«Οχι» στα χρυσωρυχεία, διαδήλωσαν κάτοικοι και φορείς Εβρου – Ροδόπης

«Οχι» στα χρυσωρυχεία, διαδήλωσαν κάτοικοι και φορείς Εβρου – Ροδόπης

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αρνούμαστε την επένδυση των χρυσωρυχείων. Αρνούμαστε να κληρονομήσουμε τον θάνατο στα παιδιά μας. Η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο των φορέων και του λαού του Εβρου και της Ροδόπης ήταν η απάντηση στην επιχειρούμενη καταστροφική επένδυση για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών».

Αυτό τόνισε ο νομάρχης Εβρου Νίκος Ζαμπουνίδης, εξερχόμενος από το διοικητικό Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης, όπου οδηγήθηκε γιατί αρνήθηκε να προχωρήσει στην προκήρυξη παραχώρησης χρήσης μεταλλείου, όπως ζητούσαν τα «Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.», τα οποία και υπέβαλαν αγωγή. Από το πρωί, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και περισσότεροι από 2.000 πολίτες της Αλεξανδρούπολης συγκεντρώθηκαν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στο νομάρχη και φωνάζοντας συνθήματα όπως «το όχι του λαού δεν χωράει σε δικαστικές αίθουσες».

Ανάμεσά τους ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Ανθιμος, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης, ο βουλευτής Εβρου Γιάννης Νικολαΐδης, ο νομάρχης Ροδόπης Αρης Γιαννακίδης, οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης, Φερών, Σουφλίου, Διδυμοτείχου, Μεταξάδων, Τριγώνου, πρόεδροι φορέων και συλλόγων, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, πολιτευτές, εκπρόσωποι κομμάτων και μαθητές των σχολείων της περιοχής.

Σε εξέδρα που είχε στηθεί έξω από το Δικαστικό Μέγαρο έγινε το συλλαλητήριο, που περιλάμβανε ομιλίες και χαιρετισμούς από τους φορείς.

Ο κ. Παπαγεωργίου από τη Χαλκιδική έδωσε συγχαρητήρια στους πολιτικούς μας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σας ζηλεύω για τους πολιτικούς που έχετε. Είναι μπροστάρηδες στον αγώνα. Σε εμάς είναι συνέταιροι των χρυσωρυχείων».

Επίσης μίλησε κι ένας μαθητής, εκπροσωπώντας τα σχολεία που έδωσαν το «παρών». Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα του Εβρου κ. Φακριάδης ζήτησε να συνεχιστεί ο αγώνας.

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης τόνισε πως η δημιουργία του εργοστασίου θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην περιοχή και ζήτησε προσπάθεια απ’ όλους.

Από την πλευρά του ο νομάρχης Ροδόπης Αρης Γιαννακίδης εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα της Νομαρχίας Εβρου για την απομάκρυνση των χρυσωρυχείων από την περιοχή, ενώ ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών μετέφερε στους συγκεντρωμένους την απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ Α. Τσοχατζόπουλου και Β. Παπανδρέου, οι οποίοι τόνισαν ότι δεν θα υπογράψουν την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων.

Σημειώνεται ότι τόσο ο νομάρχης Εβρου όσο και τα χρυσωρυχεία πήραν από το δικαστήριο προθεσμία ενός μηνός για να υποβάλουν γραπτώς υπομνήματα με τις θέσεις τους και στη συνέχεια μέσα στο εύλογο χρονικό διάστημα προβλέπεται η έκδοση της απόφασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή