Ο ΔΗΚΤΗΣ

5' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μαχαίρια» για προσφορές

Βγήκαν τα μαχαίρια στο εμπόριο με αφορμή τις προσφορές. Μεσούσης της εβδομάδας η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) ζήτησε να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση η οποία μεταξύ άλλων δεν περιορίζει τη χρονική διάρκεια των προσφορών. O περιορισμός τους ήταν πάγιο αίτημα των εμπόρων και παρ’ ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμωνας Κουλούρης είχε δεσμευθεί, τελικώς δεν το ικανοποίησε. Στη σχετική της ανακοίνωση, που προκάλεσε την αντίδραση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), η ΕΣΕΕ τόνιζε ότι το θέμα των προσφορών ρυθμίστηκε με βάση τα συμφέροντα μιας ολιγομελούς ομάδας του λιανεμπορίου. «H ΕΣΕΕ δεν εκπροσωπεί όλο το λιανεμπόριο», λέει ο ΣΕΛΠΕ υποστηρίζοντας ότι η απελευθέρωση των προσφορών βοηθάει τον ανταγωνισμό και τον καταναλωτή. Προχωράει το ζήτημα, μάλιστα, πιο πέρα, υποστηρίζοντας ότι «όσοι φοβούνται τον υγιή ανταγωνισμό είναι επικίνδυνοι για την αγορά». Απ’ ό,τι φαίνεται, το θέμα δεν θα σταματήσει σε τούτη την ανταλλαγή ανακοινώσεων. Αλήθεια, τι θα γινόταν άραγε στην αγορά των ηλεκτρικών ειδών εάν ο χρόνος των προσφορών περιοριζόταν;

Πικρό δελτίο τιμών

Από αναβολή σε αναβολή πάει τούτο το περίφημο δελτίο τιμών φαρμάκων, που εκτός από μειώσεις περιλαμβάνει και αυξήσεις σε 400 αντίγραφα σκευάσματα. Ολα ήταν έτοιμα για να εκδοθεί χθες, πλην όμως οι του υπουργείου Ανάπτυξης, λέει, δεν βρήκαν… τον υφυπουργό Υγείας κ. Νασιώκα για να το υπογράψει… Ετσι, πρώτα ο Θεός, που λένε και οι γιαγιάδες μας, πάει για την εβδομάδα που έρχεται.

Ενέκρινε το δ.σ. του X.A.

H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συνεδρίασε χθες και ενέκρινε την καταλληλότητα του νέου διοικητικού συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως εγκρίθηκε από τη πρόσφατη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Τα μέλη του νέου δ.σ. του X.A. θα συγκροτηθούν σε Σώμα την ερχόμενη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2004.

Οπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η παραπάνω έγκριση παρέχεται στο πλαίσιο των νέων αρμοδιοτήτων της E.K., η οποία με βάση το νόμο ασκεί πλέον εποπτεία σε κάθε οργανωμένη αγορά που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Μέρισμα από την ΕΘΝΕΧ

Κέρδη ύψους 12,5 εκατ. ευρώ παρουσίασε για τη χρήση του 2003 η Εθνική Χαρτοφυλακίου, ενώ τα κέρδη από αγοραπωλησίες χρεογράφων ανήλθαν σε 10,45 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι το 2002 είχε κλείσει με ζημίες ύψους 2,96 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της Εθνικής Χαρτοφυλακίου θα προτείνει στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας τη διανομή μερίσματος ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή. H απόδοση του χαρτοφυλακίου της εταιρείας το 2003 διαμορφώθηκε στο 26,43%, ενώ στις 31.12.03 η μετοχή της διαπραγματευόταν στο X.A. με discount 4,93%. Το καθαρό ενεργητικό της Εθνικής EEX έφτανε τα 293 εκατ. ευρώ.

Θετικές εκτιμήσεις για Υalco

Θετικές εκτιμήσεις για τις προοπτικές της εταιρείας Yalco, παρά την ύφεση που αντιμετωπίζει διεθνώς ο κλάδος των ειδών οικιακής χρήσης, διατυπώνει σε ανάλυσή της η Omega Bank. Ταυτόχρονα, θεωρεί ελκυστική την τιμή της μετοχής στο X.A., σημειώνοντας ότι διαπραγματεύεται σε χαμηλότερα επίπεδα (discount) της τάξης του 18,7%, έναντι του κυριότερου ανταγωνιστή στην εγχώρια αγορά. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει με βάση τον λόγο της τιμής προς τα προβλεπόμενα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας του 2003, αλλά και τους δείκτες αποτίμησης που συμπεριλαμβάνουν τη λογιστική αξία και τις πωλήσεις της εταιρείας.

ΔΛΠ και leasing

Διίστανται οι απόψεις για τις επιδράσεις που θα έχει η εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων στις εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από το 2005. Οι αισιόδοξοι, έχοντας ως παράδειγμα την εφαρμογή των ΔΛΠ στο εξωτερικό, υποστηρίζουν ότι τελικά ο κλάδος δεν ζημιώθηκε εκεί, άρα ανάλογη θα είναι η επίδρασή τους στην Ελλάδα. Οι απαισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι, αφού δεν θα αποσβαίνεται το επιτόκιο του μισθώματος, τότε το leasing -με τη σημερινή του μορφή- δεν θα είναι παρά ένα ακριβό δάνειο. Το βέβαιο είναι ότι ακόμη δεν έχει οριστεί το νομικό πλαίσιο και ως εκ τούτου, θα ήταν πρώιμο να εξαχθούν συμπεράσματα ή εκτιμήσεις.

Αλλωστε, είναι χαρακτηριστική η έκφραση που χρησιμοποίησε υψηλόβαθμο στέλεχος του κλάδου: «Στην παρούσα φάση, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι εικασίες και από αυτές η πιο θεμελιωμένη είναι ότι αναμένεται γενικός αναπροσανατολισμός του κλάδου, με παροχή όλο και περισσότερων υπηρεσιών που προσσεγγίζουν το λειτουργικό leasing, όπως δηλαδή συμβαίνει στη μακροχρόνια μίσθωση αυτοκινήτων». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν θα γίνεται μία σύμβαση leasing, π.χ. σε μηχανολογικό εξοπλισμό, ο μισθωτής θα απολαμβάνει και άλλα επιπρόσθετα οφέλη, όπως ασφάλιση του εξοπλισμού, αντικατάσταση σε περίπτωση καταστροφής του κατά τη διάρκεια της σύμβασης, συντήρηση κ.λπ.

Πρόοδος στα κέρδη

Στα 5,938 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη της επενδυτικής εταιρείας Πρόοδος για τη χρήση του 2003. Τα κέρδη από αγοραπωλησίες χρεογράφων ανήλθαν σε 5.778 χιλ. ευρώ έναντι 759 χιλ. ευρώ το 2002 και οι πρόσοδοι του χαρτοφυλακίου σε 2.890 χιλ. ευρώ από 2.991 χιλ. ευρώ το 2002. Στα τέλη Δεκεμβρίου, η καθαρή αξία ενεργητικού της εταιρείας ανερχόταν σε 111.742 χιλ. ευρώ και η συνολική υπεραξία του χαρτοφυλακίου της σε 15.525 χιλ. ευρώ. Το 93,3% του ενεργητικού της ήταν επενδεδυμένο σε εισηγμένες μετοχές στο Χ.Α., το 4,4% σε μη εισηγμένες μετοχές, το 1,0% σε μετοχές εισηγμένες σε ξένα χρηματιστήρια, το 0,5% σε τίτλους σταθερού εισοδήματος, το 0,3% σε μερίδια μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων και το υπόλοιπο 0,5% σε διάφορες μορφές βραχυπρόθεσμων καταθέσεων. Οι μεγαλύτερες θέσεις του χαρτοφυλακίου της είναι: Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank Ergasias, ΟΤΕ, Alpha Bank, ΔΕΗ, Coca Cola, ΟΠΑΠ, Cosmote, Follie και Ελληνικά Πετρέλαια.

Αναπτύσσεται η Νεοχημική

Ενισχύει την παρουσία της εντός και εκτός Ελλάδας η Νεοχημική, ιδρύοντας δύο νέες εταιρείες, τις Neochimiki Beograd ADE στο Βελιγράδι και την Κεμπόλ Ελλάς ΑΒΕΕ, στην Ελλάδα. Η Neochimiki Beograd ADE είναι 100% θυγατρική της Νεοχημικής και δραστηριοποιείται στην εμπορία όλων των χημικών προϊόντων που εμπορεύεται ο όμιλος. H Κεμπόλ Ελλάς ΑΒΕΕ, στην οποία η Νεοχημική συμμετέχει με ποσοστό 99,9%, στοχεύει στην εμπορία πετροχημικών, μηχανολογικών και τεχνολογικών προϊόντων. Σημειώνεται ότι άλλαξαν επωνυμίες δύο θυγατρικές της Νεοχημικής. Ετσι, η εταιρεία Ελληνικές Ρητίνες μετονομάζεται σε Κέμικαλ Σολούσιονς ΑΒΕΕ και η ΛΑΚ ΑΒΕΕ σε Λάμδα Πόλυμερς Ιντερνάσιοναλ ΑΒΕΕ.

Μη κέρδη… μη αναφορά

Δεν οφείλεται σε παράλειψη η μη αναφορά της Laphipharm στο δημοσίευμα της «Καθημερινής» (18.01.04) για τις μετοχές με την υψηλότερη μερισματική απόδοση. H μερισματική απόδοση είχε υπολογιστεί με βάση το μέρισμα του 2002 και τη χρηματιστηριακή τιμή της 13.01.04. Ωστόσο, στην παρουσίαση των εταιρειών με την υψηλότερη μερισματική απόδοση υπήρχε, όπως τονιζόταν και στο δημοσίευμα, ο εξής περιορισμός: περιλαμβάνονταν μόνον όσες εταιρείες εμφάνισαν στο εννεάμηνο είτε αύξηση κερδών (σε ενοποιημένο ή απλό επίπεδο) είτε πολύ μικρή μείωση κερδών. H Laphipharm εμφάνιζε σημαντική πτώση κερδών τόσο σε ενοποιημένο όσο και σε εταιρικό επίπεδο εξ ου και η μη αναφορά της.

Εθελοντής ο Χρ. Κομνηνός

Υστερα από 28 χρόνια στην 3E στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και 3,5 χρόνια στην καπνοβιομηχανία Παπαστράτος στη θέση του προέδρου, ο κ. Χρήστος Κομνηνός ανέλαβε εθελοντής στη διοικητική ομάδα του «2004» και θα προσφέρει τις υπηρεσίες του, ως σύμβουλος του Μάρτον Σίμιτσεκ και θα έχει την ευθύνη της προετοιμασίας της διεξαγωγής της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή