OI ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταύρος Θωμαδάκης

Στις αρχές Φεβρουαρίου λήγει η δεύτερη θητεία του κ. Σταύρου Θωμαδάκη στην προεδρία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, θέση την οποία κατέχει για τα περίπου επτά τελευταία χρόνια, τα οποία υπήρξαν θυελλώδη αλλά και καθοριστικά για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Παρότι υπάρχει νομικό παράθυρο να παραμείνει στη θέση του (δεδομένου ότι η πρώτη θητεία του κ. Σταύρου Θωμαδάκη δεν ήταν πλήρης), φαίνεται μάλλον δύσκολο να συνεχίσει. Είναι, μάλλον, βέβαιο ότι θα παραμείνει πρόεδρος της E.K. μέχρι τις εκλογές. Από ‘κει και πέρα, όλα δείχνουν ότι θα ξεκινήσει μία νέα καριέρα στην E.E. (ενδεχομένως στην Ευρωβουλή), με εφόδιο το προφίλ που έχει δημιουργήσει λόγω της σημαντικής παρουσίας του ως προέδρου της ευρωπαϊκής «λίγκας» της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χρηματιστηρίων (ΙΟSCΟ).

Ελιοτ Σπίτζερ

Ο Ελιοτ Σπίτζερ αντιπροσωπεύει σήμερα την επιβεβαίωση των μεγαλύτερων, ίσως, φόβων του αμερικανικού χρηματοοικονομικού κόσμου. O κ. Σπίτζερ ανέλαβε καθήκοντα γενικού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης το 1999 και έκτοτε έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για μια σερά ζητημάτων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία και τα δικαιώματα των πολιτών, όπως και θέματα καταναλωτικής φύσεως. Ωστόσο, με αφορμή τη χρεοκοπία ενός αριθμού εταιρειών του Διαδικτύου, ο κ. Σπίτζερ έχει ηγηθεί μιας εκστρατείας για τη συμμόρφωση των εταιρειών της Γουόλ Στριτ. Σήμερα, η διοίκηση του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης έχει απευθυνθεί στον κ. Σπίτζερ για τη διερεύνηση των όρων και του μεγέθους αποζημίωσης του πρώην προέδρου του, Ρίτσαρντ Γκράσο.

Ρίτσαρντ Γκράσο

Σε μια λίαν δυσμενή θέση βρίσκεται, σήμερα, εγκλωβισμένος ο Ρίτσαρντ Γκράσο, πρώην πρόεδρος του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (NYSE). Αναφερόμαστε στο πακέτο αποδοχών που έλαβε κατά την αποχώρησή του από τη διοίκηση του NYSE και το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 140 εκατομμυρίων δολαρίων, καθότι σήμερα αποτελεί αντικείμενο ερευνών της Επιτροπής Κεφαλαιογοράς και του γενικού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Ελιοτ Σπίτζερ. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Γκράσο ανέλαβε την προεδρία του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης το 1995, υποβάλλοντας τον περασμένο Σεπτέμβριο την παραίτησή του, λόγω των πιέσεων που ασκήθηκαν για το μέγεθος των αποδοχών του. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Γκράσο είχε λάβει, μόλις, ένα μήνα πριν το εφάπαξ ποσό των 140 εκατομμυρίων δολαρίων, δηλώνοντας ότι θα παραιτούνταν του δικαιώματος είσπραξης 48 εκατομμυρίων δολαρίων, επιπλέον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή