Ο ΔΗΚΤΗΣ

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απάτη στο Σίδνεϊ

Δεκάδες χιλιάδες αθλητές, επίσημοι, εθελοντές και λαμπαδηδρόμοι των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ πλήρωσαν μέχρι και 585 δολάρια ο καθένας για ένα βιβλίο, που θα απεικόνιζε τον ρόλο τους στους Αγώνες του 2000. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, πρόκειται για την εκδοτική εταιρεία από τη Νέα Ζηλανδία AustraliaRoll of Honour, της οποίας ο εκδότης, Αλιστερ Τέιλορ, έστειλε επιστολές σε άτομα τα οποία πήραν μέρος στους Αγώνες, για να συμπεριληφθούν στο βιβλίο με τίτλο «Μετέφεραν τη Φλόγα». Το βιβλίο, βεβαίως, δεν εκδόθηκε ποτέ και εναντίον του εκδότη έχουν υποβληθεί περισσότερες από 800 μηνύσεις. Εκτιμάται ότι εστάλησαν μέχρι και 100.000 επιστολές από την εν λόγω εκδοτική εταιρεία σε ανθρώπους που πήραν μέρος στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Αρκετοί εξ αυτών πλήρωσαν εκατοντάδες δολάρια για να καταχωριστούν στο βιβλίο (που δεν κυκλοφόρησε ποτέ) και να περάσουν στην ιστορία! Πάντως, είναι αδύνατο να εντοπιστεί ο κ. Τέιλορ…

Αντικατάσταση μετοχών

Το X.A. ανακοίνωσε χθές τις μετοχές που θα αντικαταστήσουν τη μετοχή Ευκλείδης από το Γ. Δ. Παράλληλης Αγοράς, τον Δείκτη Συνολικής Απόδοσης Παράλληλης Αγοράς και τον Δείκτη Κατασκευών. Ολες οι αλλαγές θα ισχύουν από τη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας 12 Ιανουαρίου 2004. Πιο συγκεκριμένα: Στον Γενικό Δείκτη της Παράλληλης Αγοράς και στον Δείκτη Συνολικής Απόδοσης Παράλληλης Αγοράς την κενή θέση καταλαμβάνουν οι μετοχές της εταιρείας Π. ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Α.Ε.Β.Ε. Στον Δείκτη των Κατασκευών την κενή θέση καταλαμβάνουν οι μετοχές της εταιρείας ΕΜΠΕΔΟΣ Α.Ε. Επιπλέον, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, οι μετοχές της εταιρείας ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ Α.Τ.Ε διαγράφονται από τους Δείκτες FTSE/ASE SmallCap 80 και FTSE/ASE All 140 στους οποίους και συμμετέχουν. Πιο συγκεκριμένα: Στους Δείκτες FTSE/ASE SmallCap 80 και FTSE/ASE All 140 οι μετοχές της εταιρείας ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ Α.Τ.Ε διαγράφονται και αντικαθίστανται από τις μετοχές της εταιρείας ΟΛΘ Α.Ε. με 30% συντελεστή στάθμισης των μετοχών τους.

Οπως πέρυσι το Ιασώ

Μέρισμα 0,7 ευρώ ανά μετοχή εκτιμάται ότι θα διανείμει το Ιασώ για το 2003, στη διάρκεια του οποίου ξεκίνησαν τη λειτουργία τους νέες μονάδες, εντός του υπαρχόντος νοσοκομείου αλλά και το Ιασώ General. H πρόβλεψη για το ύψος του μερίσματος προκύπτει από εκτιμήσεις της Marfin, σύμφωνα με τις οποίες το Ιασώ θα παρουσιάσει κέρδη προ φόρων για τη χρήση 2003 ύψους 20 εκατ. ευρώ και πωλήσεις 72 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ωστόσο, ότι στο προβλεπόμενο μέρισμα των 0,7 ευρώ συμπεριλαμβάνονται και 0,5 ευρώ ανά μετοχή σαν ειδικό μέρισμα.

ΣΕΒ καλεί ξενοδόχους

Εντονη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε ξενοδοχειακούς κύκλους που φέρονται διατεθειμένοι να ξεκινήσουν συζητήσεις με τη διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο ένταξής τους στους κόλπους των οργάνων των βιομηχάνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα θα τεθεί επί τάπητος τις επόμενες ημέρες και δεν αποκλείεται, εφόσον καταλήξουν θετικά οι συζητήσεις, να προσχωρήσει μεγάλη μερίδα ξενοδόχων ή φορέας που εκπροσωπεί τον κλάδο στις τάξεις του ΣΕΒ. Σημειώνεται ότι κατά καιρούς έχουν γίνει ανοίγματα και από τον ΣΕΒ προς τον τουριστικό κλάδο.

Ξεχνάει η ΑΓΕΤ!

Εδώ και τέσσερα χρόνια η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ μάς πληροφορούσε για επέκταση της εταιρείας με επενδύσεις στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στην Αλβανία. Εκτοτε, ουδέν ακούστηκε για κάποια πρόοδο σε αυτά τα σχέδια. Αντιθέτως ακούστηκε τελευταία ότι εάν οι επενδύσεις στην Αλβανία δεν προχωρήσουν τότε θα υπάρξουν σημαντικές οικονομικές και επιχειρηματικές επιπτώσεις στον ΗΡΑΚΛΗ. Μπορεί κανείς να μας ενημερώσει τι ακριβώς συμβαίνει;

Καταγγελία ΣΕΠΕ για ΟΣΕ

Σε εργολάβους ετοιμάζεται να αναθέσει τα έργα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών που προωθεί ο ΟΣΕ, σύμφωνα με καταγγελία του ΣΕΠΕ, του συνδέσμου των εταιρειών πληροφορικής. Σε ανακοίνωση του ΣΕΠΕ υποστηρίζεται ότι ο ΟΣΕ «προκήρυξε πριν από λίγες ημέρες, με σειρά αποφάσεων, διαγωνισμούς για τέσσερα έργα, που απαρτίζουν ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.

Για την υλοποίηση των έργων αυτών είναι εμφανές από τις διακηρύξεις και τα τεύχη δημοπράτησης, ότι το αντικείμενο των τεχνικών – εργοληπτικών εταιριών (ΜΕΕΠ), είναι εξαιρετικά περιορισμένο έως ελάχιστο, σε σύγκριση με το μεγάλο αντικείμενο των Συστημάτων Πληροφορικής – Τηλεπικοινωνιών, ώστε να δικαιολογείται επιλογή τεχνικών-εργοληπτικών εταιριών στις δημοπρασίες».

Παρά το γεγονός αυτό, «στους παραπάνω διαγωνισμούς επελέγησαν συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, έτσι ώστε να μπορούν να καταθέσουν προσφορές αποκλειστικά και μόνο ελληνικές ή αλλοδαπές εργοληπτικές εταιρίες, καθώς και κοινοπραξίες εργοληπτικών εταιριών, οι οποίες και ασχολούνται με ηλεκτρομηχανολογικά έργα (πτυχία εργοληπτικής εταιρίας είναι προϋπόθεση για συμμετοχή στους διαγωνισμούς)»!!!

Κατά τον ΣΕΠΕ, «με τον τρόπο αυτό, ο ΟΣΕ, αποκλείει τυπικά τη συμμετοχή των εταιριών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ως Προμηθευτών (Αναδόχων) Έργων που αποτελούν το αντικείμενο των δραστηριοτήτων τους, δηλαδή τις εταιρίες που διαθέτουν την τεχνογνωσία, υποδομή και οργάνωση για την άρτια εκτέλεση ενός τόσο σοβαρού και κρίσιμου επιχειρησιακά έργων». O σύνδεσμος ζητεί από τη Διοίκηση ΟΣΕ να επαναπροκηρύξει τα έργα με το αρμόζον νομοθετικό πλαίσιο και διατάξεις (χωρίς να αλλάξει το αντικείμενο των διαγωνισμών) επιτρέποντας τη συμμετοχή των εταιριών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Εξελίξεις στην ιχθυοκαλλιέργεια;

Αναμφισβήτητα φέτος θα είναι η κρίσιμη χρονιά για το μέλλον της Sea Farm Ionian, που αναμένεται να σηματοδοτήσει και τις εξελίξεις στον πολύπαθο κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών. Το αν υπαχθεί τελικά στο άρθρο 44 του αναπτυξιακού νόμου, αν συνεναίσουν οι τράπεζες για τη ρύθμιση των χρεών της και κατ’επέκταση της υλοποίησης της συγχώνευσής της με τη Σελόντα και αν τελικά η εταιρεία «γλυτώσει» τη χρεωκοπία, είναι ζητήματα που χωρίς άλλο θα διευθετηθούν φέτος και μάλιστα πριν τη λήξη του α’ εξαμήνου. Ειδικά όσον αφορά τις τράπεζες, ακούγεται ότι οι νομικές τους υπηρεσίες εξετάζουν τώρα, το ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψιν και τις επιδράσεις που θα έχει η απόφασή τους στη Σελόντα που είναι ο στρατηγικός επενδυτής της Sea Farm…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή