Ο ΔΗΚΤΗΣ

6' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κτηνώδεις» διαφορές…

Αν και οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών ήταν θετικές κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του νέου έτους, οι διαφορές μεταξύ των κλάδων ήταν «κτηνώδεις», όπως χαρακτηριστικά τις αποκαλεί χθεσινή έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Citigroup Smith Barney που προσπαθεί να διερευνήσει τις αιτίες γι’ αυτό το φαινόμενο.

Συγκεκριμένα, η τεχνολογία είναι πάνω 14%, όπως και οι άλλοι δύο κλάδοι του τρίπτυχου TMT – 8% τα μέσα ενημέρωσης – ψυχαγωγίας και επίσης 8% οι τηλεπικοινωνίες. Επίσης καλά κινούνται όλοι οι υποκλάδοι του χρηματοοικονομικού κλάδου – 6% οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, 6% οι ασφάλειες και 3% οι τράπεζες. Από την άλλη πλευρά, οι περισσότεροι «αμυντικοί» κλάδοι (αυτοί που συμπεριφέρονται συγκριτικά καλύτερα στις υφέσεις) έχουν αρνητική επίδοση – μη κυκλικά αγαθά και υπηρεσίες (προϊόντα καπνού και λιανική τροφίμων), κοινή ωφέλεια, υπηρεσίες υγείας. Τη χειρότερη επίδοση είχε ο ενεργειακός κλάδος που υποχώρησε περίπου 5% σε αυτές τις δεκαπέντε ημέρες.

…φταίει το «στοίχημα»

Κατά η Citigroup, αιτία γι’ αυτό το φαινόμενο το «στοίχημα» πάνω στις μετοχές με «καλή δυναμική κερδών», δηλαδή καλό πρόσφατο ιστορικό κερδοφορίας. Καθώς η οικονομία ανακάμπτει, οι επενδυτές νιώθουν ασφαλείς και αναζητούν τις εταιρείες που θα εκπλήξουν θετικά με την κερδοφορία τους ανάμεσα σε αυτές που ήδη είχαν τέτοιες επιδόσεις. Για παράδειγμα οι επιχειρήσεις στους κλάδους της τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών και των κυκλικών αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν τη μεγαλύτερη βελτίωση της κερδοφορίας κατά το προηγούμενο τρίμηνο. Πράγματι, οι μετοχές αυτών των κλάδων ανταμείφθηκαν και ήταν ανάμεσα σε αυτές με την καλύτερη επίδοση στο πρώτο δεκαπενθήμερο του έτους.

Δεν μπαίνει στον πειρασμό

Μήπως είναι καιρός να πάρει κανείς τα κέρδη του από τις μετοχές που πήγαν καλά (π.χ. τεχνολογία) και να αγοράσουν αυτές που έχουν φθηνύνει (π.χ. ενέργεια); «Δεν θα μπούμε σε αυτόν τον πειρασμό», προειδοποιεί η Citigroup, εξηγώντας ότι αν και περιμένει επιβράδυνση της επίδοσης αυτών των κλάδων, είναι επικίνδυνο να κοντράρει κανείς την τάση στην κερδοφορία. Και συμπληρώνει ότι μια ανάλυση των επιδόσεων τα τελευταία δεκατρία χρόνια δείχνει ότι η «δυναμική στρατηγική» (αγορά των μετοχών με καλό πρόσφατο ιστορικό στην κερδοφορία και την τιμή) αποδίδει πάντα, εκτός μόνον από τα πολύ σημαντικά σημεία καμπής (1993, κρίση LTCM το 1998 και η περυσινή χρονιά). Και η αγορά δεν φαίνεται να είναι σε μια τέτοια φάση τώρα.

Και δύο ασφαλιστικές

Δύο ασφαλιστικές εταιρείες είναι μεταξύ των 13 εταιρειών, στο σύνολο των 75, που βρίσκονταν σε λίστα αναμονής για την εισαγωγή στην Κύρια Αγορά και οι οποίες σύμφωνα με την ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου του X.A. έχουν ενσωματώσει στο φάκελό τους πρόσφατα στοιχεία.

Εκτός από την Ευρώπη ΑΕΓΑ, το ενδιαφέρον της για εισαγωγή στο X.A. έχει επικαιροποιήσει και ο όμιλος της International Life, έχοντας προσκομίσει τα απαραίτητα φύλλα ελέγχου μέχρι και τη χρήση του 2002. Επόμενο βήμα είναι η επεξεργασία του φακέλου, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το προσεχές δίμηνο, προκειμένου σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας η εισαγωγή να γίνει στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους. Το ποσοστό εισαγωγής θα είναι η ελάχιστη διασπορά όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τη δημόσια εγγραφή, δηλαδή το 25% και μέσα από την άντληση κεφαλαίων επιδιώκεται να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της περαιτέρω επέκτασης της εταιρείας.

Πλήρωσε τη «στήριξη»

Το κλίμα ήταν σχεδόν ίδιο, αφού επρόκειτο για παραμονές εκλογών και η κυβέρνηση αναζητούσε εναγωνίως λύσεις προκειμένου να στηρίξει την παραπαίουσα Σοφοκλέους. Ενας από τους επιχειρηματίες, ο οποίος εμφανίζεται να εισάκουσε τις κυβερνητικές παρακλήσεις για αγορά μετοχών προκειμένου να ισορροπήσει το Χ.Α. κατά την προεκλογική περίοδο του 2000, ήταν και ο κ. Παναγ. Πανούσης, βασικός μέτοχος της ΑΤΤΙΚΑΤ. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο συμπαθής κ. Πανούσης πλήρωσε ακριβά τη «στήριξη» που παρείχε στη Σοφοκλέους εκείνη την περίοδο. Σήμερα, που βρισκόμαστε πάλι σε προεκλογικό κλίμα, η στάση του κ. Πανούση και ορισμένων τραπεζών θα κρίνει το μέλλον μιας εκ των εισηγμένων στο Χ.Α. Οι αποφάσεις θα ληφθούν εντός των προσεχών ημερών, αν και παρατηρείται δυστοκία στην εξεύρεση λύσης. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ξέρουμε…

Παράγωγα: υπεραποδόσεις

Αν έχετε εντυπωσιαστεί από τις αποδόσεις της Σοφοκλέους στο ξεκίνημα του 2004, καλύτερα να μην ανατρέξετε στις αποδόσεις των παραγώγων γιατί θα σας κοπεί η ανάσα! H σταθερή ανοδική κίνηση της αγοράς έχει δώσει αποδόσεις, που ξεπερνούν κατά πολύ το 100% μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Και αυτή η υπεραπόδοση έρχεται από ένα απλό «ποντάρισμα» σε άνοδο του δείκτη των ισχυρών, τον FTSE – 20. Οσοι ακολούθησαν πιο σύνθετες στρατηγικές ποντάροντας… στη σωστή κατεύθυνση σε δείκτες και μετοχές, τώρα πλέουν σε πελάγη ευτυχίας! Αυτή βέβαια είναι η μία πλευρά του νομίσματος: όσοι άνοιξαν θέσεις ποντάροντας σε διόρθρωση της αγοράς χωρίς υπερβολή υπέστησαν πανωλεθρία. Μεγάλα τα κέρδη, μεγάλη κίνδυνοι και για σταβοπατήματα όμως.

Υποτονικές εκπτώσεις

Πρώτες ημέρες των εκπτώσεων, και η αγορά εξακολουθεί να είναι υποτονική, με τους καταναλωτές να περιορίζονται μέχρι στιγμής σε διερευνητικές επισκέψεις. Οι έμποροι αποφεύγουν ως εκ τούτου να προβούν σε εκτιμήσεις και πιστεύουν ότι στις αρχές του επομένου μήνα θα έχουν σαφή εικόνα για το εάν η φετινή εκπτωτική περίοδος θα κινηθεί καλύτερα από την περυσινή. Πάντως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν στοιχεία δειγματοληπτικής έρευνας που πραγματοποίησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου που δείχνουν ότι σχεδόν το 40% των καταναλωτών θα χρησιμοποιήσει πιστωτική κάρτα για τις αγορές του…

Πρώτα πάλι τα καρδιαγγειακά

Τη μερίδα του λέοντος στις πωλήσεις φαρμάκων κατέλαβαν και για το 2002 τα σκευάσματα για το καρδιαγγειακό σύστημα. Σύμφωνα με σχετική έρευνα του IOBE αποτελούσαν το 20% των πωλήσεων σε αξία και το 18 των πωλήσεων σε ποσότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρώτη θέση κατέχουν από το 1990. Τα φάρμακα για το κεντρικό νευρικό σύστημα κατείχαν το 13% των πωλήσεων σε αξία και το 18% σε όγκο, ενω σημαντικό μερίδιο κατέλαβαν οι πωλήσεις των φαρμάκων κατά των συστηματικών λοιμώξεων, καθώς και για το πεπτικό σύστημα και τον μεταβολισμό.

Κινήθηκε και στο ταμπλό

Ο κλάδος του leasing στη διάρκεια του περασμένου έτους βρέθηκε στο χρηματιστηριακό προσκήνιο κυρίως λόγω της επικείμενης συγχώνευσης της ETBA Leasing από την Πειραιώς Leasing και οι διακυμάνσεις των μετοχών του, σε μεγάλο βαθμό, έκρυβαν προσδοκίες σχετικά με τη σχέση ανταλλαγής. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες η χρηματιστηριακή κίνηση, ειδικώς της Alpha Leasing, αποτύπωσε το γεγονός ότι οι δύο πλέον τίτλοι που είχαν μείνει αρκετό καιρό εκτός αντέδρασαν πλέον στο ταμπλό. Αν και αυτό είναι μία απλή διαπίστωση, ωστόσο τα μεγέθη των δύο εταιρειών είναι σταθερά αυξητικά, με πολλές συμβάσεις στο συρτάρι. Κάτι που όμως καλό είναι να θυμάται ο επενδυτής, είναι ότι η τελευταία αύξηση της εταιρείας καλύφθηκε σε ποσοστό κοντά στο 70% από τη μητρική τράπεζα και στην τιμή των 21 ευρώ περίπου ανά μετοχή. Τότε μάλιστα είχε διανεμηθεί και μία δωρεάν μετοχή για κάθε μία.

Νηρέας: Στη γενετική ψαριών

Τη μείωση του κόστους επιχειρεί ο Νηρέας μέσα από έρευνες και επενδύσεις στον τομέα της γενετικής των ψαριών ιχθυοκαλλιεργειών. H εταιρεία εκτιμά ότι δι’ αυτής της οδού, θα επιτευχθεί αφενός το κόστος παραγωγής της επιχείρησης και αφετέρου η τελική μείωση του προϊόντος για τους καταναλωτές. Σημειώνεται, πάντως, ότι παράλληλα με αυτές τις κινήσεις, ο όμιλος υλοποιεί πρόγραμμα αναδιάρθρωσής του, στο πλαίσιο του οποίου δεν αποκλείονται και οι ρευστοποιήσεις συμμετοχών του σε άλλες εταιρείες.

Συμβάλλουν και οι μικρές

Αν και η αγορά του leasing αναπτύσσεται σταθερά και οι εταιρείες του κλάδου αυξάνουν συνεχώς τα μεγέθη τους αλλά και την αξία και τον αριθμό των νέων πελατών τους, ωστόσο το μερίδια που ελέγχουν στην εγχώρια αγορά δεν αναμένεται να είναι φέτος σημαντικά διαφοροποιημένα σε σύγκριση με εκείνα που κατείχαν το παρελθόν έτος. Αυτό ερμηνεύεται από τις διοικήσεις τους στο γεγονός ότι στον κλάδο έχουν προστεθεί και νέες εταιρείες, οι οποίες αν και μικρότερες, διεκδικούν και παίρνουν κομμάτι από την «πίτα» της αγοράς. Πρόκειται για τη Γενική Leasing, η οποία λειτούργησε το 2003, η Ασπίς Leasing (πρώην ABAMRO Leasing) που μετά την ένταξή της στον όμιλο της Aspis Bank εφάρμοσε δυναμική πολιτική ανάπτυξης, η Αττικής Leasing που διατηρεί τη θέση της μεταξύ των αναπτυσσόμενων μικρών μονάδων του κλάδου, επιλέγοντας προσεκτικά το πελατολόγιό της, ενώ η Pro Bank Leasing εξειδικεύεται στη χρηματοδότηση πελατών κυρίως μικρής και μέσης οικονομικής επιφάνειας. «H δημιουργία νέων εταιρειών leasing βοηθά στην ανάπτυξη, τη βελτίωση και την περαιτέρω διάδοση του θεσμού», συμφωνούν υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή