Ενίσχυση σχεδίων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων

Ενίσχυση σχεδίων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως είχαμε προαναγγείλει σε προηγούμενη παρουσίαση, προκηρύχθηκε ο 3ος Κύκλος του Προγράμματος: «Ενίσχυση ολοκληρωμένων επιχειρηματικών σχεδίων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων». Το πρόγραμμα αυτό αφορά τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν άλλωστε τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στη χώρα μας.

Το Πρόγραμμα «Ενίσχυση ολοκληρωμένων επιχειρηματικών σχεδίων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων» εντάσσεται στο Μέτρο 2.7 ΕΝΙΣΧΥΣΗ της ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΜΕ & ΠΜΕ του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα. Εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου και του νομού Αττικής.

Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων θα ενθαρρυνθεί μέσω της χρηματοδότησης ολοκληρωμένων επιχειρηματικών σχεδίων (business plans).

Τα σχέδια αυτά θα είναι διετούς διάρκειας, ενώ η επιτυχής υλοποίησή τους συναρτάται από μετρήσιμους στόχους, όπως αύξηση της απασχόλησης, αύξηση των οικονομικών μεγεθών (κύκλος εργασιών – κερδοφορία), αύξηση των εξαγωγών κ.λπ. Περιέχουν επενδύσεις εξοπλισμού αλλά και άυλες επενδύσεις, που δεν θα μπορούν όμως να ξεπερνούν το 95% και το 30% αντίστοιχα του συνολικού προϋπολογισμού του επιχειρηματικού σχεδίου.

Επιλέξιμες προς χρηματοδότηση θεωρούνται οι επιχειρήσεις για τις οποίες συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

– Ανήκουν στους κλάδους: Μεταποίηση, Ανακύκλωση, Πληροφορική, Δραστηριότητες Συσκευασίας, Πλύσιμο και Στεγνό Καθάρισμα κλωστοϋφαντουργικών και γούνινων προϊόντων κ.λπ.

– Σε περίπτωση που η επιχείρηση ασκεί διπλή δραστηριότητα, π.χ. μεταποίηση – εμπόριο, τα στοιχεία που θα συμπληρωθούν και οι ενέργειες που θα προταθούν προς επιχορήγηση θα αναφέρονται στον κλάδο της μεταποίησης.

– Εχουν αρχίσει τη δραστηριότητά τους πριν από την 1-1-2001.

– Πληρούν το κριτήριο της ανεξαρτησίας.

– Εχουν κέντρο άσκησης της δραστηριότητάς τους και μεταποιητική μονάδα μέσα στα όρια της ελληνικής επικράτειας.

– Πρέπει να ικανοποιούν αθροιστικά τις παρακάτω προϋποθέσεις: Αριθμός εργαζομένων στην επιχείρηση: από 0 μέχρι και 50 άτομα (με σχέση εξηρτημένης εργασίας). Κύκλος εργασιών της επιχείρησης: από μέσο συνολικό ετήσιο κύκλο εργασιών τα τρία (3) τελευταία έτη ίσο ή μεγαλύτερο των 35.000 ευρώ έως μέσο συνολικό ετήσιο κύκλο εργασιών της επιχείρησης μικρότερο των 7 εκατ. ευρώ τα τρία (3) τελευταία χρόνια.

Ο κατώτατος προϋπολογισμός των επιχειρηματικών σχεδίων ορίζεται στα 28.000 ευρώ, ενώ ο ανώτατος συγχρηματοδοτούμενος προϋπολογισμός κάθε επιχειρηματικού σχεδίου μπορεί να ανέλθει στα 440.205,42 ευρώ.

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός κάθε επιχειρηματικού σχεδίου υπόκειται στους εξής πρόσθετους περιορισμούς:

– Για τις επιχειρήσεις που απασχολούν 1 – 15 άτομα δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% του μέσου κύκλου εργασιών της τελευταίας τριετίας, ο οποίος προέρχεται από τη μεταποίηση και την παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται άμεσα με τη μεταποίηση, αποκλειομένου του κύκλου εργασιών που προέρχεται από εμπορική δραστηριότητα.

– Για τις επιχειρήσεις που απασχολούν 16 – 50 άτομα δεν μπορεί να υπερβαίνει το 60% του μέσου κύκλου εργασιών της τελευταίας τριετίας, όπως αυτός καθορίζεται και στην παραπάνω περίπτωση.

Το χρηματοδοτικό σχήμα του κάθε επιχειρηματικού σχεδίου θα πρέπει να συμβαδίζει με τα εξής δεδομένα:

– Ιδια συμμετοχή τουλάχιστον 40%.

– Τραπεζική συμμετοχή (δάνειο) έως 20%.

– Δημόσια χρηματοδότηση έως 40%.

Οι επιλέξιμες ενέργειες του προγράμματος ανήκουν σε δύο κατηγορίες: Επενδύσεις σε Πάγια και Αϋλες Επενδύσεις.

Επενδύσεις σε πάγια

– Προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία εξοπλισμού παραγωγής (κύριου, βοηθητικού).

– Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού ποιοτικού ελέγχου.

– Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού έρευνας και ανάπτυξης.

– Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού CAD – CAM – CΙΜ.

-Προμήθεια και εγκατάσταση νέων σύγχρονων συστημάτων αυτοματοποίησης διαδικασιών και μηχανοργάνωσης αποθηκών, συμπεριλαμβανομένου και του αναγκαίου λογισμικού για τη δημιουργία ή την ανάπτυξη ηλεκτρονικής αποθήκης στο χώρο του βιομηχανοστασίου.

– Προμήθεια εξοπλισμού για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων ηλεκτρονικού εμπορίου και γενικότερα «e-business management» και «e-business development» (BTB ή BTC, ανάλογα με τη δραστηριότητα της επιχείρησης).

-Προμήθεια και εγκατάσταση του αναγκαίου εξοπλισμού για την εσωτερική ηλεκτρονική διασύνδεση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης σε ενιαίο δίκτυο INTRANET (VΡΝ).

-Αγορά λογισμικού ή ανάπτυξη λογισμικού για τις επιχειρήσεις του κλάδου της Πληροφορικής (η δαπάνη αυτή αναγνωρίζεται εφόσον εγγράφεται στα πάγια της επιχείρησης).

– Αγορά τεχνογνωσίας ή απόκτηση δικαιωμάτων – χρήσης τεχνογνωσίας.

– Ανάπτυξη και εγκατάσταση εξοπλισμού παρακολούθησης λειτουργιών της επιχείρησης (παραγωγή, διοίκηση, λογιστήριο, πωλήσεις, data collection, ERP κ.λπ.).

– Εγκατάσταση εξοπλισμού γραμμικού κωδικοποιητή (bar code).

Αϋλες Επενδύσεις

– Ανάπτυξη και εφαρμογή και πιστοποίηση διαχειριστικών συστημάτων διασφάλισης ποιότητας (πρότυπα ΕΛΟΤ ΕΝ ISO της σειράς 9000 του έτους 2000), περιβαλλοντικής διαχείρισης (ΕΛΟΤ ΕΝ ISO της σειράς 14000 και EMAS κ.τ.λ.).

– Συμμετοχή σε «e-marketplaces»

– Ενέργειες συμμετοχής για πρώτη φορά σε εκθέσεις. Δεν είναι επιλέξιμη η συμμετοχή στην ίδια έκθεση για δεύτερη φορά.

– Παροχή υπηρεσιών από εξωτερικούς συμβούλους και εκπόνηση κάθε μορφής μελετών σχετιζομένων με το επιχειρηματικό σχέδιο και αναφερομένων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης. Επιλέξιμες είναι μελέτες όπως π.χ. οργάνωση διοίκησης, αναδιοργάνωση των επιμέρους λειτουργιών της επιχείρησης, ανασχεδιασμός επιχειρηματικών διαδικασιών, τυποποίησης διαδικασιών, ερευνών αγοράς, εκπόνησης marketing plan, benchmarking κ.λπ.

Οι ανωτέρω υπηρεσίες δεν πρέπει να αφορούν συνήθεις λειτουργίες της επιχείρησης (π.χ. φοροτεχνικές υπηρεσίες ή συνήθεις νομικές υπηρεσίες).

Στον προϋπολογισμό κάθε επιχειρηματικού σχεδίου τίθενται οι εξής περιορισμοί σε σχέση με το συνολικό ύψος του:

– Οι δαπάνες για επενδύσεις σε πάγια κάθε μορφής δεν μπορούν να είναι πάνω από 95% του συνολικού προϋπολογισμού του επιχειρηματικού σχεδίου.

– Οι δαπάνες για άυλες επενδύσεις κάθε μορφής δεν μπορούν να είναι πάνω από 30% του συνολικού προϋπολογισμού του επιχειρηματικού σχεδίου.

Επίσης ισχύουν οι εξής περιορισμοί:

– Δεν θεωρούνται επιλέξιμες οι δαπάνες για αγορά, ανέγερση ή διαρρύθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και οι δαπάνες αγοράς μεταφορικών μέσων (οι δαπάνες για απόκτηση κινητού εξοπλισμού παραγωγής είναι επιλέξιμες).

– Δαπάνες διαφημιστικού χαρακτήρα (έντυπα, καταχωρήσεις κλπ) δεν είναι επιλέξιμες.

– Δεν περιλαμβάνεται ΦΠΑ σε καμία κατηγορία δαπανών, καθώς δεν θεωρείται επιλέξιμη δαπάνη και επιβαρύνει εξ ολοκλήρου την επιχείρηση.

– Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες μετά την ημερομηνία υποβολής της πρότασης, εκτός της δαπάνης που αφορά το κόστος του επιχειρηματικού σχεδίου.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 29-2-2004.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή