O ΔΗΚΤΗΣ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H σχέση πλουσίων και φτωχών στην Ελλάδα

Ξέρετε ποια χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση διαιωνίζει περισσότερο τις διαφορές μεταξύ πλουσίων και φτωχών; H Ελλάδα, μαζί με την Πορτογαλία. Το επισημαίνουμε, επειδή γίνεται πολύ λόγος τελευταία για το τι έχει επιτύχει η κυβέρνηση K. Σημίτη στην οικονομία, στην κοινωνία, στη δημοκρατία κ.λπ. «Κουραφέξαλα» επί της ουσίας… Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία, το 20% των περισσότερο πλουσίων του πληθυσμού κερδίζουν 6,2 και 6,4 φορές περισσότερα χρήματα από το 20% των φτωχότερων πολιτών. Αντιθέτως, στις βόρειες χώρες (με πραγματική δημοκρατική παράδοση στην πολιτική) η διαφορά αυτή περιορίζεται κοντά στις τρεις φορές μόνο. Για την ακρίβεια 3,2 φορές (η μισή διαφορά ανισότητας, δηλαδή) στις κοινωνικά δημοκρατικότερες χώρες, τη Δανία και τη Σουηδία. Και ακολουθούν με μικρή δαιφορά η Φινλανδία και η Γερμανία. Κατά μέσον όρο, η σχέση αυτή στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 4,6 φορές περισσότερα εισοδήματα για τους πλούσιους έναντι των φτωχών. Θα είχε, λοιπόν, πολύ ενδιαφέρον να μας ερμήνευε αυτές τις κραυγαλέες διαφορές ο αρμόδιος υπουργός N. Χριστοδουλάκης, ο οποίος αρέσκεται, άλλωστε, να ομιλεί περί συγκλίσεων!!

Ερχονται ξένες φίρμες

Μία ακόμη μεγάλη ξένη εμπορική φίρμα ετοιμάζεται να λάβει θέση στην ελληνική αγορά και ειδικότερα στον τομέα της λιανικής ηλεκτρονικών και άλλων εισών για το σπίτι. Είναι η γαλλική Fnac, η οποία θα καταλάβει σημαντικούς χώρους για τα καταστήματά της, μετά την επικείμενη είσοδο της γερμανικής Media Markt για την οποία γράψαμε χθες. Προφανώς, όλοι αυτοί οι ξένοι εμπορικοί οίκοι των πολυκαταστημάτων για το σπίτι (από μαξιλαροθήκες και μαχαιροπίρουνα, μέχρι ηλεκτρονικές συσκευές και έπιπλα) προσβλέπουν σε ανάπτυξη αυτής της αγοράς, σε συνδυασμό πιθανώς και με τα δεδομένα ή τις προοπτικές στην αγορά των κατοικιών. Σε λίγους μήνες θυμίζουμε ότι ανοίγει και το IKEA της Αθήνας.

Η MorgaStanley για ΔΕΗ

Τιμή-στόχο τα 24 ευρώ για τη μετοχή της ΔΕΗ θέτει η επενδυτική τράπεζα MorgaStanley, που χθες έκλεισε στα 20,40 ευρώ με άνοδο 0,99%. Όπως εξηγείται σε έκθεση για τις ευρωπαϊκές εταιρείες κοινής ωφελείας, για τον υπολογισμό της τιμής-στόχου χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της προεξόφλησης ταμειακών ροών (DCF), ενώ το σενάριο δεν περιλαμβάνει αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ για τα επόμενα δέκα χρόνια. Ωστόσο, ο διεθνής οίκος προειδοποιεί ότι εξαιτίας της υψηλής οργανικής και χρηματοοικονομικής μόχλευσης, η ΔΕΗ είναι ευάλωτη σε εξωτερικούς παράγοντες. Σε αυτούς συμπεριέλαβε τον ελληνικό πληθωρισμό, αρνητική δυναμική στο κόστος καυσίμων, ενδεχόμενη αποτυχία εκπλήρωσης των στόχων της διοίκησης για βελτίωση της αποδοτικότητας, τις συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις και την αβεβαιότητα στο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Αποδόσεις Αμοιβαίων

Ετος υψηλών αποδόσεων ήταν το 2003 για τα Αμοιβαία Κεφάλαια της Κύπρου ΑΕΔΑΚ, τα οποία ξεπέρασαν τις μέσες αποδόσεις των επιμέρους κατηγοριών στις οποίες ανήκουν. Το Μικτό βρέθηκε στην πρώτη θέση της κατηγορίας του με απόδοση 26,1%, έναντι μέσου όρου 12,6%. Απόδοση 39,3% εμφάνισε το Δυναμικό, έναντι μέσου όρου 23,4% και 29,1% το Μετοχικό, έναντι 23,4% του μέσου όρου. Ακολουθούν με 2,4% το Ομολογιακό (απόδοση ίδια με τον μέσο όρο) και 3,25% το Διαχείρισης Διαθεσίμων, έναντι μέσου όρου 2,18%. Σε ό,τι αφορά την επενδυτική στρατηγική που ακολουθείται, στελέχη της Κύπρου ΑΕΔΑΚ υπογραμμίζουν ότι το Ομολογιακό επενδύει κυρίως σε μακροχρόνιους τίτλους σταθερού και κυμαινόμενου εισοδήματος εσωτερικού. Το Μικτό Αμοιβαίο Κεφάλαιο συνδυάζει πολλές μορφές επένδυσης, όπως μετοχές, ομόλογα και προϊόντα χρηματαγοράς που διαφοροποιούνται, ενώ το Μετοχικό επενδύει κυρίως σε επιλεγμένες εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή