Το δίλημμα των εντυπώσεων και της πραγματικότητας

Το δίλημμα των εντυπώσεων και της πραγματικότητας

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

T ο φράγμα των 2.500 μονάδων αποδεικνύεται αρκετά ισχυρό για τον Γενικό Δείκτη, αλλά η τάση παραμένει θετική. H πορεία της Σοφοκλέους των τελευταίων ημερών διέψευσε τους υπεραισιόδοξους που έβλεπαν συνεχή άνοδο έως τις εκλογές, αλλά είναι αλήθεια ότι παραμένει στην πλευρά της αισιοδοξίας. Ισως μάλιστα η συσσώρευση που πραγματοποιείται στα επίπεδα αυτά να αποτελεί παράγοντα αισιοδοξίας γιατί διαφορετικά, η απότομη άνοδος θα ήταν επικίνδυνη κούρσα. Αλλωστε, και έτσι όπως είναι η γενική εικόνα, υπάρχουν μετοχές που έχουν προσφέρει ήδη σημαντικές αποδόσεις.

Αυτό που τώρα φαίνεται να αποκτά μεγαλύτερη σημασία είναι η ευρύτερη εικόνα. Θα καθορίσει ουσιαστικά και την πορεία της αφοράς και όχι οι μικροϋπολογισμοί που γίνονται με εγχώρια κίνητρα. Και η μεγάλη εικόνα αναδύει επιφυλακτικότητα. Τα περισσότερα χρηματιστήρια του κόσμου έχουν προσφέρει σημαντικές αποδόσεις το τελευταίο τρίμηνο και δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο διόρθωσης. Ανάλογη είναι η εικόνα τόσο στην αγορά ομολόγων όσο και στα νομίσματα. H ταυτόχρονη άνοδος όλων των αγορών δεν είναι συνηθισμένο και «φυσιολογικό» φαινόμενο. Δεν μπορεί να είναι μόνιμο.

Αλλωστε και η κατανομή επενδυτικών κεφαλαίων στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, δείχνει ότι υπάρχει μια ελαφρά μείωση των τοποθετήσεων σε ομόλογα και στασιμότητα στις τοποθετήσεις σε μετοχές. Από αυτήν τη γενική εικόνα δεν μπορεί να απέχει ιδιαίτερα και η πορεία της ελληνικής αγοράς. Ακόμα κι αν δέχεται εντατική διεθνή προβολή με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων. Ακόμα κι αν η διεθνής βιομηχανία κινηματογράφου ετοιμάζει εντυπωσιακές ταινίες… με αρχαιοελληνικό περιεχόμενο. H ελκυστικότητα της ελληνικής αγοράς δεν μπορεί παρά να είναι περιορισμένη γιατί αυτό που τελικά μετράει είναι οι προοπτικές που μπορούν να μετρηθούν και όχι η γενική αίσθηση και η εικόνα. H γενική εντύπωση συχνά προκαλεί υπερβολές στις αγορές, αλλά αυτές διορθώνονται με την ίδια ταχύτητα που δημιουργούνται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή