O ΔΗΚΤΗΣ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδού η Ρόδος… αφού η Βουλή ακόμη νομοθετεί

Ισως ήταν μια καλή ιδέα να καταθέσει τώρα ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική απαλλαγή των νέων εργαζομένων για μία τετραετία. Για να συνοδευθεί η πρόταση από την εισηγητική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που θα περιγράφει τι θα κοστίσει αυτή η εξέλιξη για τα ασφαλιστικά ταμεία και εν συνεχεία βεβαίως για τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού και τα δημόσια ελλείμματα. Ετσι, όπως μας εξηγούσε χθες πολύ γνωστό όνομα του λιανικού εμπορίου, θα φανεί πραγματικά εάν πρόκειται για προεκλογικό πυροτέχνημα ή για σοβαρή πρόταση που την εννοεί ο (υποψήφιος) νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα λοιπόν… H Βουλή νομοθετεί και θα εξακολουθεί να νομοθετεί για δύο ακόμη εβδομάδες. Ας προωθήσει συνεπώς τώρα ο κ. Παπανδρέου την πρότασή του για τους νέους, θα είναι πολύ γονιμότερο εξάλλου, σε σύγκριση με τη βροχή των φωτογραφικών ρυθμίσεων που κατακλύζουν τελευταίως το νομοθετικό σώμα…

Τα πρώτα παρατράγουδα

Αγρια «μάχη» βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τη σύμβαση που αφορά στο τρίτο τμήμα του προαστιακού σιδηροδρόμου, από το Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ) μέχρι τον Πειραιά και το τμήμα Τρεις Γέφυρες – Ανω Λιόσια. Το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού 161,4 εκατ. ευρώ, ανατέθηκε στην κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – TEPNA – Siemens, η οποία ήταν η μοναδική που κατέθεσε προσφορά με εξαιρετικά χαμηλή έκπτωση (μόλις 0,964%). Τώρα, κάποιοι βιάζονται για την υπογραφή της σύμβασης, αλλά δεν έχουν την ίδια γνώμη και οι άνθρωποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου. H διοίκηση του ΟΣΕ επικαλείται το επείγον του έργου, υποτίθεται ότι πρέπει να είναι έτοιμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά είναι κοινό μυστικό ότι δεν θα έχει κατασκευαστεί σχεδόν τίποτα. Τα πρώτα παρατράγουδα με το τι θα έπρεπε να είναι έτοιμο στους Αγώνες έχουν αρχίσει…

Η Citigroup για ΟΠΑΠ

Σε βελτίωση της τιμής-στόχου για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, από τα 12 στα 13,7 ευρώ, προχώρησε χθες η επενδυτική τράπεζα Citigroup Smith Barney, διατηρώντας παράλληλα την ανώτερη σύσταση Buy (1) με τον χαρακτηρισμό «μεσαίου κινδύνου». Ο διεθνής οίκος αύξησε κατά 2% τις προβλέψεις για τα μεγέθη της εταιρείας το 2004 και το 2005, αλλά τονίζει ότι χάρις στο παιχνίδι Kino υπάρχει έδαφος για περαιτέρω βελτίωση τόσο των προβλέψεων όσο και κατά συνέπεια της τιμής-στόχου. Για το τέταρτο τρίμηνο του 2003 περιμένει υποχώρηση στα έσοδα από το Στοίχημα, που όμως θα αντισταθμιστεί από την αύξηση στο Joker και το ΠΡΟΠΟ. Πάντως, η Citigroup προειδοποιεί ότι περιμένει αυξημένη μεταβλητότητα στη μετοχή, λόγω του πολιτικού ρίσκου από τις προσεχείς εκλογές.

Απόδοση και μέρισμα

Μέρισμα 0,12 ευρώ ανά μετοχή θα προτείνει το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Trust Ανδρομέδα για τη χρήση του 2003. H χρήση έκλεισε με κέρδη 3,23 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 7,89 εκατ. ευρώ το 2002, ενώ η υπεραξία του χαρτοφυλακίου της στις 31 Δεκεμβρίου ήταν 2,14 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας στο τέλος του έτους, αυτό ήταν επενδεδυμένο κατά 62% σε μετοχές, κατά 30% σε διαθέσιμα και 8% σε ομόλογα. Σε ό,τι αφορά την ομογάλακτη Alpha Trust Asset Manager Fund, η εταιρεία έκλεισε τη χρήση με ζημίες 1,43 εκατ. ευρώ και υπεραξίες ύψους 0,59 εκατ. ευρώ. Το 60% του ενεργητικού της εταιρείας ήταν επενδεδυμένο σε μετοχές εξωτερικού και το 40% σε ομόλογα και διαθέσιμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή