Προσαρμόζονται στον κώδικα ISPS λιμάνια και ναυτιλιακές

Προσαρμόζονται στον κώδικα ISPS λιμάνια και ναυτιλιακές

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η προσαρμογή των ναυτιλιακών εταιρειών και των λιμενικών εγκαταστάσεων στα προβλεπόμενα από τον Κώδικα για την Ασφάλεια Πλοίων και λιμενικών εγκαταστάσεων (ISPS code) από εκνομες ενέργειες, ώστε έως την 1η Ιουλίου του 2004 να έχουν πιστοποιηθεί 49 κρατικά λιμάνια και Λιμενικά Ταμεία, 42 ιδιωτικές λιμενικές εγκαταστάσεις καθώς και τα επιβατηγά πλοία διεθνών πλόων. Οι υπεύθυνοι των λιμενικών εγκαταστάσεων, βάσει του Κώδικα, θα πρέπει να προχωρήσουν σε αξιολόγηση της ασφάλειας που παρέχουν οι εγκαταστάσεις και αμέσως μετά να καταρτίσουν σχέδιο ασφάλειας το οποίο θα καλύπτει τις απαιτήσεις για τη διασύνδεση πλοίου – λιμένα. Οι διοικήσεις των λιμανιών οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα στο διορισμό υπευθύνου ασφάλειας, ο οποίος θα μπορεί να είναι ο ίδιος για περισσότερα από δυο λιμάνια. Για όσα έχουν χαρακτηριθεί Ολυμπιακά λιμάνια είναι αρκετή η αξιοποίηση των αξιολογήσεων ασφαλείας που έχουν ήδη καταρτίσει, με την προϋπόθεση ότι αυτή η αξιολόγηση συμπεριλαμβάνει το σύνολο των εγκαταστάσεών τους και όχι μόνο εκείνες που θα δεχθούν τουρίστες.

Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, κατά δήλωση του υπουργού κ Γιώργου Πασχαλίδη, έχει προχωρήσει στην δημιουργία Μητρώου Αναγνωρισμένων Οργανισμών Ασφάλειας (AOA) οι οποίοι κατόπιν εξουσιοδοτήσεως από το υπουργείο θα μπορούν να αναλάβουν την διενέργεια αξιολόγησης της ασφάλειας λιμενικών εγκαταστάσεων.

Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του YEN, έχουν υποβληθεί και αξιολογηθεί από την αρμόδια Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν Λιμενικοί, οι προτάσεις πέντε εταιρειών.

Παράλληλα, στο Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) πραγματοποιούνται σεμινάρια υπευθύνων Ασφάλειας των ναυτιλιακών εταιρειών, καθώς και σε αξιωματικούς ασφάλειας πλοίων, με αντικείμενο τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τον σχετικό Κώδικα. O αριθμός των ατόμων που έχουν πιστοποιηθεί μέχρι σήμερα είναι 1.530 στελέχη εταιρειών και ναυτικοί.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και έχουν σχέση με την εφαρμογή του ISPS code στα επιβατηγά πλοία διεθνών πλόων έχουν ήδη υποβληθεί για έγκριση 94 σχέδια ασφάλειας πλοίων (ship security plans) από 11 ναυτιλιακές εταιρείες και ήδη έχουν προεγκριθεί τα 80 εξ αυτών.

Τα λιμάνια Την 1η Ιουλίου του 2004 θα πρέπει να έχουν πιστοποιηθεί ως προς τις απαιτήσεις του Κώδικα ΙSΡS:

Τα λιμάνια A.E.: Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Βόλου, Αλεξανδρούπολης, Ελευσίνας, Ηρακλείου, Ηγουμενίτσας, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου και Πατρών.

Τα λιμενικά Ταμεία: Αγίου Νικολάου Κρήτης, Αιγίου, Αντικυθήρων, Γυθείου, Ζακύνθου, Θήρας, Ιερισσού, Ιτέας, Καλαμάτας, Καλύμνου, Κατάκολου, Κεφαλονιάς, Κορίνθου, Κυλλήνης, Κω, Μεσολογγίου, Μήλου, Μυκόνου, Μύρινας, Μυτιλήνης, Νάξου, Ναυπλίου, N. Μουδανίων, Πάτμου, Πόρτο Λάγος, Πρέβεζας, Πύλου, Ρόδου, Σαμοθράκης, Σάμου, Σητείας Κρήτης, Στυλίδας, Σύρου, Τήνου, Χαλκίδας, Χανίων Κρήτης και Χίου.

Οι ιδιωτικές λιμενικές εγκαταστάσεις: ΑΓΕΤ Ηρακλής, Αλιβερίου, ΑΗΣ ΔΕΗ, Αλουμινίου της Ελλάδας, ABEE, Σωληνουργείων Κορίνθου, SOVEL A.E. (Τσιγγέλι Αλμυρός Βόλου), Λούλη A.E., ΑΓΕΤ Ηρακλής Αγριάς Βόλου, Ελληνικών Πετρελαίων, Ασπροπύργου. EKO Σκαραμαγκά, BP Σκαραμαγκά, TEXACO, Χάλυβος A.E., Χαλυβουργικής, Τιτάνα, Πετρόλα, Lamda, Ναυπηγείων Ελευσίνας, EKO Ελευσίνας, ΔΕΠΑ, Ελληνικών Πετρελαίων, TVX HELLAS, Μότορ Οϊλ Ελλάς, Μύλων Σόγιας, Σουλφούρ A.E., Μουρίκη A.E., Φουλκόρ A.E., DOW Χύμα, Τιτάνα Πατρών, Επισκευών Μώλου ΔΕΗ Κερατσινίου, Επισκευαστικής Βάσης Περάματος, ΕΛΙΑ.Ε., ΕΛΜΙΣτυλίδος, Agroinvest S.A. – Αχλάδι Φθιώτιδας, Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου, Ναυπηγείων Αυλίδος, Λάρκο Λάρυμνας, Σόγια Ελλάς, Σέλμαν, Καβάλα Οϊλ και Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή