Παράταση στη Νεανική και Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

Παράταση στη Νεανική και Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

T α προγράμματα που θα παρουσιάσουμε σήμερα είναι η «Νεανική Επιχειρηματικότητα» και η «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα», καθώς πριν από μερικές ημέρες δόθηκε παράταση στην προθεσμία υποβολής των προτάσεων. Τα προγράμματα αυτά είναι αρκετά «δημοφιλή», καθώς απευθύνονται σε νέους επιχειρηματίες και δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα γραφειοκρατίας. Τα συγκεκριμένα προγράμματα εντάσσονται στο Μέτρο 2.8 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠ.ΑΝ.).

Στο πρόγραμμα Νεανική Επιχειρηματικότητα μπορούν να συμμετάσχουν νέοι και νέες που έχουν γεννηθεί από το 1964 έως το 1982 που δεν έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα από 1-1-2002 έως την υποβολή της πρότασης, ή είναι άνεργοι, μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες. Στο πρόγραμμα Γυναικεία Επιχειρηματικότητα μπορούν να συμμετάσχουν γυναίκες που έχουν γεννηθεί από το 1949 έως το 1982 που δεν έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα από 1-1-2002 έως την υποβολή της πρότασης, ή είναι άνεργες, μισθωτές ή ελεύθεροι επαγγελματίες. Κάθε υποψήφιος επενδυτής μπορεί να καταθέσει μόνο μία πρόταση. Οι επιδοτούμενοι Τομείς Δραστηριότητας και για τα δύο προγράμματα είναι η Μεταποίηση, το Εμπόριο, οι Υπηρεσίες και ο Τουρισμός. Τα προγράμματα επιδοτούν μόνο ίδρυση νέων επιχειρήσεων και όχι ενίσχυση κάποιων που ήδη λειτουργούν.

Στην εταιρεία που θα δημιουργηθεί, ο νέος επιχειρηματίας πρέπει να κατέχει το 75% τουλάχιστον του εταιρικού ή μετοχικού κεφαλαίου και να έχει τη διαχείριση της εταιρείας. Μπορούν να συμμετάσχουν στην εταιρεία και πρόσωπα που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των νέων επιχειρηματιών ή εταιρείες κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών, με ποσοστό συμμετοχής μικρότερο ή ίσο του 25%.

Το επιχειρηματικό σχέδιο που θα κατατεθεί πρέπει να έχει ως μέγιστο προϋπολογισμό τα 90.000 ευρώ για τους τομείς του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού και τα 150.000 ευρώ για τον τομέα της μεταποίησης και ως ελάχιστο προϋπολογισμό τα 30.000 ευρώ και για τις τρεις κατηγορίες. Ο υποψήφιος επενδυτής πρέπει να καταβάλει τουλάχιστον το 20% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης ως ίδια συμμετοχή, ενώ η επιδότηση είναι 50%. Το υπόλοιπο 30% μπορεί να είναι δάνειο από οποιαδήποτε τράπεζα. Η επιχορήγηση καταβάλλεται ως εξής: 40% προκαταβολή με προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής ή 50% της επιχορήγησης με την υλοποίηση του 50% του φυσικού αντικειμένου, 30% της επιχορήγησης με την ολοκλήρωση του έργου και 20% της επιχορήγησης με την πιστοποίηση επίτευξης των στόχων του έργου.

Επιλέξιμες Δαπάνες και για τα δύο προγράμματα είναι: Εξοπλισμός και ειδικές εγκαταστάσεις, Διαμόρφωση χώρων, Προβολή – Προώθηση και Αλλες δαπάνες. Οι δαπάνες για να είναι επιλέξιμες πρέπει να πραγματοποιούνται μετά την ημερομηνία υποβολής της πρότασης και της σύστασης της προτεινόμενης εταιρείας.

Η πρόταση πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο σε 18 μήνες από την υπογραφή της απόφασης, ενώ μπορεί να δοθεί παράταση κατά ένα εξάμηνο, εφόσον μέχρι το τέλος του δωδεκαμήνου έχει πραγματοποιηθεί το 50% τουλάχιστον του φυσικού αντικειμένου και παράταση το πολύ για 4 μήνες λόγω ανωτέρας βίας.

Επιλέξιμες Δραστηριότητες

-Λιανικό Εμπόριο Χειροτεχνικών προϊόντων πιστοποιημένων με κατοχυρωμένο σήμα Χειροτεχνίας

-Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Παιδότοποι

– Πλυντήρια αυτοκινήτων

-Συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτων οχημάτων

-Τροφοδοσία με Τρόφιμα (Catering)

-Ταξιδιωτικά Πρακτορεία

-Ταχυμεταφορές

-Ανάπτυξη Εφαρμογών Λογισμικού

– Διαφήμιση

– Φωτογραφικές Δραστηριότητες

– Οργάνωση περιοδικών εμπορικών εκθέσεων και συνεδρίων (δεν επιχορηγούνται οι δαπάνες διαμόρφωσης των εκθεσιακών και συνεδριακών χώρων)

– Ιδιωτικές Καλλιτεχνικές Σχολές

– Στούντιο Επεξεργασίας ήχου & Εικόνας – Ηχογραφήσεις

– Δημιουργία και Εκμετάλλευση Αθλητικών Εγκαταστάσεων (δεν συμπεριλαμβάνονται τα Γυμναστήρια)

– Πλυντήρια – Στεγνοκαθαριστήρια κλωστ/κών και γούνινων προϊόντων

-Υπηρεσίες Παραγωγής Φωτοτυπιών και Φωτοαντιγράφων

-Επιχειρήσεις διακόσμησης εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. (Δεν περιλαμβάνονται επιχειρήσεις χωματουργικών εργασιών, περιφράξεις, φυτώρια, και γενικά διαμόρφωση οικοδομικών χώρων, όπως δημιουργία σκεπάστρων, επιχρίσματα τοίχων κ.λπ.)

– Βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Μόνον οι παρακάτω δραστηριότητες: Παρασκευή παγωτών. Αρτοποιία, παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής. Παραγωγή φρυγανιών και μπισκότων, παραγωγή διατηρούμενων ειδών ζαχαροπλαστικής. Παραγωγή κακάο, σοκολάτας και ζαχαρωτών. Παραγωγή μακαρονιών, λαζανιών, κουσκούς και παρόμοιων αλευρωδών προϊόντων. Παραγωγή υποκατάστατων καφέ. Παραγωγή συμπυκνωμάτων και εκχυλισμάτων καφέ και τσαγιού. Παραγωγή αφεψημάτων βοτάνων. Παραγωγή αρτυμάτων και καρυκευμάτων (κέτσαπ, σάλτσες, μουστάρδα, μαγιονέζα). Παραγωγή ομογενοποιημένων παρασκευασμάτων διατροφής και διαιτητικών τροφών (διαιτητικές τροφές, παιδικές τροφές). Παραγωγή σουπών, ζωμών και σαλατών. Παραγωγή αλκοολούχων ποτών (των αποσταγμάτων, ηδύποτων και ετέρων οινοπνευματωδών ποτών, συνθέτων αλκοολούχων παρακευασμάτων, καλούμενων συμπεπυκνωμένων εκχυλισμάτων, διά την παρασκευή ποτών) Ζυθοποιία. Παραγωγή μεταλλικών νερών & αναψυκτικών (εξαιρείται η παραγωγή χυμών από φρούτα & λαχανικά).

– Παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών, πλην της νηματοποίησης λιναριού και κάνναβης.

– Κατασκευή ειδών ένδυσης. Κατεργασία και βαφή γουναρικών.

– Κατεργασία και δέψη δέρματος. Κατασκευή ειδών ταξιδιού (αποσκευών), τσαντών, ειδών σελοποιίας, ειδών σαγματοποιίας και υποδημάτων.

-Βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από τα έπιπλα. Κατασκευή ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής.

-Παραγωγή χαρτοπολτού, χαρτιού και προϊόντων από χαρτί.

– Εκδόσεις, εκτυπώσεις και αναπαραγωγή προεγγεγραμμένων μέσων εγγραφής ήχου & εικόνας και μέσων πληροφορικής.

-Παραγωγή οπτάνθρακα (κοκ), προϊόντων διύλισης πετρελαίου και πυρηνικών καυσίμων.

-Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων.

-Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες.

– Κατασκευή άλλων προϊόντων από μη μεταλλικά ορυκτά.

-Παραγωγή βασικών μετάλλων.

-Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού.

– Κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού μη αλλού κατατασσομένων.

-Κατασκευή μηχανών γραφείου και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

-Κατασκευή ηλεκτρικών μηχανών και συσκευών μη αλλού κατατασσομένων.

– Κατασκευή εξοπλισμού και συσκευών ραδιοφωνίας, τηλεόρασης και επικοινωνιών.

-Κατασκευή ιατρικών οργάνων, οργάνων ακριβείας & οπτικών οργάνων. Κατασκευή ρολογιών κάθε είδους.

-Κατασκευή αυτοκίνητων οχημάτων. Κατασκευή ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων.

-Κατασκευή λοιπού εξοπλισμού μεταφορών.

-Κατασκευή επίπλων. Λοιπές βιομηχανίες μη αλλού κατατασσόμενες.

-Ανακύκλωση.

Η Προθεσμία Υποβολής προτάσεων λήγει κατόπιν της παράτασης που δόθηκε στις 27-2-2004.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή