Πέρασε σε… δυσμένεια η Παράλληλη Αγορά

Πέρασε σε… δυσμένεια η Παράλληλη Αγορά

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ρετάλια», ή υπάρχουν και εταιρείες – πρότυπα; Αδικημένος ως κλάδος ή πληρώνει τις αμαρτίες του ’99; H Παράλληλη Αγορά δεν είναι πλέον της μόδας στη Σοφοκλέους, όπως ήταν πριν από 3,5 χρόνια, όταν η πλειοψηφία των επενδυτών είχε πέσει με τα «μούτρα» στις μετοχές της περιφέρειας, αναζητώντας υπερκέρδη και χωρίς να γνωρίζουν τα στοιχειώδη των επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα με τι ασχολούνται οι 40 εταιρείες του δείκτη της Παράλληλης Αγοράς.

Η Παράλληλη Αγορά έχει περάσει σε δυσμένεια γιατί αποδείχθηκαν άνθρακες οι «θησαυροί» που είχαν υποσχεθεί προς τους επενδυτές, στελέχη εταιρειών, χρηματιστηριακές εταιρείες και η πλειοψηφία του οικονομικού Τύπου. Οι φανατικοί του κλάδου παραμένουν έως σήμερα και μάλλον πρέπει να τους αναζητήσουμε σε όσους έχουν πολυετή παρουσία στην αγορά ή στα λόμπυ, τα οποία ουσιαστικά στηρίζουν την εμπορευσιμότητα των περισσότερων εταιρειών, με την ανοχή αλλά και τη συνεργασία πολλές φορές των ίδιων των διοικήσεων των επιχειρήσεων.

Στις 18 συνεδριάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στο 2004, η εικόνα των μετοχών της Παράλληλης Αγοράς είναι μάλλον μικτή, με αρκετές απώλειες που φθάνουν μέχρι και το -28%, όπως είναι για παράδειγμα ο τίτλος της Sex Form.

H Αλκο Ελλάς εμφανίζει ικανοποιητική άνοδο, αν και η μετοχή παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα τιμών. Σε επιχειρηματικό επίπεδο δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική είδηση για την εταιρεία. H μετοχή της εταιρείας «Ατέρμων» κυμαίνεται στα επίπεδα του 1,50 ευρώ, με την επιχείρηση να συνεργάζεται με τον Ομιλο Μπόμπολα στο χώρο της υπαίθριας διαφήμισης.

Η μετοχή των Αττικών Εκδόσεων έχει υποστεί απώλειες που αγγίζουν το -8,50%. H διοίκηση της εταιρείας επιδιώκει μέσα στο 2004 την ενίσχυση της εξωστρέφειας της επιχείρησης στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, έχοντας ως σύμμαχο τον Ομιλο Μπερλουσκόνι.

Η εταιρεία Αφοι X. Κορδέλλου καταγράφει έντονες διακυμάνσεις στην τιμή της μετοχής, ενώ η ΑxoΣυμμετοχών παρουσιάζει μικρή άνοδο με την εταιρεία να συνεχίζει τη πολιτική των εξαγορών κλινικών στη βόρεια Ελλάδα.

Πολύ καλά αποτελέσματα θα εμφανίσει η Βάρδας για το 2003, ενώ η κίνηση να αποχωρήσει από το σχήμα του εμπορικού κέντρου στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού κρίνεται σωστή από τους παράγοντες της αγοράς με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Απώλειες για την τεχνική εταιρεία Γενέρ σε ποσοστό πάνω από 10%, ενώ η μετοχή της Γρηγόρης Σαράντης έχει καταγράψει κέρδη σε ποσοστό +14,04%.

H Δέλτα θα εμφανίσει ικανοποιητικά αποτελέσματα για το σύνολο του 2003 σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας Δημήτρη Δασκαλόπουλο, ενώ η Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες έχει υποστεί απώλειες -10,73%, και γενικότερα ο κλάδος βρίσκεται σε δυσμένεια. Οσον αφορά τις μετοχές της Δομικής Κρήτης και της Ελτον Χημικά έως τώρα στις πρώτες συνεδριάσεις της χρονιάς είναι περιορισμένα τα κέρδη τους και η συνολική δραστηριότητά τους.

Τα Everest συνεχίζουν την ανάπτυξή τους με νέα καταστήματα, τα Folli Follie κάνουν το ίδιο αλλά στο εξωτερικό, ενώ η Κυριακίδης ενισχύει την παρουσία της στην Απω Ανατολή. H Ηλεκτρονική Αθηνών έχει μικρά κέρδη στη μετοχή, αλλά στον κλάδο των ηλκετρικών συσκευών έχει γίνει ένα «συμμάζεμα» για τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών.

Η Ικτίνος Ελλάς έχει περάσει απαρατήρητη στο ταμπλό, ενώ μεγάλες οι απώλειες για τη μετοχή της IMAKO λόγω και των άσχημων αποτελεσμάτων της εταιρείας και ιδιαίτερα των υποχρεώσεών της.

Η Informer εμφανίζει διακυμάνσεις στη μετοχή της, η οποία έχει απώλειες κοντά στο -8%, ενώ η Intralot ενισχύεται σε ποσοστό +2,93%.

H μετοχή της Καρδασιλάρης έχει τα υψηλότερα κέρδη από τις μετοχές της Παράλληλης Αγοράς, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο τίτλος παρέμεινε σε υποτιμημένα επίπεδα, ενώ οι τίτλοι της Informatics και του jumbo απογοητεύουν στο άνοιγμα της νέας χρηματιστηριακής χρονιάς.

Η πορεία της Παράλληλης Αγοράς τους επόμενους μήνες, θα κρίνει και τη γενικότερη εικόνα της Σοφοκλέους, αφού η χαμηλή κεφαλαιοποίηση συγκεντρώνει κυρίως τους ενεργούς επενδυτές, οι οποίοι άλλωστε αποτελούν και το «οξυγόνο» της αγοράς.

Το ζητούμενο για τη Σοφοκλέους δεν είναι να υπερβεί ο Γενικός Δείκτης τις 2.500 μονάδες ή να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των εγχωρίων ή ξένων οίκων ότι το 2004 θα είναι μία καλή χρονιά για το Χρηματιστήριο. Το θέμα είναι να πεισθούν οι χιλιάδες των επενδυτών που άνοιξαν κωδικό πριν από 3,5 χρόνια, ότι η Σοφοκλέους είναι μία αξιόπιστη επιλογή σε μία περίοδο που τα επιτόκια των καταθέσεων είναι αρνητικά, η αγορά ακινήτων έχει ξεπεράσει και τη φούσκα των μετοχών και οι επενδυτικές επιλογές σήμερα είναι μία παρά πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εμπιστευτείς σε όποιον δηλώνει σύμβουλος επενδύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή