Ταχύτατα κερδίζουν έδαφος τα εισαγόμενα φάρμακα!

Ταχύτατα κερδίζουν έδαφος τα εισαγόμενα φάρμακα!

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ταχύτατους ρυθμούς συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος έναντι των εγχωρίως παραγομένων, τα εισαγόμενα φάρμακα, τα οποία ούτως ή άλλως τα τελευταία χρόνια έχουν αναδειχθεί σε κυρίαρχους του παιχνιδιού. Τα στοιχεία πρόσφατης μελέτης του IOBE είναι αποκαλυπτικά. Το 2002 οι πωλήσεις των εισαγόμενων φαρμάκων ανήλθαν σε 2,5 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελούσε το 68% των συνολικών πωλήσεων φαρμάκων. H αύξηση δε, που παρουσίασαν οι πωλήσεις τους έναντι του 2001 ήταν της τάξης του 34%. Την ίδια στιγμή οι πωλήσεις των εγχωρίως παραγόμενων φαρμάκων παρουσίασαν αύξηση μόλις κατά 6,5%. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι σε όγκο οι πωλήσεις των εισαγόμενων βελτιώθηκαν κατά 12%, ενώ των εγχωρίως παραγομένων δεν παρουσίασαν καμία μεταβολή. Το 2002 οι πωλήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών προς τα δημόσια νοσοκομεία και τις φαρμακαποθήκες/φαρμακεία έφθασαν τα 3,76 δισ. ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος στην εγχώρια παραγωγή φαρμάκων είχε η εταιρεία ΦΑΜΑΡ (παράγει προϊόντα για λογαριασμό τρίτων) που ανήκει στο γκρουπ Μαρινόπουλου. Το 2002 παρήγαγε ή συσκεύασε συνολικά 110 εκατ. συσκευασίες εκ των οποίων τα 7,2 εκατ. εξήχθησαν. H Βιανέξ παρήγαγε 55,5 εκατ. συσκευασίες (9,1 εκατ. εξαγωγές), η Lavipharm 33,8 εκατ. συσκευασίες (6,1 εκατ. εξαγωγές), η Π.Ν. Γερολυμάτος 11,7 εκατ. συσκευασίες (1,2 εκατ. εξαγωγές) και η Galenica 9,4 εκατ. συσκευασίες. Τέλος, η πολυεθνική Boehringer-Ingelheim παρήγαγε 23,7 εκατ. συσκευασίες εκ των οποίων τα 5,8 εκατ.εξήχθησαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ετήσιας Βιομηχανικής Ερευνας ο κλάδος παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων απασχόλησε 4.756 άτομα σε 69 επιχειρήσεις. O κλάδος συμμετέχει στη συνολική ακαθάριστη αξία παραγωγής της μεταποίησης με 2,4% και της χημικής με 26,6%.

Μέσα από φαρμακεία διακινούνται περί τα 3.454 φαρμακευτικά προϊόντα σε διάφορες συσκευασίες, μορφές και περιεκτικότητες. Στην κορυφή των πωλήσεων φαρμακευτικών προϊόντων βρίσκονται σταθερά από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 τα σκευάσματα για το καρδιαγγειακό σύστημα. Τα φάρμακα αυτά καλύπτουν το 20% των πωλήσεων σε αξία και το 18% των πωλήσεων σε ποσότητα. Ακολουθούν τα φάρμακα για το κεντρικό νευρικό σύστημα με 13% επί των συνολικών πωλήσεων σε αξία και 18% σε όγκο, ενώ σημαντικό είναι και το μερίδιο των φαρμάκων κατά των συστηματικών λοιμώξεων (12% σε αξία και 10% σε ποσότητα) και των φαρμάκων για το πεπτικό σύστημα και τον μεταβολισμό (11% των πωλήσεων σε αξία και 14% σε όγκο). H εικόνα και διεθνώς δεν είναι και πολύ διαφορετική. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία τα αντιελκοτικά, τα φάρμακα κατά της χολοστερόλης και τα αντικαταθλιπτικά είχαν το 2002 συνολικές πωλήσεις ύψους 60,7 δισ. δολ., καταλαμβάνοντας το 15% των παγκόσμιων πωλήσεων φαρμάκων. Μάλιστα μεταξύ όλων των κατηγοριών φαρμάκων τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 19% παρουσίασαν οι πωλήσεις των αντιψυχωσικών.

Σύμφωνα με τη μελέτη του IOBE, το 68,5% των πωλήσεων μέσα από τα φαρμακεία ελέγχουν 15 εταιρείες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι θυγατρικές πολυεθνικών. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Glaxosmithkline με μερίδιο 8,5% και ακολουθούν η Novartis με 7,7% και η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Βιανέξ με 6,7%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ανά κατηγορία φαρμάκων, οι τρεις πρώτες σε πωλήσεις εταιρείες συγκεντρώνουν μερίδιο μεγαλύτερο του 30%, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που ξεπερνούν το 50%. Ετσι, στα φάρμακα για το αναπνευστικό σύστημα κυριαρχούν με μερίδιο 57% οι εταιρείες Glaxos mith kline, Astrazeneca και Boehringer-Ingelheim, στα φάρμακα κατά των λοιμώξεων το μερίδιο των εταιρειών Glaxosmithkline, Abbot και BMS φθάνει στο 48%, ενώ στα σκευάσματα για το νευρικό σύστημα το μερίδιο των Eli-Lilly, Astrazeneca και Novartis φθάνει στο 37,3% συνολικά.

Οι συνολικές πωλήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών για το 2002 ανήλθαν σε 2.408 εκατ. ευρώ από 1.900 εκατ. ευρώ το 2001, με το μεγαλύτερο κύκλο εργασιών να παρουσιάζουν οι εταιρείες Glaxosmi thkline, Novartis, Roche, Βιανέξ και Janssen-Cilag. O τζίρος των φαρμακαποθηκών διαμορφώθηκε σε 632,5 εκατ. ευρώ από 518,3 εκατ. ευρώ το 2001.

Πρώτη σε μερίδιο αγοράς είναι η Lavipharm Alliance Sante με μερίδιο 6,6%, η Στρούμσας με 5,7% και η Κ.Π. Μαρινόπουλος με 5,5%. O κύκλος εργασιών των συνεταιρισμών φαρμακοποιών ανήλθε σε 550,7 εκατ. ευρώ απο 446,3 εκατ. ευρώ το 2001, με το μεγαλύτερο τζίρο να παρουσιάζουν οι εταιρείες ΣΥ.ΦΑ Θεσσαλονίκης, ΠΡΟ. ΣΥΝΕΤ.ΦΑ. Αττικής ΠΕΙΦΑΣΥΝ, και ΣΥΝ.ΦΑ. O συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης έχει μερίδιο 5,8%, της Αττικής 5,1% και ο ΠΕΙΦΑΣΥ3,9%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή