Οι όροι για άδεια λειτουργίας εταιρειών διαμεσολάβησης μεταφοράς κεφαλαίου

Οι όροι για άδεια λειτουργίας εταιρειών διαμεσολάβησης μεταφοράς κεφαλαίου

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους ειδικότερους όρους και τις προϋποθέσεις για την παροχή άδειας λειτουργίας και εποπτείας των εταιρειών διαμεσολάβησης στη μεταφορά κεφαλαίων καθόρισε με σχετική πράξη ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Σύμφωνα με τον νόμο 3148/2003, προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις που διαμεσολαβούν στη μεταφορά κεφαλαίων διασυνοριακά ή εντός Ελλάδος, πρέπει να λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρείες με ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο ύψους 150.000 ευρώ. Με τον ίδιο νόμο καθορίστηκε ότι οι εταιρείες αυτές υπάγονται στην εποπτεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία εξουσιοδοτήθηκε να εξειδικεύσει τις προϋποθέσεις για την παροχή της σχετικής άδειας, καθώς και τους κανόνες λειτουργίας και εποπτείας των εν λόγω επιχειρήσεων. Στους σκοπούς της εποπτείας που ασκείται από την Τράπεζα της Ελλάδος περιλαμβάνεται και ο έλεγχος εφαρμογής των διατάξεων (νόμος 2331/1995) για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Με την πράξη του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος καθορίζονται στο πλαίσιο της πιο πάνω εξουσιοδότησης θέματα που αφορούν:

– Την καταλληλότητα των φορέων και των υπευθύνων για τη λειτουργία της επιχείρησης.

– Τον τρόπο άσκησης της δραστηριότητας και τις υποχρεώσεις ενημέρωσης των συναλλασσομένων.

– Τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις και την υποχρέωση τήρησης επαρκούς ρευστότητας, ώστε να διασφαλίζεται η δυνατότητα κάλυψης των υποχρεώσεων της εταιρείας έναντι των εντολέων – πελατών της.

– Την παροχή στοιχείων στην Τράπεζα της Ελλάδος, τόσο για τη στατιστική της ενημέρωση ως προς τις διασυνοριακές μεταφορές κεφαλαίων, όσο και για την άσκηση εκ μέρους της γενικότερης εποπτείας των πιο πάνω εταιρειών.

Εντός τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση της πράξης αυτής στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι επιχειρήσεις διαμεσολάβησης στη μεταφορά κεφαλαίων που ήδη λειτουργούν οφείλουν να υποβάλουν αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος για την υπαγωγή τους στο καθεστώς που ορίζει η παρούσα πράξη. Μετά την εκπνοή της προθεσμίας αυτής θα επιβάλλονται από την Τράπεζα της Ελλάδος οι κυρώσεις που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή