Εβδομάδα έντονων διακυμάνσεων

Εβδομάδα έντονων διακυμάνσεων

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες διακυμάνσεις κατέγραψε τη τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου το Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι επενδυτές προχώρησαν σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις, προκειμένου να κατοχυρώσουν τα κέρδη των συνεδριάσεων των πρώτων ημερών αλλά και να επωφεληθούν από την υποχώρηση της αγοράς, που απομακρύνθηκε ελαφρώς από τις 2.500 μονάδες. H εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά δείχνει στις τελευταίες συνεδριάσεις ότι λείπει το νεύρο και η διάθεση των επενδυτών, γεγονός που αποδεικνύεται από την κάθετη πτώση των συναλλαγών, αλλά και από την έλλειψη προσανατολισμού, κατεύθυνσης και στόχων.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,71% και διαμορφώθηκε στις 2.432,58 μονάδες, με 236 μετοχές να κλείνουν ανοδικά και 69 να υποχωρούν. Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε ελαφρώς σε ποσοστό 0,04%.

H αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 187,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι προσυμφωνημένες συναλλαγές ήταν οι εξής: Panafo4000X6,06, 1485X6,06, Τιτάν (K) 30.444X34,90, Ατέρμων 820.000X1,64, Eurobank 50.000X16,30 και ΟΠΑΠ 50.000Χ12,84.

Εάν εξαιρεθούν οι εκθέσεις ορισμένων οίκων του εξωτερικού για μετοχές του εικοσάρη και οι προβλέψεις ελληνικών χρηματιστηριακών για την πορεία της Σοφοκλέους, η αγορά δεν έχει άλλα μηνύματα προκειμένου να κατασταλάξει σε μία πραγματική εικόνα για τις μετοχές. Το πολιτικό κλίμα θα οξύνεται καθημερινά όσο πλησιάζουμε προς τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004 και βέβαια τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων για το 2003 δεν θα έχουν κάποια έκπληξη, αφού θα προσομοιάζουν με τα αποτελέσματα του εννεαμήνου του 2003. Συνεπώς αναμένουμε μία μέση αύξηση της κερδοφορίας που θα ξεπερνάει το 20%, αλλά και μια βελτίωση του τζίρου πάνω από 15%.

Θετικές κρίσεις καταγράφονται στις εκτιμήσεις των χρηματιστηριακών εταιρειών για την πορεία της Σοφοκλέους. Το άλμα της αγοράς προς τις 2.500 μονάδες που καταγράφεται από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2004, έχει δημιουργήσει σοβαρές προσδοκίες για το νέο οικονομικό έτος. Ομως θα πρέπει να επισημανθεί ότι, σε κάθε περίπτωση, οι χρηματιστηριακές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς οι μετοχές στην πλειοψηφία τους συνεχίζουν να διαπραγματεύονται κάτω από τις τιμές που είχαν αναρριχηθεί πριν από 3,5 χρόνια.

Στις 2.533 μονάδες ή 12% υψηλότερα από τα επίπεδα που έφτασε ο Γενικός Δείκτης στα τέλη του 2003 εκτιμά η Εθνική Χρηματιστηριακή πως είναι η δίκαιη τιμή για τη Σοφοκλέους το 2004. Οι επιδόσεις των διεθνών αγορών είναι σημαντικό προαπαιτούμενο κατά την εκτίμηση της EFG Eurobank, αφού το Χ.Α. διαφοροποιείται έναντι των ξένων αγορών στο εύρος της κίνησής τους, όχι όμως και στην κατεύθυνση.

Εγχώριοι παράγοντες που κατά την Efg θα παίξουν σημαντικό ρόλο είναι τα εταιρικά κέρδη, οι εθνικές εκλογές, οι Ολυμπιακοί, το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης και η ψυχολογία των επενδυτών. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα εταιρικά κέρδη, αναμένεται να συνεχίσουν την ανάκαμψή τους, ενώ μια συντηρητική εκτίμηση κάνει λόγο για ρυθμό ανάπτυξης των προσαρμοσμένων κερδών ανά μετοχή του 2004 στο 11%, σε συνέχεια των εκτιμώμενων για το 2003 ρυθμών ανάπτυξης 23%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή