Ακύρωση διαγωνισμού για σοβαρές ενδείξεις

Ακύρωση διαγωνισμού για σοβαρές ενδείξεις

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιατί δεν παρεμβαίνει το ΥΠΕΧΩΔΕ ώστε να πάρει πίσω τα πτυχία από τους εργολάβους που συμμετέχουν σε «στήσιμο» διαγωνισμών ή να τους επιβάλει τις άλλες προβλεπόμενες κυρώσεις, αναρωτιούνται οι μηχανικοί. Το υπουργείο σιωπά παρά τα απανωτά κρούσματα, τα δημοσιεύματα των εφημερίδων από την οσμή που φτάνει μέχρι τους τελευταίους ορόφους της Χαριλάου Τρικούπη. Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι που αρχίζουν να «σηκώνουν κεφάλι» γιατί δεν αντέχουν το σημερινό σαθρό καθεστώς αναθέσεων στα δημόσια έργα. Δεν είναι, βεβαίως, το ΥΠΕΧΩΔΕ ούτε και το TEE (εκπρόσωποί του συμμετέχουν σε όλες τις επιτροπές ανάθεσης έργων) ούτε και ορισμένες εργοληπτικές οργανώσεις.

Σε ένα πρόσφατο κρούσμα, στο διαγωνισμό για τη διαπλάτυνση της εθνικής οδού Θήβας – Λιβαδειάς, χρειάστηκε δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής ανάθεσης και παρέμβαση ενός εκ των μελών της προκειμένου να διαπιστωθούν τα εξής: 14 οικονομικές προσφορές είχαν ενιαία έκπτωση 12%, ενώ άλλες 16 είχαν προσφέρει το ίδιο τιμολόγιο εργασιών. Επιπλέον, «πολλές από τις εν λόγω προσφορές είναι γραμμένες με όμοιο γραφικό χαρακτήρα». Στο πρακτικό αναφέρεται επίσης ότι έπειτα από έλεγχο προέκυψε ότι οι εγγυητικές επιστολές των εν λόγω επιχειρήσεων είχαν εκδοθεί από το ίδιο υποκατάστημα της ίδιας τράπεζας, με συνεχόμενους αριθμούς, την ίδια ημέρα. Οπως είναι φυσικό, η επιτροπή προτείνει την ακύρωση του διαγωνισμού γιατί κατά τη γνώμη της, «τα παραπάνω αποτελούν σοβαρές ενδείξεις ότι έγινε συνεννόηση των συναγωνιζομένων προς αποφυγήν πραγματικού συναγωνισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή