Κυνηγώντας τις μετοχές που θα κάνουν τη διαφορά απόδοσης

Κυνηγώντας τις μετοχές που θα κάνουν τη διαφορά απόδοσης

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις μετοχές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη μάχη των αποδόσεων αναζητούν ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές, επιδιώκοντας να εκμεταλλευτούν το θετικό κλίμα στη Σοφοκλέους. Στο ξεκίνημα του 2004 οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι αυτές που κερδίζουν και πάλι τις εντυπώσεις, αποκομίζοντας σημαντικότατα κέρδη. H πολύ καλή πορεία των «ισχυρών» του Χρηματιστηρίου Αθηνών παγιώνει το θετικό κλίμα στην αγορά και δημιουργεί προσδοκίες ότι σταδιακά το επενδυτικό ενδιαφέρον θα μετατοπιστεί και σε μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ετσι στο προκήνιο επιστρέφουν μετοχές που για διάφορους λόγους βρίσκονταν στο περιθώριο: Chipita, Ιασώ, Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, Δέλτα Singular, ΕΛΒΑΛ, ΧΑΛΚΟΡ, Μαΐλλης, Ιατρικό Αθηνών, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης κ.ά. είναι ορισμένες μόνο από τις μετοχές που δείχνουν να αφυπνίζονται χρηματιστηριακά.

Ωστόσο υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος: Ακτωρ, Goody’s, Sex Form, Aspis Bank, ΑΕΓΕΚ, Βιοτέρ, Everest, Informer, Μουζάκης, Πλαστικά Κρήτης, Παντεχνική, Spider, Forthnet φαίνεται πως «αγωνιούν» αδυνατώντας να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, παρουσιάζοντας πενιχρές αποδόσεις ακόμα και ζημίες. Βέβαια η κακή μέχρι στιγμής εικόνα των παραπάνω δεν μπορεί να προδικάσει το αύριο. Ορισμένες μπορεί να αδικούνται από τις σημερινές κεφαλαιοποιήσεις και δεν είναι καθόλου απίθανο η αγορά γρήγορα να εντοπίσει και να «διορθώσει» τα λάθη της!

Το 2003 πάντως σίγουρα δεν ήταν η χρονιά των «μικρομεσαίων». H πορεία των περισσότερων μετοχών μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης την περασένη χρονιά δεν ήταν ανάλογη των προσδοκιών. Δεδομένων των μεγάλων απωλειών της τριετίας 2000 – 2002, αναμένονταν ότι θα παρουσιάσουν μια περισσότερο επιθετική συμπεριφορά, αντιδρώντας στην ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη του X.A. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη χρονιά 13 μετοχές του FTSE 40, όχι μόνο δεν ακολούθησαν την ανοδική κίνηση της Σοφοκλέους, αλλά αντίθετα έκλεισαν τη χρονιά με απώλειες! Αντίστοιχα 22 μετοχές του δείκτη των εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης βρέθηκαν εκτός κλίματος καταγράφοντας απώλειες.

Βέβαια αρκετές μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης διακρίθηκαν καταφέρνοντας ακόμα και να υπερδιπλασιάσουν την τιμή τους. Μάλιστα ορισμένες από αυτές όπως η EXAE, η Μυτιληναίος, η METKA, η ΕΥΔΑΠ, ο ΔΟΛ, η Εθνική Ακινήτων, η Εθνική Ασφαλιστική, η Καθημερινή, οι Μινωικές Γραμμές, η Autohellas, Σαράντης, Στρίντζης, Φουρλής και Χατζηιωάννου, ξεκίνησαν και το 2004 δυναμικά, καταγράφοντας κέρδη υψηλότερα του Γενικού Δείκτη συνεχίζοντας έτσι την έντονα ανοδική πορεία τους από το 2003!

Προσοχή στα θεμελιώδη

Διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους για αρκετές εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της υψηλής εμπορευσιμότητας αλλά και των άλλων θεμελιωδών μεγεθών.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο δείκτης των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE – Small Cap – 80 υστερεί σε απόδοση έναντι του Γενικού Δείκτη και το 2004. Το βασικότερο σημείο προβληματισμού είναι ο νέος κανονισμός λειτουργίας του X.A. ο οποίος μόλις υιθετηθεί θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διαπραγμάτευσης πολλών μετοχών. Πρακτικά θα σημειωθεί μια διχοτόμηση της Σοφοκλέους με την «ειδικού τύπου» διαπραγμάτευση δεκάδων μετοχών. Εκτιμάται ότι μόλις ο νέος κώδικας εφαρμοστεί θα επηρεάσει σημαντικά την ψυχολογία.

Στελέχη του Χρηματιστηρίου Αθηνών συμφωνούν ότι η υιοθέτηση του νέου Κανονισμού Λειτουργίας θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη διαπραγμάτευση πολλών δεκάδων μετοχών. Ωστόσο προσθέτουν ότι στην πραγματικότητα η χρηματιστηριακή αγορά δεν επηρεάζεται παρά ελάχιστα καθώς ναι μεν οι αλλαγές θα «αγγίξουν» πολλές μετοχές, ωστόσο αυτές ελάχιστα επηρεάζουν τα ποσοστικά δεδομένα της Σοφοκλέους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του X.A. περίπου 100 μετοχές (και οι οποίες ενδεχομένως θα επηρεαστούν από τον νέο κανονισμό) αποτελούν περίπου το 3% με 4% της συνολικής κεφαλαιοποίησης, ενώ πραγματοποιούν μόνο το 2% των ημερήσιων συναλλαγών που γίνονται στο X.A. Οι δρομολογούμενες αλλαγές δεν αφορούν καθόλου τη σπονδυλική του X.A. και τις μετοχές που περιλαμβάνονται στους τρεις βασικούς δείκτες της αγοράς (FTSE 20, 40 και 80).

Επίσης η κακή πορεία των μεγεθών πολλών εταιρειών δημιουργεί όπως είναι φυσικό πολλές επιφυλάξεις και ανησυχία. Ολοένα και περισσότεροι αναμένουν πλέον μια διορθωτική κίνηση του Γενικού Δείκτη μετά το εκρηκτικό ξεκίνημα της αγοράς. Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι «εύχονται» μια μικρής κλίμακας διορθωτική πτώση, τονίζοντας ότι τις περισσότερες φορές οι έντονες κινήσεις της αγοράς κρύβουν κινδύνους.

Ηδη ο Γενικός Δείκτης αποκομίζει κατά τις πρώτες ημέρες του 2004 κέρδη της τάξης του 10%, επίδοση πολλαπλάσια των μεγάλων ξένων χρηματιστηρίων.

Το μεγάλο ερώτημα είναι η στάση των ξένων επενδυτών. Αν πράγματι οι ξένοι απορροφούν όλη την προσφορά τότε δύσκολα θα δούμε διόρθωση στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Διαχειριστές κεφαλαίων κάνουν λόγο για «ράλι ρευστότητας» υπογραμμίζοντας την απουσία θεμελιωδών στοιχείων που να υποστηρίζουν τα μεγάλα κέρδη.

Ωστόσο η Σοφοκλέους επιμένει να διαψεύδει τους ειδήμονες και ακολουθεί τον δικό της δρόμο, επιβεβαιώνοντας την πρακτική διαπίστωση ότι τις περισσότερες φορές η αγορά κινείται κόντρα στις προσδοκίες της πλειοψηφίας.

Σε κάθε περίπτωση οι όποιες κινήσεις πρέπει να γίνονται με μεγάλη προσοχή και μόνον εφόσον υποστηρίζονται από ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη. Πλέον ο Γενικός Δείκτης αποκομίζει κέρδη της τάξης του 70% από τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή