O ΔΗΚΤΗΣ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H περίπτωση παραίτησης του κ. Πρόντι για την Ιταλία

Τις τελευταίες ημέρες, ο ευρωπαϊκός Τύπος ασχολείται ιδιαιτέρως με το θέμα της διαδοχής του κ. Πρόντι, αφού η θητεία της σημερινής Επιτροπής λήγει το Νοέμβριο και τον Ιούλιο θα πρέπει να ορισθεί ο νέος της πρόεδρος. Το ζήτημα που φαίνεται να απασχολεί τους ιθύνοντες τώρα, πέρα από τα ονόματα των διαδόχων, είναι τι ακριβώς θα γίνει στην περίπτωση που ο κ. Πρόντι παραιτηθεί τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, για να ηγηθεί της ιταλικής αντιπολίτευσης στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Θα επισπευθεί η επιλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν ή θα υπάρξει μία μικρή «μεσοβασιλεία» για το υπόλοιπο των έξι μηνών; Το δεύτερο, λένε οι πληροφορίες. Με πιθανότατο πρόσωπο στη θέση του (προσωρινού) προέδρου την αντιπρόεδρο της Επιτροπής Λογιόλα ντε Παλάθιο.

Πτυχιούχοι… Βενιζέλου

Η τακτική που αποσκοπεί να στραφούν οι άνεργοι κατά των εργαζομένων φαίνεται ότι είναι παγία στο κυβερνών κόμμα. Ετσι, μετά την πρόταση του κ. Γ. Παπανδρέου, που παροτρύνει τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν φθηνότερους (ανασφάλιστους) νέους, διαπιστώνουμε -από καταγγελίες των Ελλήνων ξεναγών- ότι και ο κ. B. Βενιζέλος διέπεται από αντίστοιχες διχαστικές αντιλήψεις. Εχει νομοθετήσει ότι επιτρέπεται στους πτυχιούχους της Αρχαιολογίας να πραγματοποιούν ξεναγήσεις, και μάλιστα χωρίς αμοιβή, σε γκρουπ μαθητών, φοιτητών, ξένων επισκεπτών κ.λπ. (άρθρο 10 του τελευταίου ολυμπιακού νομοχεδίου). H εξέλιξη αυτή, βεβαίως, δεν είναι καθόλου καλή για το ψωμί των ξεναγών, αλλά και για τις συνθήκες που δημιουργούνται στην αγορά εργασίας. Διότι πουθενά το άρθρο δεν οριοθετείται ως προσωρινό και κυρίως, δεν μας εξηγεί τι «σημαίνει» χωρίς αμοιβή…

Τσιτουρίδης και έργα

Το σημερινό σύστημα ανάθεσης δημοσίων έργων (δηλαδή ο μαθηματικός τύπος…) θα συνεχίσει να εφαρμόζεται για έργα κάτω των πέντε εκατ. ευρώ, είπε χθες ο κ. Σάββας Τσιτουρίδης, κατά τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (TEE). Οι μηχανικοί και οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τα χιλιάδες δημοτικά και περιφερειακά έργα, τα οποία αρκετές φορές έχουν προϋπολογισμό κάτω των πέντε εκατ. ευρώ, δεν έχουν την ίδια άποψη με τον τομεάρχη ΠΕΧΩΔΕ της Νέας Δημοκρατίας. Μήπως πρέπει να αναζητηθεί κάποιο άλλο μοντέλο και στα μικρότερα έργα; Τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα στα μικρά έργα, με αποτέλεσμα πολλές μικρές κατασκευαστικές εταιρείες να βρίσκονται στα όρια της ανυπαρξίας, όπως γνωρίζει η ηγεσία του TEE. Οι εκπρόσωποι του τελευταίου συμμετέχουν στις επιτροπές ανάθεσης και συνεπώς γνωρίζουν το εύρος της διαφθοράς…

Ομοψυχία στη ROC

«H υπαγωγή της Royal Olympia Cruises» στις διατάξεις του αρ. 11 της αμερικανικής νομοθεσίας (υπό αναγκαστική διαπραγμάτευση για τα δάνειά της), αποφασίστηκε ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. O όμιλος Louis επέδειξε αμέριστο ενδιαφέρον και ό,τι έγινε, έγινε με στόχο να μπορέσει η εταιρεία να συνεχίσει τη δραστηριότητά της». Αυτά μάς δήλωσε στέλεχος της ROC και δεν έχουμε κανένα λόγο να τον αμφισβητήσουμε. Μακάρι να είναι έτσι, μακάρι να πάνε όλα καλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή