Οι τεχνικές αύξησαν το λειτουργικό κόστος

Οι τεχνικές αύξησαν το λειτουργικό κόστος

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ημέρα μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε στη Σοφοκλέους με την ομοβροντία ανακοινώσεων από εισηγμένες τεχνικές εταιρείες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση, το Ινστιτούτο Οικονομίας των Κατασκευών (IOK) επιβεβαιώνει, με μελέτη του, το παράδοξο του κατασκευαστικού κλάδου. Παρά τον ορυμαγδό κονδυλίων από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης (ΚΠΣ) και τα ολυμπιακά έργα, το IOK διαπιστώνει ότι οι τεχνικές εταιρείες εμφανίζουν αύξηση του λειτουργικού κόστους και του δανεισμού.

Η μελέτη του IOK, που έγινε με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα 231 επιχειρήσεων (που είναι εγγεγραμμένες στις τέσσερις ανώτερες τάξεις του εργοληπτικού πτυχίου) για την περίοδο 1999-2002, επιβεβαιώνει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρότερες τεχνικές εταιρείες. Αντίθετα, ωφελημένοι βγαίνουν οι 14 κατασκευαστές της ανώτατης τάξης του εργοληπτικού πτυχίου (της Z΄ τάξης) οι οποίοι και ανέλαβαν περισσότερο από τον μισό όγκο δημοσίων έργων που δημοπρατήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Οι δείκτες δανειακής επιβάρυνης, περιθωρίων κέρδους και αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων στην ανώτατη τάξη κινήθηκαν θετικά την τελευταία τριετία.

Ομως, ορισμένοι εκ των ισχυρών, που έμειναν εκτός από το μικρό κλαμπ που ελέγχει σήμερα τα δημόσια έργα, μέσω του μαθηματικού τύπου, δεν είχαν την ίδια τύχη. Επιπλέον, κάποιοι παρουσιάζουν αύξηση του δανεισμού και του λειτουργικού κόστους γιατί τα σχήματα που προέκυψαν μέσω των συγχωνεύσεων δεν κατάφεραν να αποδώσουν τα αναμενόμενα. Γι’ αυτό και αρκετές εξ αυτών συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν διοικητικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τη μελέτη του IOK, πολύ μικρός αριθμός εταιρειών εμφανίζει ζημιές, γεγονός που θεωρείται «απόλυτα σύμφωνο με την ταχύτατη μεγέθυνση του εγχωρίου κατασκευαστικού κλάδου και δη εκείνου του τμήματος που δραστηριοποιείται στα δημόσια έργα». Επισημαίνεται, όμως, ότι εξαίρεση αποτελούν οι μικρότερες επιχειρήσεις της 4ης τάξης του εργοληπτικού πτυχίου όπου παρατηρείται αύξηση των ζημιών και των ζημιογόνων επιχειρήσεων. Οι ζημιές των μικρών εργοληπτών αποδίδονται από τους μηχανικούς στο γεγονός ότι η κυβέρνηση ασχολήθηκε αποκλειστικά με τα μεγάλα και τα ολυμπιακά έργα, παραμερίζοντας τα μικρότερα έργα στην περιφέρεια.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της εβδομάδας έγιναν γνωστά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Τεχνική, αλλά και οι ΕΡΓΑΣ και Τεχνοδομή.

Η διοίκηση της Ευρωπαϊκή Τεχνική, με ανακοίνωση προς το X.A., υποστηρίζει ότι θα βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα ρευστότητας και θεωρεί ότι θα συνεχίσει να εκτελεί τα έργα που έχει αναλάβει στα οποία συγκαταλέγεται και το κρίσιμο έργο της Μαραθώνιας Διαδρομής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή