνση Προβολής και Προώθησης του ΟΠΕ στους Ελληνες Εκθέτες στο εξωτερικό, μέσω της αναδιάρθρωσής της και της πιστοποίησης των υπηρεσιών της κατά ISO 9001.

Ταυτόχρονα επιδιώκεται η εξεύρεση χρημάτων από κάθε πηγή, με σκοπό τη χρηματοδότηση μέρους των δαπανών για τη συμμετοχή των εξαγωγέων σε διεθνείς εκθέσεις. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας ενδεικτικά αναφέρεται ότι εξασφάλισε τον Δεκέμβριο του 2003 κονδύλια 1 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τη Διεπαγγελματική κρασιού για χρηματοδότηση εκθέσεων του κλάδου.

Παράλληλα ο ΟΠΕ προωθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη δημιουργία ενός μητρώου συμβούλων επιχειρήσεων σε θέματα εξαγωγικών διαδικασιών με την προσθήκη ονομάτων φυσικών ή νομικών προσώπων στους καταλόγους που έχουν ήδη ετοιμαστεί κατά τον πρώτο κύκλο των προκλήσεων, που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2003. Η πρωτοβουλία αυτή φέρει τον τίτλο «Πρωτεύς».

Ταυτόχρονα σε πιλοτική βάση εφαρμόζεται και το «Πρωτοβουλία Εξαγωγές 2003» σε συνεργασία με τον ΣΕΒ και την εταιρεία Συμβούλων ΜcΚinsey.

Το πρόγραμμα αυτό (που θα επαναληφθεί), αφορά σε 40 μικρομεσαίες και στοχεύει στην παρακολούθηση και καθοδήγησή τους μέσω εξαγωγικών σχεδίων στις ξένες αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή