Ο ΔΗΚΤΗΣ

6' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσβλέπουν στο 2005…

Παρά το γεγονός ότι η τρέχουσα περίοδος για τον κλάδο των επίπλων σπιτιού χαρακτηρίζεται υποτονική, οι μεγάλες επιχειρήσεις επενδύουν στην ανάπτυξη του δικτύου τους, αναμένοντας σαφή βελτίωση της συγκεκριμένης αγοράς το 2005. Ετσι, ανοίγουν στην ελληνική αγορά, διαδοχικά και ένα ανά κάθε μήνα, τρία νέα μεγάλα καταστήματα επίπλων και ειδών για το σπίτι, με κοινό σημείο ότι όλα περιλαμβάνουν όλα τα είδη που χρειάζεται το σπίτι. Στο τέλος του Φεβρουαρίου, ξεκινά τη λειτουργία της η νέα δραστηριότητα της Moda Bagno στη Θεσσαλονίκη, με την επωνυμία The Concept Store. H έκθεση αυτή θα περιλαμβάνει όλες τις σειρές για το σπίτι που εισάγει η μητρική Moda Bagno, εκτός των ειδών και προϊόντων της Armani που άλλωστε αποτελούν ξεχωριστή δραστηριότητα, την Armani Casa. To κατάστημα «The Concept Store» στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο της εισηγμένης εταιρείας και αποτέλεσε επένδυση 5 εκατ. ευρώ περίπου, που περιλαμβάνει και την αγορά του οικοπέδου. Εν τω μεταξύ, στις 22 Μαρτίου, θα λειτουργήσει η νέα έκθεση της Habitat, που θα βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στο κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, ενώ ακριβώς ένα μήνα αργότερα, στις 22 Απριλίου, στα Σπάτα, εγκαινιάζεται το ΙΚΕΑ.

Με 99,094% η Vodafone Group

Στο 99,094% ανέρχεται πλέον το ποσοστό συμμετοχής της Vodafone Group στο κεφάλαιο της Vodafone – Ρanafoμετά την αγορά 4.708.657 κοινών ονομαστικών μετοχών στις 03/02/2004, ήτοι του 0,867% του μετοχικού κεφαλαίου της δεύτερης. Το άμεσο ποσοστό της Vodafone Group διαμορφώθηκε σε 33,733% έναντι 32,866%, ενώ μέσω των θυγατρικών της Vodafone International Holdings B.V. και Data Holdings κατέχει άμεσα και έμμεσα το 99,094% έναντι 98,228% πρότινος.

Η Vodafone μέχρι και τις 16 Φεβρουαρίου 2004 θα εξαγοράσει όσες μετοχές υπολείπονται για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της Panafon. Μετά την ολοκλήρωση της ως άνω συναλλαγής, η Vodafone θα αποκτήσει το 100% των μετοχών της θυγατρικής Panafon, το οποίο σηματοδοτεί και την έξοδο της εταιρείας από το Χρηματιστήριο. Οι συναλλαγές θα διενεργηθούν από την Alpha Finance ΑΧΕΠΕΥ. Η τιμή αγοράς θα είναι στα 6,18 ευρώ. Να υπενθυμίσουμε ότι έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία και διεγράφησαν από το ταμπλό της Σοφοκλέους, την τελευταία τριετία, οι μετοχές της Interamerican, της Σοκολοτοποιίας Παυλίδου, του Χάλυβα, καθώς και η πρόσφατη δημόσια πρόταση της Παπαστράτος από τη Philip Morris Holland. Απέτυχε πριν όμως ξεκινήσει η δημόσια πρόταση της Hellas Can. Να υπογραμμίσουμε ότι η δημόσια πρόταση για την Ρanafoξεκίνησε στις 17 Δεκεμβρίου 2003.

Επενδυτικό προϊόν

Ενα νέο επενδυτικό προϊόν εγγυημένου κεφαλαίου προσφέρει στο επενδυτικό κοινό η Alpha Bank. Πρόκειται για το Alpha Bank EUR/USD Digital, το οποίο είναι της σειράς Alpha Bank Capital Guarantee Μεγίστης Αποδόσεως και απευθύνεται σε επενδυτές, οι οποίοι επιθυμούν να διαφοροποιήσουν μέρος του χαρτοφυλακίου τους. Το Alpha Bank EUR/USD Digital συνδέεται με την ισοτιμία ευρώ/δολ. ΗΠΑ. Εχει διάρκεια τεσσάρων μηνών και προσφέρει στον επενδυτή τη δυνατότητα αποκομίσεως ετησιοποιημένης αποδόσεως 4,25% εφόσον η τιμή του δείκτη στη λήξη του προϊόντος είναι ίση ή μεγαλύτερη της αρχικής τιμής πλέον 0,0350. Το προϊόν είναι εγγυημένου κεφαλαίου και στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί η ανωτέρω προϋπόθεση για την παροχή αποδόσεως, επιστρέφει στον επενδυτή το κεφάλαιο επενδύσεως. Το ελάχιστο ποσό επενδύσεως είναι 5.000 ευρώ. Οι πελάτες της Alpha Bank θα έχουν τη δυνατότητα εγγραφής στην ανωτέρω έκδοση έως και την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2004.

Προς νέες εξαγορές η 3Ε

Αποτελέσματα για το 2003 μεγαλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις που είχε διατυπώσει η διοίκηση, περιμένει η αγορά από την Coca Cola Τρία Εψιλον. H εταιρεία, πάντως, από τον περασμένο Νοέμβριο είχε γνωστοποιήσει πως τα κέρδη EBIT θα βελτιωθούν κατά 35-40% αντί 30-35% που αρχικά υπολόγιζε και τα καθαρά κέρδη θα υπερβούν τα 100 εκατ. ευρώ αντί 90-100 εκατ. ευρώ που προέβλεπε. H επίσημη ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη. Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα η εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει και σε νέες εξαγορές επιχειρήσεων στον τομέα των μη αλκοολούχων ποτών στο εξωτερικό από κοινού με την The Coca Cola Company. Προ ημερών η Τρία Εψιλον απέκτησε την κρατική εταιρεία εμφιάλωσης μεταλλικού νερού Gotalka, που διαθέτει το εμπορικό σήμα Βistra.

«Σίριαλ» το νέο δελτίο

Σίριαλ έχει γίνει πλέον η έκδοση του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων, που εκτός από κάποιες μειώσεις θα περιλαμβάνει αυξήσεις σε 400 αντίγραφα φάρμακα. Ηταν να εκδοθεί την προηγούμενη Παρασκευή αλλά δεν έβρισκαν, λέει, τον υφυπουργό Υγείας κ. Νασιώκα για το υπογράψει και το ανέβαλαν για χθες. Αφού βρήκαν τον Νασιώκα στην πορεία, όπως ψιθυρίζεται στο υπουργείο Αναπτυξης, ο αρμόδιος υφυπουργός K. Κουλούρης θυμήθηκε το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Αυξήσεις την ίδια ημέρα με το συνέδριο γίνεται; Ετσι έδωσε και νέα αναβολή για την εβδομάδα που έρχεται…

Βραβεία «M. Dertouzos»

Πρόσκληση σε νέους ερευνητές από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο αποτελεί ο διαγωνισμός «Michael Dertouzos Awards», που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Πληροφορικής WCIT 2004, που θα διεξαχθεί φέτος τον Μάιο στην Αθήνα. Ο διαγωνισμός, που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του κορυφαίου Ελληνα επιστήμονα Μιχάλη Δερτούζου, καλεί φοιτητές και ερευνητές έως 32 ετών να αναπτύξουν τις απόψεις τους πάνω στο θέμα «Πληροφορική με Ανθρώπινο Πρόσωπο» και να διεκδικήσουν χρηματικά βραβεία. Το θέμα του διαγωνισμού είναι άμεσα συνδεδεμένο με την προσωπικότητα του Μιχάλη Δερτούζου, ο οποίος από τη θέση του καθηγητή της Επιστήμης Υπολογιστών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) παρουσίασε σπουδαίο έργο σχετικά με την κατανόηση των συνεπειών της τεχνολογίας στην καθημερινή μας ζωή. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν περιλήψεις των εργασιών τους (abstracts) στην αγγλική γλώσσα έως και τις 26 Μαρτίου 2004, οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία. Στους συγγραφείς των τριών καλύτερων εργασιών που θα έχουν αξιολογηθεί από την Επιτροπή Προγράμματος του WCIT 2004, θα απονεμηθούν τα εξής χρηματικά βραβεία: 1ος νικητής 15.000 ευρώ, 2ος νικητής 9.000 ευρώ, 3ος νικητής 6.000 ευρώ. Οι τρεις νικητές του διαγωνισμού θα έχουν το προνόμιο της δωρεάν συμμετοχής στο συνέδριο WCIT 2004 και της φιλοξενίας στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των εργασιών, ενώ θα καλυφθούν και τα ταξιδιωτικά τους έξοδα. Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό, τους όρους και τις διαδικασίες συμμετοχής, θα βρείτε στον ιστοτόπο του συνεδρίου (www.worldcongress2004.org).

Παρουσίαση της «Βωβός»

Την παρουσίαση της εταιρείας σε 15 θεσμικούς επενδυτές πραγματοποίησε στο Λονδίνο η «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική». Στόχος της εταιρείας είναι η σταδιακή αύξηση του μεριδίου των ξένων θεσμικών στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας στο 10%, έναντι 3% που είναι σήμερα. H διοίκηση της «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική» επιθυμεί την αύξηση του μεριδίου των ξένων θεσμικών, προκειμένου να αυξηθεί η διασπορά της μετοχής (free float) στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Επίσης, η τεχνική εταιρεία πραγματοποιεί αυτήν την περίοδο έρευνα αγοράς στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, προκειμένου να επεκτείνει τις διεθνείς της δραστηριότητες. H εταιρεία σκοπεύει να αναπτύξει στα Βαλκάνια γραφειακούς χώρους αλλά και οικιστικά συγκροτήματα. Στην εγχώρια αγορά η «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική» επεκτείνεται στην αγορά της παραθεριστικής κατοικίας και σκοπεύει άμεσα να ανεγείρει σε ιδιόκτητο οικόπεδο στην Πουνταζέζα Σουνίου 120 πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες. H συνολική επιφάνεια του οικοπέδου ανέρχεται σε 67.450 τ.μ.

Θετική η «Εξέλιξη»

Με καθαρά κέρδη προ φόρων ύψους 3,4 εκατ. ευρώ έκλεισε η χρήση του 2003 για την επενδυτική εταιρεία «Εξέλιξη», έναντι ζημιών 1,89 εκατ. ευρώ το 2002. Το 2003 η απόδοση της εσωτερικής αξίας της εταιρείας διαμορφώθηκε στο 10,1%. Στα τέλη Δεκεμβρίου το 51% του χαρτοφυλακίου της «Εξέλιξης» ήταν επενδεδυμένο σε εγχώριες μετοχές, το 12% σε μετοχές εξωτερικού, το 13% σε ομόλογα, το 2% σε αμοιβαία κεφάλαια και το 22% σε βραχυπρόθεσμα καταθετικά προϊόντα. Σε ό,τι αφορά τις εγχώριες μετοχικές επιλογές της εταιρείας ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, των τραπεζών, των ηλεκτρονικών και της πληροφορικής.

Ανοδικά το 2003 η Κleemann

Αν και ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα οικονομικά στοιχεία για την παρελθούσα χρήση, η διοίκηση της Κleemanπροβλέπει ότι ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 65,5 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 21,5% σε σχέση με τη χρήση του 2002. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 6,3 εκατ. ευρώ, έναντι 5,4 εκατ. ευρώ που ήταν την προηγούμενη χρήση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή