Κορυφώθηκε η αδιαφορία για την προστασία των συμφερόντων των ασφαλισμένων

Κορυφώθηκε η αδιαφορία για την προστασία των συμφερόντων των ασφαλισμένων

5' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εξαιτίας της μη ενσωμάτωσης της κοινοτικής οδηγίας που προτάσσει τις απαιτήσεις των ασφαλισμένων στο προϊόν της ασφαλιστικής εκκαθάρισης, υπήρξε η κορύφωση της αδιαφορίας από την πλευρά της πολιτείας απέναντι στην προστασία των συμφερόντων των ασφαλισμένων.

Οι ασφαλισμένοι και οι εργαζόμενοι στις ασφαλιστικές εταιρείες βρέθηκαν άλλωστε στο περιθώριο του ενδιαφέροντος του υπουργείου Ανάπτυξης, κατά τη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου για τη δημιουργία του νέου οργάνου που θα αναλάβει την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών. Οπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Πρακτόρων κ. Αθ. Σκορδάς, ο αποκλεισμός των εκπροσώπων των διαμεσολαβούντων από το διοικητικό όργανο του νέου φορέα υπήρξε αιφνίδια εξέλιξη και δεν είναι παρά μια πρώτη ένδειξη απέναντι στον κίνδυνο συντήρησης των φαινομένων αδιαφάνειας της αγοράς.

– Μέσω της ανακοίνωσής σας κάνατε λόγο για θέμα ηθικής τάξης και πολιτικής συνέπειας, υπονοώντας ότι επρόκειτο για αθέτηση δέσμευσης από την πλευρά της κυβέρνησης. Πού θεωρείτε ότι οφείλεται αυτή η υπαναχώρηση;

– Παρά την πολύ γόνιμη συνεργασία που είχαμε με την νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό τον καθηγητή κ. Μ. Σταθόπουλο, γίναμε πράγματι για άλλη μια φορά μάρτυρες αδιαφανών διαδικασιών εκ μέρους της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου, με αποτέλεσμα το εν λόγω νομοσχέδιο να μην ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τόσο των διαμεσολαβούντων όσο και των ασφαλισμένων. Η συμμετοχή εκπροσώπου των διαμεσολαβούντων είχε προταθεί όχι μόνο από την επιτροπή Σταθόπουλου, αλλά είχε προβλεφθεί και στο νομοσχέδιο που είχε ανακοινωθεί επισήμως από την ίδια την ηγεσία του υπουργείου πριν από λίγο μόλις καιρό. Ο αιφνίδιος εξοβελισμός του εκπροσώπου του Συνδέσμου, που συγκεντρώνει στους κόλπους του 30.000 διαμεσολαβούντες, δημιουργεί, θεωρώ, εύλογες υποψίες για άσκηση πιέσεων και επικράτηση δυνάμεων που δεν επιθυμούν τη δημοκρατική εκπροσώπηση όλων των θεσμοθετημένων φορέων. Διαφορετικά, το γεγονός ότι περικόπηκαν δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου χωρίς προφανή εξήγηση, θα πρέπει να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση, με τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις της μέχρι σήμερα, μας εξαπατούσε συνειδητά και σκοπίμως. Είναι μάλιστα η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση επιδεικνύει ανάλογη συμπεριφορά, καθώς πρόσφατα αγνόησε εισηγήσεις των αρμοδίων διευθύνσεων του υπουργείου Οικονομικών για ρυθμίσεις που αφορούν τη φορολογική μας μεταχείριση.

– Η κριτική που διατυπώνετε θα μπορούσε εύκολα να μεταφραστεί σε μια έστω δικαιολογημένη, από την πλευρά σας, προσπάθεια κατοχύρωσης συντεχνιακών δικαιωμάτων, αφού την ίδια στιγμή υπάρχει και ο αντίλογος, που υποστηρίζει ότι μέσα από την εκπροσώπηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, υπάρχει ο κίνδυνος μετατροπής του νέου εποπτικού οργάνου σε έναν ισορροπιστικό φορέα, η λειτουργία του οποίου δεν θα εξυπηρετεί τελικά την προστασία των ασφαλισμένων μέσα από την ορθή λειτουργία της αγοράς;

– Μια πρώτη προσέγγιση θα με έβρισκε σύμφωνο σε μια τέτοια πρακτική, η οποία ακολουθείται άλλωστε στη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις οποίες τα αντίστοιχα όργανα θα πρέπει να σημειωθεί δεν συγκροτούνται με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αγοράς, που αποτελεί μόνο ελληνική και ιταλική πρωτοτυπία. Στην περίπτωση της χώρας μας τα προβλήματα της ασφαλιστικής αγοράς είναι πολύ σημαντικά και η συμμετοχή τόσο των επαγγελματιών που συνδέουν τον ασφαλισμένο με την εταιρεία όσο και των ασφαλισμένων στη διοίκηση της εποπτικής αρχής είναι αναγκαία συνθήκη για να υπάρχει σφαιρική αντίληψη των όσων συμβαίνουν στην ασφαλιστική αγορά. Αλλωστε, οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι είναι αυτοί που γίνονται πολλές φορές αποδέκτες αθέμιτων πρακτικών από την πλευρά κάποιων εταιρειών που δεν τιμούν την εμπιστοσύνη του πελάτη τους και η στέρηση του δικαιώματος συμμετοχής τους καθιστά πιο αδιαφανή τη λειτουργία της αγοράς στο σύνολό της. Πώς είναι δυνατόν άλλωστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά η νέα εποπτική αρχή, όταν στην αλυσίδα ασφαλιστική εταιρεία, ασφαλιστικός σύμβουλος και πελάτης-ασφαλισμένος, οι δύο τελευταίοι αν και άμεσα ενδιαφερόμενοι αποκλείονται. H Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, που είναι τελικώς και ο μόνος εκπροσωπούμενος φορέας, καλείται να στηρίξει το αίτημα για συμμετοχή διαμεσολαβούντων και ασφαλισμένων στη διοίκηση της νέας εποπτικής αρχής, αν θέλει να είναι πειστική στην προσπάθειά της για οικοδόμηση σωστών εργασιακών σχέσεων και κλίματος εμπιστοσύνης με τους ασφαλισμένους.

– Αντίστοιχες όμως παρατυπίες και αθέμιτες πρακτικές αποδίδονται και στους ίδιους τους διαμεσολαβούντες, με αποτέλεσμα την υπονόμευση τελικά των συμφερόντων των ασφαλισμένων, κάτι που είναι το ζητούμενο σήμερα μέσα από τη δημιουργία του νέου εποπτικού οργάνου.

– Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Συμβούλων επιδιώκει σταθερά την αναβάθμιση της αξιοπιστίας του ασφαλιστικού επαγγέλματος και ως θεσμικός φορέας εκπροσώπησης όχι μόνο δικαιούται να έχει άποψη, αλλά υποχρεούται να συμβάλει στον εξορθολογισμό και την εξυγίανση της αγοράς. Μια τέτοια ωστόσο προοπτική που αποτελεί και στόχο μας, μπορεί να έχει τύχη μόνο όταν η πολιτεία τον κάνει συμμέτοχο στην επίλυση των προβλημάτων και του δώσει τη δυνατότητα εκπροσώπησης σε θεσμικά όργανα. Ετσι, καθιστάμεθα όλοι συνυπεύθυνοι απέναντι στα κακώς κείμενα της αγοράς και μόνο έτσι δρομολογούνται διαδικασίες αυτοκάθαρσης. Είναι σαφές άλλωστε ότι το συμφέρον του ασφαλιστικού συμβούλου είναι ταυτισμένο με το συμφέρον του πελάτη, διότι μόνο ο ικανοποιημένος πελάτης αποτελεί εφαλτήριο επαγγελματικής ανάπτυξης. Συνεπώς η συμμετοχή των ασφαλιστικών συμβούλων στη διοίκηση της εποπτείας κατατείνει τελικά στην αυτορρύθμιση και του ίδιου του κλάδου μας και συνεπώς στη διασφάλιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων.

Αναζητώντας την… άδεια της ασφαλιστικής CΙC

Από την Αρούμπα της Αφρικής μέχρι τη Μεγάλη Βρετανία και από εκεί στην Ελλάδα, αλλά και αντίστροφα, αναζητείται η άδεια λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας με την επωνυμία «CIC Insurance Company» και το βέβαιο είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κανείς εποπτικός φορέας που να έχει εκδώσει σχετική άδεια. Σίγουρο επίσης είναι ότι η Επιτροπή Ιδιωτικής Ασφάλισης του υπουργείου Ανάπτυξης, που συνεδρίασε την Παρασκευή με θέμα μεταξύ άλλων την έγκριση ή όχι του αιτήματος σύστασης και λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας στην Ελλάδα, απέρριψε το αίτημα. H εν λόγω εταιρεία, που φέρεται να έχει παράνομη δραστηριότητα στη Μεγάλη Βρετανία, είχε απασχολήσει τις αρμόδιες για τον χρηματοπιστωτικό τομέα εποπτικές αρχές, το γνωστό Financial Services Authority (FSA), που υποχρεώθηκε μία εβδομάδα προτού εκδώσει ανακοίνωση, ενημερώνοντας τους ασφαλισμένους ότι η εταιρεία λειτουργεί χωρίς άδεια και συνεπώς και τα συμβόλαια που εκδίδει είναι άκυρα. Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι το ύψος της παραγωγής στη Μεγάλη Βρετανία δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, καθώς φθάνει τα 5 εκατ. ευρώ και τα οποία θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να τα διεκδικήσουν μέσω της δικαστικής οδού. Υστερα από αυτές τις εξελίξεις, η απόρριψη του σχετικού αιτήματος ήταν αυτονόητη για την Επιτροπή Ιδιωτικής Ασφάλισης, που δεν χρειάστηκε καν να μπει στη διαδικασία εξέτασης του φακέλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή