Τα στεγαστικά «πουλάνε» ακόμη

Τα στεγαστικά «πουλάνε» ακόμη

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξα για την εξέλιξη των χορηγήσεων στεγαστικών δανείων και το 2004, δηλώνουν τα αρμόδια στελέχη των τραπεζών. Εκτιμούν οτι οι τιμές στην αγορά ακινήτων δεν πρόκειται να υποχωρήσουν -παρά τα όσα φημολογούνται- αλλά αντιθέτως, μάλιστα, σε κάποιες περιοχές που αναβαθμίζονται σήμερα μπορεί και να αυξηθούν.

Συνεπώς και οι χορηγήσεις για την απόκτηση ακινήτου, θα παραμείνουν στις προτεραιότητες της εγχώριας τραπεζικής αγοράς και θα συνεχίσουν να αποτελούν πεδίο ανταγωνισμού.

Οπως αναφέρουν, η αγορά των στεγαστικών δανείων το 2003 κινήθηκε με ρυθμό αύξησης περίπου 25% έναντι του προηγούμενου έτους, ενώ το 2002 η άνοδος των χορηγήσεων αυτής της κατηγορίας έφθασε στο εντυπωσιακό 40%.

Σύμφωνα με τη γνώμη των τραπεζικών στελεχών, οι ρυθμοί αύξησης της κατηγορίας αυτής ωστόσο θα περιορισθούν, καθώς πλέον η αγορά εισέρχεται σε μία φάση ωρίμασης. Οι μεγάλες εκτινάξεις των προηγούμενων χρόνων – επισημαίνουν – ήταν απόρροια κυρίως της θεαματικής πτώσης των επιτοκίων (είσοδος στην ONE, μείωση στη συνέχεια των επιτοκίων του ευρώ κ.λ.π.), η οποία επιταχύνθηκε μετά το 2000. Ηταν εως τώρα δηλαδή το καινούργιο και το ευνοϊκό, που άλλαξε άρδην τα δεδομένα.

Οι κατοικίες πάντως αποτελούν μία πραγματική κοινωνική ανάγκη για οποιοδήποτε εισοδηματικό στρώμα και εάν μιλάμε, γεγονός που προδικάζει ότι ο τομέας των στεγαστικών δανείων θα κινείται σταθερά πλέον από ένα όριο και πάνω. Αλλωστε, οι ανάγκες είναι πάντα ανατροφοδοτούμενες και η εκτίμηση που υπάρχει λέει ότι μέσα στην τρέχουσα δεκαετία θα ενεργοποιηθεί τόσο η αγορά των μεταναστών, που θα αναζητούν ιδιόκτητη στέγη, όσο και η αγορά της δευτερεύουσας κατοικίας, κυρίως από τα μεσοστρώματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή