Σταθεροποιητικά τα Αμοιβαία τον Ιανουάριο

Σταθεροποιητικά τα Αμοιβαία τον Ιανουάριο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων (A/K) τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ), το συνολικό ενεργητικό της αγοράς διαμορφώθηκε στα 30,36 δισ. ευρώ από 30,39 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους, παρουσιάζοντας μείωση κατά 27 εκατ. ευρώ ή ποσοστιαία κατά 0,1%. H πτώση του ενεργητικού οφείλεται κυρίως στη μείωση των ενεργητικών των κατηγοριών των αμοιβαίων εσωτερικού. Διακρίθηκαν μόνο τα μετοχικά, τα οποία επωφελούμενα από τη σημαντική άνοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών -ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 7,47% τον προηγούμενο μήνα- παρουσίασαν αύξηση ενεργητικού κατά 8,9% ή 371 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ΕΘΕ αξιοσημείωτη είναι επίσης και η αύξηση κατά 41,8% του ενεργητικού των Μετοχικών Α/Κ Εσωτερικού σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2003, ενώ και οι αποδόσεις των Α/Κ αυτής της κατηγορίας κυμάνθηκαν από 3,45% έως 9,37% στις 30/1/04 έναντι αρνητικών αποδόσεων από -8,02% έως -1,04% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. H μέση αριθμητική απόδοση του Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στο 6,70%.

Σε ετήσια βάση αύξηση ενεργητικών παρουσιάζουν ακόμη τόσο τα Ομολογιακά Εσωτερικού (10,4%) όσο και τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων (26,5%).

Σε ό,τι αφορά τις καθαρές εισροές – εκροές κεφαλαίων στα μετοχικά εσωτερικού σημειώθηκαν εισροές κεφαλαίων ύψους 95 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, εκροές ύψους 106,7 εκατ. ευρώ σημειώθηκαν στα ομολογιακά εσωτερικού, 271,9 εκατ. ευρώ στα διαχειρίσεως διαθεσίμων και 117,4 εκατ. ευρώ στα μικτά εσωτερικού.

Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον των επενδυτών και για τα μετοχικά εξωτερικού, τα οποία και το 2003 προσέλκυσαν σημαντικά κεφάλαια. Τον Ιανουάριο το ενεργητικό των Μετοχικών Εξωτερικού αυξήθηκε κατά 29,2% και ανήλθε στα 790,8 εκατ. ευρώ. Οι καθαρές εισροές της κατηγορίας ανήλθαν σε 151 εκατ. ευρώ. Τέλος, αύξηση του ενεργητικού κατά 4,9% σημειώθηκε και στα Διεθνή Ομολογιακά, το ενεργητικό των οποίων ανήλθε σε 715,4 εκατ. ευρώ. ενώ εισροές κεφαλαίων ανήλθαν σε 31 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή