Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χωρίς σύνορα

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χωρίς σύνορα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε χθες την πρώτη δέσμη εντολών με τις οποίες ζητείται η εισήγηση της CESR (Ανεξάρτητη Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς) για τεχνικά μέτρα που θα υλοποιούν την προτεινόμενη Οδηγία για Αγορές Χρηματοοικονομικών Μέσων (Financial Instruments Markets-FIM) η οποία θα αναθεωρεί την Οδηγία περί Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (Investment Services Directive-ISD). Η απόφαση για αναθεώρηση της ISD, που αρχικά υιοθετήθηκε το 1993, αντικατοπτρίζει την κοινή συμφωνία ότι οι δομικές αλλαγές στις Ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές απαιτούν την προσαρμογή της νομοθεσίας προκειμένου να προαχθεί η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Η FIM θα αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο του κανονιστικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις κινητές αξίες και αναμένεται να δώσει ένα αποτελεσματικό «ενιαίο διαβατήριο» που θα επιτρέπει στις ΕΠΕΥ να λειτουργούν διασυνοριακά σε όλη την Ευρώπη.

Η νέα Οδηγία, μόλις συμφωνηθεί, θα διευρύνει για παράδειγμα το εύρος των επενδυτικών υπηρεσιών για τις οποίες είναι απαραίτητη η χορήγηση αδειών σύμφωνα με την υπάρχουσα Οδηγία περί Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, θα διευκρινίζει και θα επεκτείνει τη λίστα των χρηματοοικονομικών προϊόντων που θα διαπραγματεύονται σε οργανωμένες αγορές και μεταξύ ΕΠΕΥ. Επίσης θα εισάγει κανόνες για την παροχή επενδυτικών συμβουλών και συγκρούσεων συμφερόντων. Συμπεριλαμβάνονται επίσης πρότυπα για οργανωμένες αγορές, πολυμερή συστήματα συναλλαγών και νέοι κανόνες για τη διαχείριση των εντολών πελατών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τη θέση του κατά την πρώτη ανάγνωση της προταθείσας Οδηγίας στις 25 Σεπτεμβρίου 2003 και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε κοινή θέση επί της πρότασης στις 8 Δεκεμβρίου 2003.

Οι εντολές τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύονται χθες από την CESR, ζητούν από την Ανεξάρτητη επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κεφαλαιαγορών, να υποβάλει την εισήγησή της για τα κατάλληλα μέτρα υλοποίησης της Οδηγίας μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2005. Ως εκ τούτου, η CESR αναγγέλλει πρόσκληση για υποβολή σχολίων από ενδιαφερόμενα μέρη για το σύνολο των προκαταρκτικών εντολών που έχουν εκδοθεί, ορίζει τις προθέσεις της να συγκροτήσει τις ομάδες εργασίας της προκειμένου να ανταποκριθεί στην εντολή εισήγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παρέχει ένα χρονοδιάγραμμα εργασιών και διαδικασίας διαβουλεύσεων. Επιπροσθέτως, η CESR ανακοινώνει το σχηματισμό μίας Ομάδας διαβούλευσης. Μία δεύτερη δέσμη εντολών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιθανό να ακολουθήσει μετά την τελική υιοθέτηση της Οδηγίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή