Franchise: διείσδυση μικρή στη λιανική, αλλά θετικές προοπτικές

Franchise: διείσδυση μικρή στη λιανική, αλλά θετικές προοπτικές

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο του franchise όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο πρόκειται να παρουσιασθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της 6ης Διεθνούς Εκθέσεως Franchise KEM 2004, που θα πραγματοποιηθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο Αθηνών. O θεσμός γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη στη χώρα μας από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, αν και πρωτοεμφανίσθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1970 με την είσοδο της αλυσίδας Goody’s, της αλυσίδας ειδών οικιακής χρήσης Studio Costa Boda Illum και της αλυσίδας ειδών καθαρισμού Glass Cleaning. Παρά το γεγονός ότι οι προοπτικές του συστήματος franchise εκτιμώνται ως θετικές, η διείσδυσή του στο λιανικό εμπόριο είναι ακόμη μικρή. Τούτο κατά κύριο λόγο αποδίδεται στην ελλιπή πληροφόρηση τόσο γι’ αυτούς που ασχολούνται όσο και γι’ αυτούς που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν μια τέτοια δραστηριότητα.

Σήμερα υπάρχουν 200 αλυσίδες περίπου που αριθμούν συνολικά 3.000 καταστήματα, αντιπροσωπεύοντας τουλάχιστον το 3% του συνόλου του λιανικού εμπορίου. Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη των εταιρειών ICAP και Arthur Andersen, η ανάπτυξη που παρουσιάζει μέχρι στιγμής η μέθοδος αυτή στην Ελλάδα οφείλεται: α) Στον αυξανόμενο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων που οδηγεί τις μικρότερες και αυτόνομες μονάδες να συνενώσουν τις δυνάμεις τους μέσω οργανωμένων δικτύων, β) στην περιορισμένη αγοραστική δύναμη των εν λόγω μονάδων έναντι των μεγαλυτέρων αλυσίδων και η προτίμηση των καταναλωτών για επώνυμα προϊόντα και υπηρεσίες, γ) οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες και στον τρόπο ζωής επηρέασαν θετικά την εξέλιξη του franchising στην Ελλάδα. O περιορισμένος διαθέσιμος χρόνος για αγορές στρέφει τους καταναλωτές σε τοπικά εμπορικά κέντρα ή σε καταστήματα της γειτονιάς, ενώ έχει αυξηθεί η ζήτηση για το γρήγορο φαγητό είτε σε εστιατόρια είτε μέσω home delivery. Αλλωστε η κατηγορία της εστίασης κατέχει τη μερίδα του λέοντος μεταξύ των επιχειρήσεων που αναπτύσσονται με franchising. Να σημειωθεί ότι η 6η Διεθνής Εκθεση Franchise KEM 2004 θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή