«Κατεπείγουσα» προκαταβολή 200 εκατ. ευρώ η ETA για δύο ολυμπιακές εγκαταστάσεις

«Κατεπείγουσα» προκαταβολή 200 εκατ. ευρώ η ETA για δύο ολυμπιακές εγκαταστάσεις

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα 200 εκατ. ευρώ φτάνει η προκαταβολή που καταβάλλει η «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» (ETA) για την απόκτηση δύο ολυμπιακών εγκαταστάσεων και συγκεκριμένα του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας στον Αγιο Κοσμά και του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC). Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης, Οικονομίας και Πολιτισμού οι διαδικασίες μεταβίβασης πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου. Μάλιστα, επειδή η κυβέρνηση επειγόταν να περιορίσει το εύρος της «τρύπας» στον ολυμπιακό προϋπολογισμό, η υπουργική απόφαση περιείχε παράγραφο με βάση την οποία η προκαταβολή καταβλήθηκε πριν από τα τέλη τους έτους.

Η αποτίμηση των δύο εγκαταστάσεων, που μεταβιβάζονται στην ETA στο πλαίσιο του σχεδίου μεταολυμπιακής αξιοποίησης των εγκαταστάσεων για τους Αγώνες, έγινε από τις εταιρείες AmericaAppraisal και Kantor.

H ETA θα αναλάβει στη συνέχεια να αναζητήσει στρατηγικούς επενδυτές για τις δύο εγκαταστάσεις, μολονότι η συγκεκριμένη συναλλαγή -και το γενικότερο σχέδιο αξιοποίησης των γηπέδων μετά τους Αγώνες- έχει προκαλέσει την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. Συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα θα αναζητήσει και η Εταιρεία Ολυμπιακών Ακινήτων, η οποία διατηρεί την κυριότητα 12 εγκαταστάσεων. Σε ορισμένες εξ αυτών (π.χ. στο Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου) θα πραγματοποιηθούν μάλιστα επιπλέον έργα, προκειμένου να καταστούν περισσότερο ελκυστικές στον ιδιωτικό τομέα ή να αυξηθούν τα έσοδα από τη λειτουργία τους μετά τους Αγώνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα από τα υπουργεία Οικονομίας και Πολιτισμού, το δημοσιονομικό κόστος συντήρησης και λειτουργίας των νέων ολυμπιακών εγκαταστάσεων (εξαιρουμένων του OAKA και του Σταδίου Ειρήνης & Φιλίας) ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Για τον προσδιορισμό του κόστους σ’ αυτό το επίπεδο ελήφθη, όμως, υπόψη ότι τα έξοδα λειτουργίας μιας εγκατάστασης θα μειωθούν κατά 50% σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα.

Οι 4 κατηγορίες

Με βάση το κυβερνητικό σχέδιο, οι εγκαταστάσεις κατατάχθηκαν σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους και τις δυνατότητες που προσφέρουν: στην πρώτη ανήκουν αυτά που θα παραμείνουν υπό την άμεση εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, όπως το OAKA και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται τα έργα που επιτρέπουν συνεργασία με δήμους, αθλητικές ομοσπονδίες και ιδιώτες και θα ελέγχονται από την Εταιρεία Ολυμπιακών Ακινήτων. Στην κυριότητα της τελευταίας περιήλθαν εγκαταστάσεις όπως το Κέντρο Γραπτού Τύπου, το Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας, το Παγκρήτιο Στάδιο, το Ολυμπιακό Συγκρότημα στο Γουδί κ.λπ.

Στην τρίτη κατηγορία μπήκαν τα δύο έργα που μεταβιβάζονται στην ETA, ενώ στην τέταρτη κατηγορία εντάσσονται οι εγκαταστάσεις του Ελληνικού, οι οποίες θα ενταχθούν στο σχεδιασμό για το περίφημο μητροπολιτικό πάρκο στην περιοχή και θα μεταβιβαστούν στον φορέα διαχείρισης του πάρκου. Σε ορισμένες εγκαταστάσεις θα απαιτηθούν επιπλέον έργα, με βάση τις προβλέψεις που έχουν γίνει στον αρχικό σχεδιασμό τους. Στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο, για παράδειγμα, προβλέπεται η κατασκευή ξενώνων για τη φιλοξενία ξένων αποστολών, αλλά και ξενοδοχείου. Στο Ολυμπιακό Κέντρο Σκοποβολής, που βρίσκεται επίσης στο Μαρκόπουλο, ενδέχεται να διαμορφωθεί ο περιβάλλων χώρος για τη φιλοξενία υπαίθριων σπορ που συνδέονται με τη σκοποβολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή