Επενδυτικό ενδιαφέρον της ΔΕΗ για τρία ενεργειακά συγκροτήματα στη Ρουμανία

Επενδυτικό ενδιαφέρον της ΔΕΗ για τρία ενεργειακά συγκροτήματα στη Ρουμανία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επενδυτικό ενδιαφέρον ελληνικών εταιρειών φαίνεται ότι συγκεντρώνει η ρουμανική αγορά ενέργειας. Μετά το ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ για την εταιρεία Petrom, ενδιαφέρον έχει εκφράσει η ΔΕΗ για τρία ενεργειακά συγκροτήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για το συγκρότημα του Turceni, το οποίο διαθέτει επτά μονάδες ισχύος 330 MW εκάστη και ένα λιγνιτωρυχείο, το συγκρότημα του Rovinari που διαθέτει δύο σταθμούς εκ των οποίων ο ένας αποτελείται από δύο μανάδες ισχύος 200 MW η μία και ο άλλος τέσσερις μονάδες ισχύος 330 MW η μία και ένα λιγνιτωρυχείο, και το συγκρότημα της Craiova που διαθέτει δύο μονάδες των 50 MW, οι οποίες δεν λειτουργούν, και δύο των 315 MW εν λειτουργία, καθώς επίσης και ένα λιγνιτωρυχείο.

Το ενδιαφέρον της ΔΕΗ για τις συγκεκριμένες επενδύσεις στη Ρουμανία ανακοίνωσε χθες το υπουγείο Οικονομίας της Ρουμανίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει επίσης η ENEL, η Bechtel Power και η AES Corp. από τις ΗΠΑ. Προκειται για μη δεσμευτικό ενδιαφέρον σε αυτήν τη φάση, αφού θα ακολουθήσει επόμενη προκήρυξη δίνοντας στο μεταξύ στους ενδιαφερόμενους επενδυτές την ευκαιρία να συνεκτιμήσουν, αφού τους δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία για τις μονάδες, το ρίσκο των επενδύσεών τους.

Σε ό,τι αφορά την Petrom, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ρουμανίας, παρατείνεται η προθεσμία των δεσμευτικών προσφορών από τα τέλη Φεβρουαρίου στις αρχές Απριλίου. Ενδιαφέρον για την απόκτηση του 33,34% της Petrom σε πρώτη φάση με optioγια αύξηση του ποσοστού μέχρι και το 51% έχουν εκδηλώσει, όπως είναι ήδη γνωστό, τα Ελληνικά Πετρέλαια. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, στον όμιλο επικρατεί προβληματισμός για τη συγκεκριμένη επένδυση, κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού εργαζομένων στην επιχείρηση αλλά και της γενικότερης κατάστασης στην πετρελαϊκή αγορά της χώρας. Το πιθανότερο είναι τα ΕΛΠΕ να καταθέσουν τελικά δεσμευτική προσφορά με άλλη εταιρεία προκειμένου να περιοριστεί το ρίσκο. Σε αυτό το πλαίσιο το τελευταίο διάστημα γίνονται συζητήσεις με εταιρείες που επίσης έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη επένδυση στη Ρουμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή