O ΔΗΚΤΗΣ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Βάσω, ο Σημίτης και η γέφυρα ως φετίχ

Ρελάνς στην «αρχηγική» εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου στην Αχαΐα θα επιδιώξει ο Κώστας Σημίτης, με σύμμαχο… Παπανδρέου. Στόχος η πραγματοποίηση μιας «πρωθυπουργικής» εμφάνισης, συνδυασμένης και με ένα μεγάλο έργο. Αλλωστε, όπως λέγεται, η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου αποτελεί ψυχολογική εμμονή για τον απερχόμενο πρωθυπουργό, ο οποίος -όταν οι εκλογές τοποθετούνταν για τον Μάιο- στόχευε να περπατήσει πάνω σε αυτήν. Επί του παρόντος, ο περίπατος αποκλείεται (το έργο δεν θα είναι έτοιμο), αλλά ο Κώστας Σημίτης φαίνεται αποφασισμένος να συντηρήσει το προφίλ του «πρωθυπουργού των μεγάλων έργων». Ετσι, αναμένεται να επισκεφθεί την επιβλητική γέφυρα τις προσεχείς ημέρες. Πρώτη συνέπεια της απόφασης αυτής ήταν η ακύρωση της προγραμματισμένης για την Παρασκευή επίσκεψης της Βάσως Παπανδρέου και δημοσιογράφων στο Ρίο. H επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί πλέον παρουσία του K. Σημίτη, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι ο επαναπρογραμματισμός της αποτελεί μια «ευγενική προσφορά» της υπουργού, στην άτυπη κούρσα γοήτρου που διεξάγει ο κ. Σημίτης με αντίπαλο τον διάδοχό του…

Στο βασίλειο των εργολάβων

Θα διαβάσατε χθες για το έργο της Κέρκυρας, όπου 17 εργολάβοι από Ελλάδα και Ιταλία έλαβαν τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές την ίδια ώρα, από την ίδια τράπεζα και από το ίδιο υποκατάστημα. Κι όμως! Το έργο αποχέτευσης ανατέθηκε τελικά σε τεχνική εταιρεία, παρά το οφθαλμοφανές του πράγματος και παρά τις αντιδράσεις ορισμένων συμμετεχόντων στον διαγωνισμό. Οι υπηρεσίες του δήμου Κερκυραίων δεν πτοήθηκαν, βέβαια(!) και συνέχισαν ακάθεκτες το έργο τους. Με τον ίδιο τρόπο ανέθεσαν -στην ίδια τεχνική εταιρεία που ανέλαβε και το έργο αποχέτευσης- την κατασκευή αθλητικού κέντρου στη θέση Πλάντραφος, προϋπολογισμού 2,35 εκατ. ευρώ. Και στον συγκεκριμένο διαγωνισμό εμφανίζονται εγγυτικές επιστολές που ελήφθησαν από την ίδια τράπεζα, την ίδια ημέρα κ.λπ. κ.λπ. Συμπτώσεις… Στο βασίλειο των εργολάβων.

Στην Αθήνα η Media Markt

H γερμανική αλυσίδα οικιακών συσκευών και ηλεκτρονικών Media Markt θα είναι -σύμφωνα με πληροφορίες της «K»- ένα από τα «καταστήματα-άγκυρες» του εμπορικού κέντρου που αναπτύσσει η Lamda Estate Development στο Μαρούσι, εντός του Χωριού Τύπου. Πέρα από τη συνεργασία με τη Lamda, η γερμανική αλυσίδα αναζητεί και ανεξάρτητα ακίνητα, καθώς επιθυμεί να πραγματοποιήσει δυναμική είσοδο στην ελληνική αγορά. H Media Markt, μέλος του ομίλου Metro, διαθέτει περισσότερα από 160 καταστήματα στη Γερμανία, ενώ δραστηριοποιείται επίσης σε Αυστρία, Βέλγιο, Ελβετία, Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία, Πολωνία και Ουγγαρία. Στα καταστήματά της προσφέρει 40.000 διαφορετικά προϊόντα από τους κλάδους των οικιακών συσκευών, των υπολογιστών, των ειδών φωτογραφίας, των στερεοφωνικών συγκροτημάτων και των τηλεπικοινωνιών.

Σοφοκλέους όπως Nasdaq

H Σοφοκλέους δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από την αμερικανική αγορά των μετοχών της νέας τεχνολογίας. Να ένα καλό επιχείρημα(!) για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όταν τους ρωτούν για τη σφαγή που υπέστησαν χιλιάδες επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών. O Γενικός Δείκτης Τιμών του X.A. κινείται λίγο κάτω από το 40% του σημείου των υψηλότερων αποδόσεων του τέλους του 1999 (όταν ο Δείκτης έφθασε τις 6.300 μονάδες στη Σοφοκλέους), αλλά κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον αμερικανικό Nasdaq. Εκείνος είναι στις 2.000 μονάδες τώρα, ενώ στις αρχές του 2000 είχε φθάσει στις 5.000 μονάδες. Ακριβώς δηλαδή στο 40% του σημείου κορυφής. Το Χρηματιστήριο Αθηνών λοιπόν είχε την ίδια συμπεριφορά με τον Nasdaq. Μόνο που εκεί δεν υπήρξαν υπουργοί που να παροτρύνουν τους επενδυτές για νέες αγορές το 2000!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή