Επιφυλακτικοί οι εγχώριοι θεσμικοί από την απότομη άνοδο και τους πολλούς ξένους

Επιφυλακτικοί οι εγχώριοι θεσμικοί από την απότομη άνοδο και τους πολλούς ξένους

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιφυλακτικότητα στην πλευρά των εγχώριων και κυρίως των θεσμικών επενδυτών, προκαλεί η απότομη άνοδος της Σοφοκλέους. Αν και θεωρούν φυσιολογική την αντίδραση της αγοράς, την οποία αποδίδουν κυρίως στο καλό κλίμα που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια και στις υψηλές προσδοκίες που υπάρχουν για το 2004, εν τούτοις η ένταση της ανόδου, η μεγάλη συμμετοχή των ξένων και κυρίως η υστέρηση της μεγάλης πλειοψηφίας των «μετοχών» τροφοδοτούν την καχυποψία. Βρισκόμαστε άλλωστε σε προεκλογική περίοδο. Και παρότι οι εκλογές αποτελούν παράγοντα ενθάρρυνσης των επενδυτών λόγω των αναμενόμενων ανακατατάξεων στο πολιτικό σκηνικό είναι λογικό να «ξυπνούν» μνήμες από το εκλογικό πάρτι που στήθηκε στο X.A., το 2000. Προς το παρόν, είναι αλήθεια, ότι η πολιτική αντιπαράθεση έχει κρατηθεί μακριά από τη Σοφοκλέους, ενώ δεν υπάρχουν εμφανή, τουλάχιστον, στοιχεία, «εξωθεσμικής» παρέμβασης για στήριξη της αγοράς και μετατροπής της σε προεκλογικό όπλο, στην κρίσιμη μάχη των εντυπώσεων.

Θα είναι ένα μεγάλο βήμα και μια κατάκτηση για το X.A., αν τα κόμματα και οι μηχανισμοί τους κρατηθούν μακριά από τη Σοφοκλέους, αυτή τη φορτισμένη περίοδο. Θα βοηθήσουν έτσι τόσο τους επενδυτές και την οικονομία όσο και την αξιοπιστία της ίδιας της πολιτικής.

Το X.A. είναι σε θέση μόνο του να βρει τον δρόμο του. Και θα το κάνει, αν σεβαστούν όλοι την αυτονομία, τον ρόλο και την «ευαισθησία» που το διακρίνει.

Οι προοπτικές είναι θετικές για το 2004. Οι οικονομίες της Ευρωζώνης ανακάμπτουν, τα χρηματιστήρια ανεβαίνουν, οι επιχειρήσεις ενισχύουν την κερδοφορία και τη ρευστότητά τους, ισχυροποιούνται και αυξάνουν το ενδιαφέρον τους για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Στην Ελλάδα τα μηνύματα είναι ανάλογα, ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το αυξημένο ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις, αποτελούν επιπλέον πλεονέκτημα.

Οι κίνδυνοι ασφαλώς δεν λείπουν, αλλά τουλάχιστον μπορούμε να αισιοδοξούμε!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή