Ελπίδες και ανησυχίες των διαχειριστών Αμοιβαίων Κεφαλαίων

Ελπίδες και ανησυχίες των διαχειριστών Αμοιβαίων Κεφαλαίων

5' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιοδοξούν για το 2004 οι επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων. Αν και η κύρια πηγή αισιοδοξίας είναι οι θετικές εξελίξεις στις μεγάλες ξένες οικονομίες (κυρίως ΗΠΑ) οι ειδικοί δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους και για κάποιους εγχώριους «ειδικούς» λόγους, όπως οι επιπτώσεις των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων, η σμίκρυνση της προεκλογικής περιόδου, αλλά και η ανάκαμψη των εταιρικών κερδών των εταιρειών.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά ερωτήματα και επιφυλάξεις. H ευρωπαϊκή οικονομική αναιμία και τα ακόμα μεγαλύτερα εγχώρια προβλήματα, όπως το υψηλό εμπορικό έλλειμμα, το κυβερνητικό χρέος, τα διαρθρωτικά προβλήματα ή οι αβεβαιότητες της μετα-ολυμπιακής εποχής, επιβάλλουν αυτοσυγκράτηση και διαρκή επαγρύπνιση. H «K» φιλοξενεί σήμερα τις εκτιμήσεις τριών κορυφαίων στελεχών, οι οποίοι διαχειρίζονται τα αμοιβαία κεφάλαια της Alpha Bank, της Εμπορικής Τράπεζας και της EFG Eurobank Ergasias, που είναι από τα μεγαλύτερα της αγοράς.

Χρ. Σπανός – Γενικός διευθυντής ΕΡΜΗΣ ΑΕΔΑΚ

Προτεραιότητα στα Μετοχικά και Ομολογιακά Αμοιβαία

Η χρηματιστηριακή ύφεση που ταλαιπώρησε τις διεθνείς αγορές και την ελληνική αγορά την περίοδο 2000-2003 φαίνεται ότι έχει λήξει, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών του X.A. να αυξάνει με ποσοστό 30% το 2003, επιτρέποντας στους επενδυτές να πάρουν μια βαθιά ανάσα. Είναι προφανές ότι έχουμε εισέλθει σε φάση χρηματιστηριακής ανάκαμψης, η οποία ενισχύεται από τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, όπου οι δυσοίωνες προβλέψεις των αναλυτών διαψεύσθηκαν.

Αντίθετα, οι οικονομίες της Ευρωζώνης με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 0,5% για το 2003, που συνδέεται και με την υπερτίμηση του ευρώ σε σχέση με το δολάριο, θέτουν κάποια διλήμματα και ερωτήματα για την πορεία των αγορών της Ευρώπης. Οι ευρωπαϊκές αγορές θα επηρεασθούν βέβαια θετικά σε ενδεχόμενη πτώση των επιτοκίων σε ευρώ. Αλλά και από την προσδοκώμενη ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 1,8% περίπου μέσα στο 2004.

Με βάση τις παραπάνω τάσεις και προσδοκίες, μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για το 2004, μια που και η 12μηνη κερδοφορία των εταιρειών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου για το 2003 και το 2004 αναμένεται ικανοποιητική, ιδιαίτερα αν συγκριθεί με τα αποτελέσματα των προηγουμένων δύο ετών. Πώς μεταφράζονται τώρα όλα αυτά για τον μέσο Ελληνα επενδυτή; Με δεδομένο ότι αναμένεται βελτίωση των εταιρικών κερδών, αλλά και της παγκόσμιας ανάπτυξης, οι κατηγορίες προϊόντων που λογικά θα έχουν σχετικά καλύτερη απόδοση για τον επενδυτή θα είναι Μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια με μια ισόρροπη κατανομή σε επενδύσεις εσωτερικού και εξωτερικού και τα Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια με έμφαση τις επενδύσεις σε εταιρικά ομόλογα.

Αλ. Πιλάβιος – Διευθύνων σύμβουλος ALPHA ASSET ΜΑΝΑGΕΜΕΝΤ

Το νοικοκύρεμα αντανακλάται και στις μετοχές

Με τη λήξη του πολέμου στο Ιράκ και την απομάκρυνση των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων ήταν επόμενο να πάρουν βαθιά ανάσα οι χρηματιστηριακές αγορές.

Μετά μια παρατεταμένη τριετή περίοδο συνεχούς πτώσεως των αγορών δεν χρειάστηκε να ακούσουμε «καταπληκτικά» νέα από το μέτωπο της οικονομίας και των επιχειρήσεων για να ανέβουν οι τιμές των μετοχών, καθώς τα περισσότερα δυσάρεστα είχαν προεξοφληθεί και οι εκτιμήσεις των αναλυτών είχαν αναπροσαρμοσθεί σε πολύ λογικότερα επίπεδα.

Με την ανακοπή της καθοδικής πορείας, ενισχύθηκε το ψυχολογικό κλίμα, τα δημοσιοποιούμενα στοιχεία τόσο σε επίπεδο μακροοικονομικών μεγεθών όσο και σε επίπεδο αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων άρχισαν να εμφανίζουν από το δεύτερο κυρίως εξάμηνο του 2003 σαφή και συνεχή βελτίωση, με αποτέλεσμα ο «φαύλος» καθοδικός κύκλος να μετατραπεί σε έναν «ενάρετο» ανοδικό.

Με την κατανάλωση των νοικοκυριών να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, τις επενδύσεις των επιχειρήσεων να εμφανίζουν αυξητική τάση και την αγορά εργασίας να παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης, η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας αναμένεται να συνεχισθεί το 2004.

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον η κερδοφορία των επιχειρήσεων, που αποτελεί το «κλειδί» για την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών φαίνεται ότι θα συνεχίσει να είναι καλύτερη από αυτήν που αναμένουν οι αναλυτές της αγοράς.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη διατήρηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα, προσφέρει βάσιμες ελπίδες για μια θετική προοπτική των χρηματιστηρίων το 2004.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι αγορές θα πηγαίνουν από εδώ και πέρα μόνο προς τα πάνω χωρίς διακυμάνσεις που μπορεί να είναι είτε θετικές είτε αρνητικές, αναλόγως των εξελίξεων. Αρνητικές εξελίξεις θα μπορούσαν για παράδειγμα να είναι ένα νέο κύμα τρομοκρατικών ενεργειών, κινήσεις «προστατευτισμού» της αμερικανικής οικονομίας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ή ακόμη μία απότομη και σημαντική επιδείνωση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας με κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις.

Επίσης είναι αυτονόητο ότι όλοι οι κλάδοι της οικονομίας δεν θα παρουσιάσουν τις ίδιες επιδόσεις. Για παράδειγμα, οι μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις παρουσίασαν πολύ καλύτερες χρηματιστηριακές επιδόσεις από ό,τι τα μεγάλα blue chips και τις «αμυντικού» χαρακτήρα μετοχές, τάση που μπορεί να μεταβληθεί και ενδεχομένως να αντιστραφεί το 2004.

Οσον αφορά την ελληνική αγορά, μετά την αρνητική συγκυρία των τελευταίων ετών, αρκετές επιχειρήσεις έχουν προσπαθήσει να «νοικοκυρέψουν» τα του οίκου τους, περιορίζοντας σημαντικά τα έξοδα και δίνοντας έμφαση στις κερδοφόρες δραστηριότητές τους.

Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας έχουν αρχίσει να φαίνονται στα αποτελέσματα και στις τιμές των μετοχών τους. Ετσι, είναι πολύ πιθανό το ελληνικό Χρηματιστήριο το 2004 να κινηθεί ανοδικά και να παρουσιάσει αντίστοιχες αποδόσεις με αυτές άλλων ευρωπαϊκών αγορών.

Αρης Ξενόφος – Διευθύνων σύμβουλος EFG ΑΕΔΑΚ

Εκλογές, έλλειμμα, χρέος, κρίσιμα σημεία τριμήνου

Με τον μήνα Δεκέμβριο να αφήνει τις κύριες χρηματιστηριακές αγορές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού με πολύ καλές αποδόσεις (15%-50%) και τις αγορές ομολόγων (κρατικά-εταιρικά) με μια καλή πορεία, οι εκτιμήσεις για το 2004 αναμφισβήτητα προσελκύουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Αξιολογώντας τις αναλύσεις των διεθνών επενδυτικών οίκων και συνεκτιμώντας τις ανακοινώσεις αναφορικά με τα τρέχοντα επίπεδα δεικτών, εκτιμώ ότι το πρώτο εξάμηνο του 2004 διαγράφεται χρηματιστηριακά θετικό.

Στην αμερικανική αγορά οι αισιόδοξες προσδοκίες των βιομηχάνων παραγωγών, ο υψηλός ρυθμός νέων κατοικιών, η ρητορική της FED για διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα, η θετική επίπτωση στην περιουσία του καταναλωτή από την πρόσφατη χρηματιστηριακή ανάκαμψη, οι παροχές μέσω των φορολογικών ελαφρύνσεων και η αναθέρμανση των πωλήσεων συνδυαστικά με τα χαμηλά επίπεδα αποθεμάτων συνηγορούν υπέρ μιας θετικής κίνησης.

Ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε τρία σημεία: εκλογική αναμέτρηση, υψηλό εμπορικό έλλειμμα και κυβερνητικό χρέος.

Στην αγορά ομολόγων η απουσία αρνητικών εταιρικών νέων και η αναμονή για εδραίωση της διαφαινόμενης οικονομικής ανάκαμψης μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά κυρίως για το πρώτο τρίμηνο χωρίς να αποκλείεται διόρθωση των τιμών αν επαληθευθούν τα θετικά σενάρια που συνοπτικά περιέγραψα παραπάνω.

Στην ευρωπαϊκή αγορά η θετική επίπτωση στην πλευρά του κόστους στις επιχειρήσεις από τη σημαντική άνοδο της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος, οι εκτιμήσεις για διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης έναντι του 2003 και η διεθνοποίηση των αγορών θα δώσουν τον δικό τους θετικό τόνο. Ωστόσο, οι διαρθρωτικές δυσκαμψίες της Ευρώπης, η υψηλή ανεργία και η συναλλαγματική επιβάρυνση στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων είναι μεταβλητές που δεν πρέπει να λησμονούνται.

Τέλος, στην ελληνική αγορά οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις που φέρνουν σχετικά κοντά την εκλογική αναμέτρηση, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι εκτιμήσεις για διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και η εμπειρία της παράλληλης συμπεριφοράς της αγοράς (λόγω της συμμετοχής ξένων θεσμικών) με αυτήν της ευρωπαϊκής δίνουν το δικό τους θετικό στίγμα, ιδιαίτερα για το πρώτο εξάμηνο, με την ανάγκη της επαγρύπνησης για το σύνολο του 2004, υπαρκτή και συνεχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή