Εμφραγμα αξιοπιστίας υπέστη η Σοφοκλέους

Εμφραγμα αξιοπιστίας υπέστη η Σοφοκλέους

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία δημιουργούν τα τεχνικά προβλήματα που συχνά εμφανίζονται στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, διαταράσσοντας την ομαλή λειτουργία των συνεδριάσεων. Πριν από λίγες ημέρες είχε διακοπεί, πάλι εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων, η συνεδρίαση της αγοράς παραγώγων.

Χθες η συνεδρίαση, περίπου 20 λεπτά μετά το ξεκίνημα, διακόπηκε εξαιτίας σοβαρού τεχνικού προβλήματος, το οποίο λύθηκε αρκετές ώρες μετά. H συνεδρίαση ξεκίνησε και πάλι στις 13.00 και ολοκληρώθηκε στις 17.00 ενώ ακυρώθηκαν 2.011 πράξεις που είχαν γίνει στην αρχή.

Η νέα δυσλειτουργία του συστήματος διατάραξε το καλό κλίμα, δίνοντας λαβή για σχόλια όπως ότι το Ολοκληρωμένο Αυτόματο Σύστημα Ηλεκτρονικών Συναλλαγών (ΟΑΣΗΣ) πάσχει από δομικές αδυναμίες και ατέλειες, ενώ κάποιοι ανακάλυψαν… πολιτικό δάκτυλο!

Στελέχη του Χρηματιστηρίου Αθηνών τονίζουν ότι πρόκειται για καθαρά τεχνικό πρόβλημα, το οποίο αποδίδεται στον «πηγαίο κώδικα του συστήματος», δηλαδή στην καρδιά του προγράμματος. Υπογραμμίζουν ότι οι συστημικές δυσλειτουργίες, τα αποκαλούμενα «bug», βρίσκονται σε κάθε σύστημα (ακόμα και τα τελειότερα), συνηθίζουν να… αιφνιδιάζουν και δεν είναι δυνατόν πάντα να προβλέπονται.

Οι επιτελείς της «ηλεκτρονικής καρδιάς» του X.A., αποκρούοντας τα βέλη της κριτικής, υπογραμμίζουν τη φθίνουσα πορεία των κρουσμάτων: το 1999, πρώτη χρονιά λειτουργίας του ΟΑΣΗΣ, σημειώθηκαν 40 προβλήματα, ενώ την περασμένη χρονιά μόλις 4.

Από την άλλη πλευρά, οι επαγγελματίες της αγοράς τονίζουν ότι οι συνεχείς δυσλειτουργίες αντανακλούν βαθύτερα τεχνικά ή άλλα λειτουργικά προβλήματα (π.χ. δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες ή έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού), τα οποία πλήττουν την αξιοπιστία του X.A. και εκθέτουν την ελληνική αγορά διεθνώς. Προσθέτουν δε ότι πολύωρες διακοπές ή ακυρώσεις πράξεων στις ώριμες ξένες κεφαλαιγορές δεν συμβαίνουν παρά εξαιρετικά σπάνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή