Δυναμική άνοδος με… ξένα καύσιμα

Δυναμική άνοδος με… ξένα καύσιμα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιφνιδιάζει και τους πλέον αισιόδοξους η ορμή του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ηδη στις πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους ο Γενικός Δείκτης αποκομίζει κέρδη που «αγγίζουν» το 10%, ενώ την ίδια στιγμή δεκάδες μετοχές αποκομίζουν κέρδη πολλαπλάσια του δείκτη.

Η εντυπωσιακή κίνηση, που τροφοδοτείται από μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, της Αθήνας τις τελευταίες ημέρες έχει «βραχυκυκλώσει» τους επαγγελματίες της αγοράς, διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων και χρηματιστές. Οι περισσότεροι ανέμεναν μια διορθωτική κίνηση μετά την ενθουσιώδη υποδοχή των πολιτικών εξελίξεων που οδήγησαν στη σμίκρυνση της προεκλογικής περιόδου.

Ωστόσο η Σοφοκλέους επιμένει να διαψεύδει τους ειδήμονες και ακολουθεί το δικό της δρόμο, επιβεβαιώνοντας την πρακτική διαπίστωση ότι τις περισσότερες φορές η αγορά κινείται κόντρα στις προσδοκίες της πλειοψηφίας.

Πλέον, πολλοί επαγγελματίες κάνουν λόγο για «ράλι ρευστότητας», υπογραμμίζοντας την απουσία θεμελιωδών στοιχείων που να υποστηρίζουν τα μεγάλα κέρδη.

Ως κύρια πηγή ρευστότητας εμφανίζονται οι ξένοι επενδυτές. Το βέβαιο είναι ότι η απότομη αύξηση των συναλλαγών προδίδει την παρουσία ξένων χαρτοφυλακίων, ωστόσο είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ασφάλεια το πραγματικό «βάρος» των ξένων στις καθημερινές συναλλαγές. Ολα δείχνουν, πάντως, ότι οι ξένοι εμφανίζονται ιδιαίτερα δραστήριοι τελευταία. Αλλωστε, το ενδιαφέρον των ξένων για τις ελληνικές μετοχές είχε διαφανεί πολλούς μήνες πριν από την αθρόα συμμετοχή τους στην απορρόφηση των πακέτων μετοχών που διατέθηκαν – κυρίως από τράπεζες.

Στα χνάρια των ξένων φαίνεται πως κινούνται και οι εγχώριοι θεσμικοί οι οποίοι, βλέποντας ότι το καλό κλίμα παγιώνεται… τρέχουν για να μη μείνουν εκτός αγοράς. Δραστήριοι, σύμφωνα με χρηματιστές, είναι και οι μικροί ιδιώτες, κυρίως μέσω αναδιάταξης των χαρτοφυλακίων και όχι νέων αγορών. H αφύπνιση των ιδιωτών αντικατοπτρίζεται και στις εισροές που σημειώνονται στα μετοχικά αμοιβαία που φτάνουν (από τις αρχές Ιανουαρίου) τα 40 εκατ. ευρώ, νούμερο που για τα μεγέθη της Σοφοκλέους δεν είναι σημαντικό, ωστόσο αποτελεί ένα αξιόπιστο «βαρόμετρο» για την παρουσία των ιδιωτών επενδυτών.

Το δεδομένο, πάντως, είναι ότι το +10% του Γενικού Δείκτη μέσα σε λίγες ημέρες αποτελεί μια λίαν υψηλή επίδοση και πλέον οι κεφαλαιοποιήσεις των εταιρειών απέχουν από αυτές του Δεκεμβρίου του 2003. Διαχειριστές υπογραμμίζουν ότι οι όποιες κινήσεις γίνονται στο εξής, πρέπει να γίνονται με μεγάλη προσοχή και μόνον εφόσον υποστηρίζονται από ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή