O ΔΗΚΤΗΣ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H εκλεκτή… «γάτα» του εκσυγχρονισμού

«Γιατί δεν περίμενε μέχρι τις εκλογές;» αναρωτιούνται ορισμένα στελέχη από τον χώρο των κατασκευών για τον κ. Γ. Μπατατούδη. Μα, είναι απλό τι συμβαίνει: Ενας ακόμα εκ των εκλεκτών του εκσυγχρονισμού ετοιμάζει την «άμυνά» του στην περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής… Εξ ου και η πτώχευση -που γίνεται από τον ίδιο μέσω τρίτου- της περιβόητης Intersat, οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονταν μέχρι χθες στη Σοφοκλέους!! Εστω και υπό καθεστώς επιτήρησης, το αμάρτημα δεν είναι μικρό, απ’ τη στιγμή που υπήρχαν σωρεία προσφυγών από μικροεπενδυτές, δυσμενή πορίσματα των αρμοδίων ελεγκτικών αρχών κ.λπ. Δέκα χρόνια θεωρείται «τελειωμένος» ο κ. Γιώργος Μπατατούδης, αλλά συνεχώς αναγεννάται από τις στάχτες του με τις πλάτες του κυβερνητικού συστήματος. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και οι «γάτες» έχουν μόνον επτά ψυχές και ο εν λόγω επιχειρηματίας φαίνεται ότι τις έχει εξαντλήσει…

Citi: Προσοχή στους ξένους

Να μη «ριχτούν» οι ξένοι μέτοχοι της EXAE για να ρευστοποιήσουν σε καλές τιμές οι ελληνικές τράπεζες τα μερίδια που κατέχουν στο Αποθετήριο Αξιών, επισημαίνει η επενδυτική τράπεζα Citigroup Smith Barney. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να γίνει με σημαντική έκπτωση, έναντι οποιασδήποτε αποτίμησης, η επικείμενη εξαγορά του μειοψηφικού μεριδίου (30%) στο Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών από τα Ελληνικά Χρηματιστήρια (EXAE). Αναλυτικότερα, σε έκθεση για τη μετοχή της εταιρείας -όπου παράλληλα προειδοποιεί ότι αυτό θα αποτελέσει τεστ για το επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης που παρέχει η διοίκηση- ο διεθνής οίκος, υποστηρίζοντας τα συμφέροντα των ξένων θεσμικών που κατέχουν περίπου το 18% των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, εξηγεί ότι η έκπτωση είναι απαραίτητη, καθώς το μειοψηφικό μερίδιο στο Αποθετήριο, που ανήκει σε ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, δεν έχει κανένα στρατηγικό ενδιαφέρον για την εισηγμένη εταιρεία. Στην ίδια έκθεση, η Smith Barney προχώρησε σε αύξηση της τιμής-στόχου στα 8,35 ευρώ για τη μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, αλλά διατήρησε τη σύσταση «διακράτηση» (hold). Αιτία είναι η σημαντική αύξηση των προβλέψεων για την ημερήσια αξία των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Συγκεκριμένα, στα 200 εκατ. ευρώ για το 2004 (έναντι 145 εκατ. ευρώ της προηγούμενης πρόβλεψης) και στα 185 εκατ. ευρώ για το 2005 (έναντι 140 εκατ. ευρώ).

Οι βαθμοί για την Aspis

H διεθνής εταιρεία πιστοληπτικής διαβάθμισης Fitch Ratings βαθμολόγησε την Aspis Bank με ΒΒ+, γεγονός που χαροποιεί την ελληνική τράπεζα, αφού θα τις επιτρέψει να διεισδύσει περαιτέρω στις διεθνείς χρηματαγορές, μετά και την πρόσφατη -επιτυχημένη- πρώτη έκδοση της τιτλοποίησης μέρους του στεγαστικού της χαρτοφυλακίου. Η εν λόγω βαθμολογία από τη Fitch βασίζεται στην καλή κεφαλαιακή επάρκεια, στα συστήματα διαχείρισης κινδύνου και στην καλή ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας. Διευκρινίζεται ότι ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε βάσει των στοιχείων της 30ής Ιουνίου 2003 και δεν αντανακλά τις θετικές εξελίξεις που σημειώθηκαν κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2003, ήτοι την τιτλοποίηση μέρους του στεγαστικού χαρτοφυλακίου, την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Standard Chartered Grindlays Bank, καθώς και την κερδοφορία της χρήσης 2003, λέει η τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή