H Goldman Sachs «βλέπει» κλείσιμο ψαλίδας ΗΠΑ – E.E.

H Goldman Sachs «βλέπει» κλείσιμο ψαλίδας ΗΠΑ – E.E.

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές ευκαιρίες και προοπτικές θα έχουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την GoldmaSachs, η οποία εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα ενισχύσουν τις επενδύσεις τους και θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, εκμεταλλευόμενες το θετικό οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην E.E.

H GoldmaSachs εκτιμά ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2004 θα κλείσει περαιτέρω η ψαλίδα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Μάλιστα, αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τους ρυθμούς ανάπτυξης, αναμένοντας, πλέον, αύξηση 2,6% για το 2004.

Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη, εκπρόσωποι της GoldmaSachs τόνισαν ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, εκμεταλλευόμενες τη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους, θα κινηθούν περισσότερο επιθετικά στην κατεύθυνση των εταιρικών αναδιαρθρώσεων, με αποτέλεσμα να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου εκτιμάται ότι ενισχύει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών, οι οποίες δανείζονται στο αμερικανικό νόμισμα, ενώ τα χαμηλά επιτόκια περιορίζουν περαιτέρω την επιβάρυνση των εταιρειών από τα χρέη σε συνάλλαγμα, παρότι για κάθε 10% αύξηση της τιμής του ευρώ έναντι του δολαρίου, περιορίζονται κατά 4% τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών από εξαγωγές.

Τα στελέχη του οίκου GoldmaSachs διατυπώνουν την εκτίμηση ότι οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη θα κατευθύνουν την αύξηση της ρευστότητας σε επενδύσεις, εκμεταλλευόμενες την πτώση του κόστους δανεισμού στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 χρόνων.

Εκτιμούν συγκεκριμένα ότι η αύξηση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις θα οδηγήσει σε ένα νέο κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων, που θα ανεβάσει το 2004 τις επενδυτικές δαπάνες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.

Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές μετοχές, θεωρούνται υποτιμημένες, ενώ αίσθηση προκαλεί η επισήμανση ότι περιορίζεται σταδιακά η ψαλίδα της αξιολόγησης ανάμεσα στις κυκλικές και αμυντικές μετοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή