Νέοι «εχθροί» καραδοκούν στο Internet

Νέοι «εχθροί» καραδοκούν στο Internet

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα χρονιά, νέες αποφάσεις, και -δυστυχώς- νέες προερχόμενες από το Internet απειλές. Αν και το να προβλέπει κανείς το μέλλον είναι μάλλον ριψοκίνδυνη υπόθεση, αναλύοντας τα συμβάντα των δώδεκα προηγούμενων μηνών θα επιχειρήσουμε θα σκιαγραφήσουμε τα είδη των απειλών που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τη νέα χρονιά.

Σύμφωνα με την Panda Software, που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη λογισμικού για την καταπολέμηση των ιών, η πιο λογική πρόβλεψη είναι ότι το 2004 θα είναι η χρονιά του «εναλλακτικού» εχθρικού λογισμικού (malware) -δηλαδή, λογισμικού το οποίο δεν είναι απλώς ιοί και worms. Με αυτό δεν υπονοούμε ότι από εδώ κι εμπρός θα υπάρχουν λιγότεροι ιοί, ή ότι δεν θα υπάρχουν πλέον επιδημίες? πιστεύουμε απλώς ότι οι «παραδοσιακοί» ιοί θα χάσουν έδαφος λόγω του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού άλλων απειλών όπως τα προγράμματα dialer, το λογισμικό spyware ή το spam.

Dialer και spam

Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται αυτή η αύξηση είναι πιθανότατα οικονομικοί, καθώς πολλοί ασυνείδητοι χρήστες έχουν αντιληφθεί τα πλεονεκτήματα που μπορεί να τους παρέχει η εγκατάσταση προγραμμάτων dialer -για τη σύνδεση υπολογιστών σε τηλεφωνικές υπηρεσίες υψηλής χρέωσης εν αγνοία των χρηστών τους- καθώς και άλλες παράνομες δραστηριότητες όπως η υποκλοπή πληροφοριών για τραπεζικούς λογαριασμούς ή πιστωτικές κάρτες, ή η πώληση βάσεων δεδομένων με τέτοια στοιχεία σε «ύποπτες» εταιρείες marketing.

Το spam είναι πολύ πιθανό να παίξει επίσης σημαντικό ρόλο, και αποτελεί μάλιστα διπλή απειλή: αφενός επειδή απαιτεί τεράστια σπατάλη χρόνου για την ανάγνωση και διαγραφή των άχρηστων μηνυμάτων και αφετέρου επειδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί απ’ ορισμένους σαν μέσο διάδοσης ιών και άλλων μορφών εχθρικού κώδικα.

Δούρειοι Ιπποι

Κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθούν επίσης οι επιθέσεις των χάκερ σε συστήματα υπολογιστών, οι οποίες διευκολύνονται σημαντικά από την αύξηση του αριθμού των Δούρειων Ιππων, που λειτουργούν σαν «πίσω πόρτες» για τη διείσδυση σε συστήματα (back- door Trojans) και των ειδικών εργαλείων για χάκερ. Οσον αφορά τους νέους ιούς που αναμένεται να εμφανιστούν μέσα στο 2004, κατά πάσα πιθανότητα οι δημιουργοί ιών θα συνεχίσουν να αναζητούν προβλήματα ασφάλειας σε ευρέως χρησιμοποιούμενες εφαρμογές λογισμικού, έτσι ώστε τα δημιουργήματά τους να μπορούν να εξαπλώνονται σε όσο το δυνατόν περισσότερα συστήματα. Η στρατηγική αυτή γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, συχνά με καταστροφικά αποτελέσματα. Το πιθανότερο είναι ότι θα βλέπουμε περισσότερα worms και Δούρειους Ιππους από οποιονδήποτε άλλο τύπο ιού -τα πρώτα λόγω της ικανότητάς τους να εξαπλώνονται ταχύτατα, και οι δεύτεροι λόγω της ικανότητάς τους να εγκαθιστούν άλλες μορφές εχθρικού λογισμικού στους υπολογιστές που επηρεάζουν.

Νέα εργαλεία

Ο Luis Corrons, επικεφαλής των Εργαστηρίων Καταπολέμησης Ιών της Panda σχολιάζει: «Το 2004 δεν θα κυριαρχήσουν αποκλειστικά και μόνο οι ιοί. Πολλές μορφές εχθρικού λογισμικού, όπως τα προγράμματα dialer, το λογισμικό spyware, τα εργαλεία για χάκερ και το spam, πρέπει επίσης να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη κατά τον σχεδιασμό πολιτικών ασφάλειας. Αναμφίβολα θα συνεχίσουν να εμφανίζονται νέοι ιοί -πιθανώς περισσότεροι απ’ ό,τι στο παρελθόν- αλλά η αυξημένη παρουσία άλλων απειλών σημαίνει ότι η ύπαρξη ενός καλού συστήματος προστασίας έναντι των ιών δεν επαρκεί πλέον? οι χρήστες θα πρέπει επίσης να εφοδιαστούν με νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση του νέου κύματος απειλών από το Internet».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή