ΓΣΕΕ – Εργοδότες: στα βασικά… χάσμα

ΓΣΕΕ – Εργοδότες: στα βασικά… χάσμα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήρης διάσταση απόψεων στα δύο κεντρικά θέματα της νέας εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης σημειώθηκε χθες στη συνάντηση που είχαν η ΓΣΕΕ και οι τρεις εργοδοτικές οργανώσεις στα γραφεία του ΣΕΒ. H ΓΣΕΕ χαρακτήρισε την πρόταση των εργοδοτικών οργανώσεων προκλητική και ανακοίνωσε ότι προχωρεί στη σύγκληση της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, προκειμένου να αποφασίσει την κήρυξη απεργίας. Παρομοίωσε την άρνηση του ΣΕΒ στα αιτήματά της με «ατέρμονα παζαρέματα και δολιχοδρομίες».

Αναλυτικά, στο μισθολογικό σκέλος της σύμβασης και στη διεκδίκηση της ΓΣΕΕ για αυξήσεις των κατώτερων μισθών και ημερομισθίων κατά 8%, ο ΣΕΒ και η ΕΣΕΕ αντιπρότειναν ποσοστό αύξησης 3,2%. H πρόταση αιτιολογήθηκε στη βάση των προβλημάτων ανταγωνιστικότητας που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ όπως δήλωσε ο κ. Οδ. Κυριακόπουλος πρόκειται για αύξηση που καλύπτει και τον πληθωρισμό.

Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, οι εργοδότες αναφέρθηκαν και στο κόστος ικανοποίησης μέρους των θεσμικών αιτημάτων, υπολογίζοντας ότι μέσω αυτών θα καταβληθεί επιπλέον ποσοστό από 0,5% έως 0,8%. Επίσης, άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο καταβολής διορθωτικού ποσού (όχι ποσοστού) για την απόκλιση του πληθωρισμού. Από την ανάλυση της πρότασης προκύπτει ότι το μάξιμουμ που προτίθενται να χορηγήσουν οι οργανώσεις των εργοδοτών είναι ποσοστό αυξήσεων που θα προσεγγίζει το 5% έως 5,50%. Δηλαδή λίγο υψηλότερο από το ποσοστό αύξησης των συντάξεων (έως 5%) με την εισοδηματική πολιτική.

Σύμφωνα με μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας των συνδικαλιστών της ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ έθεσε δύο επιπλέον θέματα. Κατ’ αρχάς κατέστησε σαφές ότι οι κλαδικές συμβάσεις δεν θα υπερβούν παρά ελάχιστα τη συμφωνία της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης (ΕΓΣΣΕ).

Δευτερεύοντως, άνοιξαν τη συζήτηση για τον ίδιο το θεσμό της ΕΓΣΣΕ, υποστηρίζοντας ότι επιβάλλεται διαφοροποίηση στις αυξήσεις των κατώτερων μισθών, ανάλογα και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων. H αναφορά, παρότι ασαφής, ανοίγει ένα καινούργιο ζήτημα για τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων.

Αρνητική ήταν η απάντηση του ΣΕΒ και της ΕΣΕΕ και στο αίτημα της ΓΣΕΕ για μείωση του χρόνου εργασίας, με την άμεση εφαρμογή του 39ωρου.

Εγκαταλείποντας την ασάφεια που είχαν εκδηλώσει επί του θέματος, οι εκπρόσωποι των δύο μεγάλων εργοδοτικών οργανώσεων (η ΓΣΕΒΕΕ το είχε ήδη πράξει από την πρώτη συνάντηση), υποστήριξαν ότι το θέμα πρέπει να αποσυνδεθεί από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για τη σύμβαση του 2004. O κ. Οδ. Κυριακόπουλος δήλωσε ότι το 39ωρο θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας, ενώ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ ζήτησε να αποσυρθεί το αίτημα. Για άμεση σύνδεση του χρόνου εργασίας με το κόστος και τα προβλήματα βιωσιμότητας των MME, μίλησε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Ασημακόπουλος.

Κατόπιν τούτων η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις συζητήσεις και προσανατολίζεται στην πραγματοποίηση απεργιακής κινητοποίησης, ενώ ο κ. Πολυζωγόπουλος επανέλαβε ότι ήταν αναμενόμενο να αποδειχτεί πόσο δύσκολη θα είναι η διαπραγμάτευση.

Τίθεται ένα ερώτημα. H χθεσινή εμπλοκή, η σκλήρυνση της εργοδοτικής στάσης και η προειδοποίηση της κινητοποίησης συνιστούν διαπραγματευτικά τρυκ ή κάτι περισσότερο;

Το χάσμα που χωρίζει τις οπτικές των δύο πλευρών δεν αναιρεί το στοιχείο της πίεσης που μπορεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης να χρησιμοποιούν και οι δύο πλευρές. Το βέβαιο είναι ότι οριστική απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν θα δοθεί πριν από τις εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή