Οι εισαγωγές ειδών ένδυσης από την Κίνα απειλούν την E.E.

Οι εισαγωγές ειδών ένδυσης από την Κίνα απειλούν την E.E.

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προειδοποιήσεις προς τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους κινδύνους που εγκυμονεί η ραγδαία αύξηση των εισαγωγών από την Κίνα, έκανε χθες το ευρωπαϊκό όργανο των κλάδων ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας, EURATEX. Σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της EURATEX, Filiep Libeert, κάλεσε τις κοινοτικές αρχές να λάβουν μέτρα άμεσα, προειδοποιώντας ότι η πλήρης κατάργηση των ποσοτικών περιορισμών από τις 31 Δεκεμβρίου 2004 θα καταστήσει εντονότερο το πρόβλημα των κινεζικών εισαγωγών, ενώ σημαντικά προβλήματα θα προκληθούν τόσο στην κοινοτική παραγωγή όσο και στην απασχόληση.

Οπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής – Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της EURATEX, κ. Νίκος Κουμλής, είναι ήδη ορατά τα προβλήματα στην εγχώρια παραγωγή εξαιτίας της επιθετικής πολιτικής των κινεζικών εξαγωγών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Μάλιστα, ο ΣΕΠΕΕ έχει επανειλημμένως ενημερώσει τις εθνικές αρχές επί του θέματος, ενώ παράλληλα έχει ζητήσει να καταβληθούν προσπάθειες για να ληφθούν μέτρα και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων καθώς και του παράνομου εμπορίου. Αντίστοιχες πιέσεις για τη λήψη μέτρων ασκούνται και από τους αντίστοιχους κλαδικούς συνδέσμους, με αποδέκτες τόσο τις εθνικές αρχές των υπολοίπων χωρών-μελών της E.E. όσο και σε κοινοτικό επίπεδο, εκ μέρους της ΕURΑΤΕΧ.

Μέτρα… συμμόρφωσης

«Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και οι χώρες-μέλη θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη συμμόρφωση της Κίνας στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), τη μη πώληση προϊόντων κάτω του κόστους, την κατάργηση των ενισχύσεων και κυρίως την εξάλειψη της παράνομης εισαγωγής και διακίνησης προϊόντων ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας στις ευρωπαϊκές χώρες», επισημαίνει ο κ. Κουμλής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της EURATEX, πάντως, δεν είναι προς το συμφέρον του ευρωπαϊκού μεταποιητικού κλάδου η απόσπαση ενός τόσο μεγάλου μεριδίου αγοράς από μία και μόνο χώρα, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. «Καθιστά άχρηστη κάθε προσπάθεια της E.E. να προωθήσει το εμπόριο και τη βιώσιμη ανάπτυξη και να συνδράμει όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», υπογραμμίζει με νόημα ο κ. Libeert. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη βρίσκονται απέναντι σε μία επιλογή: μπορούν είτε να υπεραμυνθούν των νόμιμων συμφερόντων του μεταποιητικού κλάδου είτε να υποστούν τις δυσμενείς συνέπειες, το κλείσιμο αρκετών επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων, και την αύξηση της ανεργίας.

«Η ένταξη της Κίνας στον ΠΟΕ φέρνει μαζί με τα δικαιώματα και υποχρεώσεις τις οποίες η χώρα αυτή δείχνει σε κάποιο βαθμό να αψηφά», επεσήμανε ο κ. Libeert, υπογραμμίζοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί και καταγγελθεί ότι η Κίνα δεν έχει εξαλείψει τα μη δασμολογικά εμπόδια, τη διακριτική μεταχείριση των εισαγόμενων προϊόντων, τις αντιγραφές και τις απομιμήσεις. «Επιπροσθέτως, στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων που απελευθερώθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2002, παρατηρήθηκε εξωφρενική αύξηση των εισαγωγών σε όγκο από την Κίνα στην E.E. ενώ αντίθετα η μέση τιμή των προϊόντων μειώθηκε κατά 75%. Η Κίνα έχει υποτιμήσει πάνω το 40% το νόμισμά της, ενώ οι επιχειρήσεις δανείζονται με επιτόκια της τάξεως του 1% και παράλληλα λαμβάνουν εξαγωγικές ενισχύσεις, ενώ παραμένει ερώτημα ο τρόπος χρηματοδότησης των τεράστιων επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό που πραγματοποίησαν μετά το 2000».

H EURATEX αντιπροσωπεύει τους κλάδους ένδυσης και υφάσματος της E.E., των νέων χωρών-μελών της, καθώς και της Τουρκίας, της Τυνησίας και του Μαρόκου. Από την 1η Μαΐου 2004, η βιομηχανία ένδυσης της διευρυμένης πλέον Ενωσης θα έχει ετήσιο τζίρο αξίας 227 δισ. ευρώ, συνεισφέροντας στην τόνωση της απασχόλησης με 2,7 εκατ. θέσεις εργασίας. Στόχος της EURATEX είναι η έναρξη εποικοδομητικού διαλόγου προκειμένου να βρεθούν βιώσιμες λύσεις στα διογκώμενα προβλήματα της πολύπαθης βιομηχανίας ένδυσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή