Πρόσθετα κριτήρια από το X.A. για τις υποψήφιες προς εισαγωγήν εταιρείες

Πρόσθετα κριτήρια από το X.A. για τις υποψήφιες προς εισαγωγήν εταιρείες

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φραγμούς στην «ανεξέλεγκτη» εισαγωγή νέων εταιρειών προσανατολίζεται να θέσει το X.A. προκειμένου αφ’ ενός να διευκολύνει υγιείς εταιρείες που έχουν μέλλον και προοπτικές και αφ’ ετέρου να ανακόψει την πορεία προς τη Σοφοκλέους εταιρειών αμφίβολης ποιότητας με αβέβαιο μέλλον.

Για τον λόγο αυτό και στο πλαίσιο του νέου Κανονισμού που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν από το καλοκαίρι, οι χρηματιστηριακές αρχές επεξεργάζονται πρόσθετα κριτήρια για τις υποψήφιες προς εισαγωγήν εταιρείες.

Παράλληλα, το X.A. θα προχωρήσει στη δημιουργία νέων αγορών, επιδιώκοντας να «ομογενοποιήσει» τα χαρακτηριστικά των εισηγμένων εταιρειών, προκειμένου να είναι περισσότερο αναγνωρίσιμες από το επενδυτικό κοινό.

Μέχρι σήμερα το Χρηματιστήριο, λειτουργώντας αποκλειστικά ως διοικητική αρχή, είναι υποχρεωμένο να αποδέχεται κάθε αίτηση εισαγωγής εταιρειών που πληρούν τα κριτήρια που ορίζει ο νόμος.

Η δέσμευση αυτή συσσώρευσε στο X.A. πλειάδα εταιρειών, αμφίβολης δυναμικότητας και χαμηλών προδιαγραφών, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές είτε δεν υφίστανται σήμερα είτε περιλαμβάνονται στον πίνακα των «προβληματικών» περιπτώσεων που ταλαιπωρούν την ελληνική αγορά και το επενδυτικό κοινό.

Χάνονται στον… δρόμο

μία στις τέσσερις!

Σύμφωνα με μελέτη της Υπηρεσίας Νεοεισαγόμενων Εταιρειών του X.A., από τις 406 εταιρείες που έχουν εισαχθεί στη Σοφοκλέους τα τελευταία 44 χρόνια (από το 1960 έως το 2003), οι 93, δηλαδή ποσοστό 23%, δεν υφίστανται σήμερα, καθώς είτε έχουν διαγραφεί είτε έχει ανασταλεί η διαπραγμάτευσή τους είτε, τέλος, έχουν συγχωνευθεί με άλλες εταιρείες.

Αναλυτικότερα, από τις 406 νέες εισαγωγές από το 1960 και μετά (εκ των οποίων επτά είναι επανεισαγωγές) 247 εταιρείες (ποσοστό 57,6%) εισήχθησαν στην Κύρια Αγορά, 152 εταιρείες (ποσοστό 40,7%) εισήχθησαν στην Παράλληλη Αγορά και 7 εταιρείες (ποσοστό 1,6%) εισήχθησαν στη ΝΕΧΑ.

Από το σύνολο των εταιρειών, ποσοστό 8,6% έχει διαγραφεί (35 εταιρείες), ποσοστό 2,7% είναι σε αναστολή (11 εταιρείες), ποσοστό 3,69% είναι σε επιτήρηση (15 εταιρείες), ποσοστό μόλις 0,3% διαπραγματεύεται στην αγορά χαμηλής παραγωγικής δραστηριότητας ή χαμηλής ρευστότητας (1 εταιρεία), ενώ ποσοστό 11,6% έχει συγχωνευθεί (47 εταιρείες).

Ο τραπεζικός κλάδος αντιπροσωπεύει το 3,94% του συνόλου των εταιρειών, οι επενδυτικές αντιπροσωπεύουν το 6,16% και τέλος οι υφαντουργικές αντιπροσωπεύουν περίπου το 6,16% του συνόλου των εταιρειών που έχουν εισαχθεί στο X.A. Από τις 16 τράπεζες οι 11 έχουν συγχωνευθεί, ενώ οι υπόλοιπες 5 συνεχίζουν να διαπραγματεύονται. Από τις περίπου 25 επενδυτικές, 3 έχουν συγχωνευθεί, ενώ οι υπόλοιπες 22 συνεχίζουν να διαπραγματεύονται. Τέλος, από τις 25 υφαντουργικές εταιρείες μόνο 9 συνεχίζουν να διαπραγματεύονται κανονικά, ενώ 11 έχουν διαγραφεί (44% του κλάδου), 4 είναι σε αναστολή και μία έχει προχωρήσει σε συγχώνευση.

Αυστηρά κριτήρια

Η πλήρης ιδιωτικοποίηση του X.A. και η εκπόνηση νέου κανονισμού που θα υιοθετεί νέες αντιλήψεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της αξιοπιστίας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αγοράς προϊδεάζουν για επικείμενες σημαντικές αλλαγές στο υφιστάμενο σήμερα καθεστώς εισαγωγής.

Το X.A. επιδιώκει -όπως φαίνεται από το σχέδιο του νέου κανονισμού- να ενισχυθεί ο ρόλος του και να αποκτήσει ευελιξία σε ό,τι αφορά τη «μεταχείριση» των εταιρειών που είναι υποψήφιες για να εισαχθούν σε κάποια από τις υφιστάμενες ή τις αγορές που θα δημιουργηθούν στο μέλλον.

Ασφαλιστική δικλίδα γι’ αυτό θα αποτελέσουν τα πιο αυστηρά και επιλεκτικά κριτήρια αλλά και η διαφοροποίηση των όρων που θα ισχύσουν για κάθε μία από τις αγορές, πάντα στο πλαίσιο που ορίζει η νομοθεσία και η εποπτεύουσα αρχή.

Αυτή η πολιτική θα αποτελέσει -όπως φιλοδοξούν τα στελέχη του Χρηματιστηρίου- μια νέα διάσταση στον χαρακτήρα της ελληνικής αγοράς, προκειμένου το X.A. να αποκτά και να διαμορφώνει την ιδιαίτερη ταυτότητά του και να παραμένει ανταγωνιστικό και ευέλικτο στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες των αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μάλιστα σε ανάλογη κατεύθυνση κινούνται τα περισσότερα χρηματιστήρια διεθνώς, στρέφοντας σε ποιοτικά χαρακτηριστικά τα κριτήρια που θέτουν.

Η Υπηρεσία Νεοεισαγόμενων Εταιρειών του X.A., στο πλαίσιο της μελέτης που εκπόνησε, εξέτασε μεταξύ άλλων και τα κριτήρια που χρησιμοποιούν για να προσδιορίσουν την καταλληλότητα των υποψήφιων εταρειών, 18 διεθνή χρηματιστήρια, εκ των οποίων 10 είναι ευρωπαϊκά, 3 ασιατικά, 2 αμερικανικά και από ένα της Αυστραλίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε είναι ότι η πλειοψηφία των χρηματιστηρίων δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ποιότητα των εταιρειών, θέτοντας κριτήρια επιλογής που εστιάζουν κυρίως στο μέγεθος, τη χρηματοοικονομική κατάσταση, την εξέλιξη της δραστηριότητας, τις προοπτικές ανάπτυξης, καθώς και τη διασπορά των μετοχών τος στο ευρύ κοινό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή