ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υψηλή ανάπτυξη στην Ελλάδα βλέπουν δύο διεθνείς οίκοι

Ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία προβλέπουν δύο μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, η ελβετική Credit Suisse First Βostoκαι η αμερικανική MorgaStanley.

H CSFB αποδίδει την αισιοδοξία της στην Ολυμπιάδα και στη μείωση της φορολογίας που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη τόσο φέτος όσο και του χρόνου. Πάντως η CSFB χαρακτηρίζει «φιλόδοξους» τους στόχους για ρυθμό ανάπτυξης 5% που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σύγκλισης της κυβέρνησης αλλά και υπογραμμίζει τη σημασία των σημαντικών μειώσεων στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων έως το 2008 που περιλαμβάνονται στο ίδιο πρόγραμμα. H CSFB αναμένει ότι η δυναμική του 2004 θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, αν και με μικρή κάμψη. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται στις επικείμενες εκλογές και σημειώνει ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Εν τω μεταξύ, η MorgaStanley περιμένει ανάπτυξη 4,5% φέτος για την ελληνική οικονομία μετά το 4% (εκτιμήσεις) του 2003 για την Ελλάδα, αλλά είναι λιγότερο αισιόδοξη για το 2005 που την τοποθετεί στο 3%.

Για το σύνολο της οικονομίας της Ζώνης του Ευρώ, η CSFB προβλέπει ανάπτυξη τουλάχιστον 2% τόσο για το 2004 όσο και για το 2005, ενώ θεωρεί την ισχυροποίηση του ευρώ απειλή για την ανάπτυξη. H MorgaStanley αναμένει 2,2% φέτος για τη Ζώνη του Ευρώ και επισημαίνει επίσης τους κινδύνους από το ισχυρό ευρώ.