ΕΡΓΑΣΙΑ & ΖΩΗ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Roland Vaxelaire, πρόεδρος της Carrefour στο Βέλγιο, δεν συμμετείχε στο ευρωπαϊκό φόρουμ για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) που έγινε στις Βρυξέλλες ως ακροατής ή με άδεια χέρια. Αντιθέτως, οι πρωτοβουλίες του Ομίλου Carrefour που παρουσίασε στο στρογγυλό τραπέζι όπου συζητήθηκαν οι πρακτικές και τα «εργαλεία» με τα οποία οι εταιρείες υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στο ανθρώπινο δυναμικό, στην κοινωνία και στο περιβάλλον ήταν τόσο σημαντικές, ώστε αναμεταδόθηκαν και μέσα από το επίσημο έντυπο του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την ΕΚΕ στο οποίο ο Ομιλος Carrefour -δεύτερος σε μέγεθος στον κόσμο και πρώτος στην Ευρώπη στο λιανικό εμπόριο- είναι ενεργό μέλος από το 2002.

Με περισσότερα από 9.200 καταστήματα σε 30 χώρες και προσωπικό άνω των 390.000 αποτελεί σήμερα έναν από τους δέκα μεγαλύτερους εργοδότες στον κόσμο και μπορεί να υπερηφανεύεται ότι από το 1999 έχει κάνει πράξη τη διαφορετικότητα στο προσωπικό του. Στη Γαλλία ώς το τέλος του 2004 προβλέπεται ότι το 6,2% του προσωπικού σε 116 σούπερ μάρκετ θα είναι άτομα με αναπηρίες τα οποία η επιχείρηση έχει δεσμευθεί βάσει του εθνικού προγράμματος «MissioHandicap» να προσλαμβάνει, να εκπαιδεύει και να διατηρεί.

Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FederatioInternational des Ligues des Droits de l’ Homme) από το 1997 έχει υιοθετήσει τις αρχές του «Χάρτη για τη συνεργασία με τους Προμηθευτές», ο οποίος ενσωματώνει τις θεμελιώδεις αρχές που απορρέουν από τις συμβάσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και, μεταξύ των άλλων, προβλέπει την κατάργηση της παιδικής εργασίας και τον αποκλεισμό προμηθευτών που άμεσα την εκμεταλλεύονται είτε έμμεσα την υποθάλπουν. Για την αυστηρή επίβλεψη της τήρησης των αρχών αυτών ο Carrefour έχει συστήσει ειδικές μικτές επιτροπές – εσωτερική για την επιλογή των προμηθευτών και ανεξάρτητη εξωτερική για την ανίχνευση τυχόν παρεκκλίσεων.

Τον Δεκέμβριο 2000 ίδρυσε το Διεθνές Ιδρυμα Carrefour με εμβέλεια δραστηριοτήτων και σε χώρες στις οποίες ο Ομιλος δεν εκπροσωπείται. Ωστόσο, η φτώχεια, ο αναλφαβητισμός, η ανάγκη για ιατρική και επιστημονική ερευνα, γίνονται προσκλητήριο κοινωνικής ευθύνης και κάλεσμα παρουσίας για το διεθνές αυτό ίδρυμα. Αυτά κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την εταιρική κοινωνική ευθύνη ο κ. Vaxelaire – και δεν ήταν λίγα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή