Το 2003 χαμογέλασε για λίγες EEX

Το 2003 χαμογέλασε για λίγες EEX

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλές αποδόσεις, αλλά για λίγους. Αντίθετα, η πλειοψηφία των εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου (EEX) παρουσίασε για το 2003, έτος ανάκαμψης για το Χρηματιστήριο Αθηνών, μέτριες διαχειριστικές επιδόσεις. Εντύπωση προκαλούν οι επιδόσεις 5 EEX, σε σύνολο 22 εισηγμένων, οι οποίες όχι μόνο δεν κατάφεραν να επωφεληθούν της ανόδου στη Σοφοκλέους, αλλά έκλεισαν τη χρήση του 2003 με απώλειες!

Πρώτες οι παλιές

Τη διαφορά στις αποδόσεις έκαναν κατά κύριο λόγο οι παλιές εταιρείες του κλάδου και τα μεγάλα ενεργητικά. Τη «μάχη» των αποδόσεων για το 2003 κέρδισε η Δίας που βρίσκεται υπό τη διαχειριστική ομπρέλα της EFG-Eurobank. H εταιρεία έκλεισε την προηγούμενη χρονιά με καθαρή απόδοση 29,40%, ενώ μεταξύ των διακριθέντων χαρτοφυλακίων ήταν και αυτό της Πρόοδος (απόδοση 23,83%), η οποία επίσης βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Εurobank.

Στη δεύτερη θέση, με απόδοση 27,72%, βρίσκεται η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου η οποία ανήκει στον Ομιλο Πειραιώς, ενώ την προηγούμενη χρονιά ολοκληρώθηκε και η απορρόφηση της ομογάλακτης Πειραιώς Επενδυτική. Τη «χρυσή» τριάδα συμπληρώνει η Εθνική Χαρτοφυλακίου με απόδοση 26,43%.

Εξαιρετικές αποδόσεις παρουσίασαν ακόμα η Εμπορική Επενδυτική και η Π&Κ AEEX, η μόνη από τις σχετικά «νέες» επενδυτικές που κατάφεραν να διακριθούν.

Θετική εικόνα, αν και οι αποδόσεις τους κινήθηκαν σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη, παρουσίασαν ακόμη η Arrow, η Ευρωδυναμική, η Nexus, η Alpha Trust Ανδρομέδα, η Altius, η Αστρα και η New Μillennium.

Οι ικανοποιητικές επιδόσεις που παρουσίασαν οι παραπάνω, και ειδικά οι έξι που ξεπερνούν το +20%, δημιουργούν προσδοκίες για τη διανομή υψηλών μερίσματων για τη χρήση που πέρασε. Ωστόσο, ορισμένες EEX εξακολουθούν να υποφέρουν από το πρόβλημα των υποαξιών που έχουν συσσωρευθεί κατά την τριετία 2000-2002.

αρνητική πορεία

Μεγάλες εντυπώσεις προκαλεί η αρνητική πορεία κάποιων εταιρειών του κλάδου. Με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει για τη χρονιά που πέρασε κέρδη της τάξης του 29,46%, αποτελεί κατόρθωμα για έναν επαγγελματία διαχειριστή να κλείνει τη χρονιά με απώλειες -15,09% (Domus).

Απώλειες 4,24% παρουσιάζει και η Alpha Trust Asset Manager Fund, η οποία ωστόσο δεν συγκρίνεται με τον Γενικό Δείκτη, καθώς επενδύει σε ξένες αγορές, οι οποίες όμως επίσης κινήθηκαν σε θετική τροχιά το 2003. Επίσης, με απώλειες τερμάτισαν την περασμένη χρονιά η Αιολική (-2,70%), η Optima (-2,27%) και η Euroline (-0,72%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή