ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προσδοκίες ώθησης από την Ολυμπιάδα

Σημαντικές τάσεις ανάπτυξης στην ελληνική αγορά ηλεκτρικών συσκευών προβλέπει για το 2004 ο πρόεδρος της Electrolux Professional Indoor, Dr Detlef Munchow, σε συνέχεια μιας πολύ καλής χρονιάς, στη διάρκεια της οποίας η εταιρεία πέτυχε σημαντική διεύρυνση του μεριδίου αγοράς της στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, όμως, ο ίδιος εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός σε σχέση με την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και τη δυνατότητα να συντελεστεί πραγματική οικονομική επιτάχυνση σε διεθνές επίπεδο.

Με αφορμή την επίσκεψή του στα περίπτερα της Electrolux στην τουριστική έκθεση XENIA 2004, προσκλεκλημένος του κ. Χρήστου Σαραντόπουλου, διευθύνοντα συμβούλου και του κ. Χρήστου Πάρτσου, Country DivisioManager, της Electrolux Professional στην Ελλάδα, ο Dr Munchow μίλησε στην «Οικονομική Καθημερινή» για την πορεία της αγοράς τον τελευταίο χρόνο και την επίδραση που είχαν, έχουν και θα έχουν σε αυτήν οι Ολυμπιακοί Αγώνες καθώς επίσης και για τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας όσον αφορά τη χώρα μας αλλά και την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. «Εκτιμούμε ότι θα επιτύχουμε ανάπτυξη με ρυθμούς της τάξης του 10% το 2004, ακόμη και μετά το πέρας της επιρροής των Αγώνων, κατά το παράδειγμα του Σίδνεϊ. Θεωρώ ότι η Ελλάδα παρέχει σημαντικές ευκαιρίες για τις επαγγελματικές λύσεις που η Electrolux προσφέρει και επομένως το μέλλον δεν μπορεί παρά να είναι θετικό»

Ο Dr Munchow εκτιμά ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Σίδνεϊ, επωφελούμενη δηλαδή σε βάθος χρόνου από τα οφέλη της προσέλκυσης τουριστικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος από τη διεξαγωγή των Αγώνων το καλοκαίρι. Ωστόσο, η χώρα μας αντιμετωπίζεται περαιτέρω και σαν επίκεντρο για την ανάπτυξη της εταιρείας στην Ανατολική Ευρώπη και σε χώρες των Βαλκανίων, όπως η Βουλγαρία, αγορές στις οποίες αναμένεται να σημειωθούν ταχύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης, στο προσεχές μέλλον. «Πρόσφατα επενδύσαμε περί τα 150 εκ. δολάρια σε εγκαταστάσεις στην Ουκρανία, ενώ τόσο η Ανατολική Ευρώπη όσο και το Μεξικό συνιστούν εν δυνάμει αγορές στις οποίες μας ενδιαφέρει να έχουμε παρουσία στο άμεσο μέλλον. Παράλληλα, πρόσφατα προχωρήσαμε σε μία επένδυση ύψους 15 εκ. ευρώ στην Ιταλία ενώ την ίδια στιγμή εξετάζουμε το ενδεχόμενο να προχωρήσουμε σε εξαγορές οι οποίες θα μας επιτρέψουν να επεκτείνουμε περαιτέρω τον κλάδο επαγγελματικών λύσεων εστίασης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η Electrolux πραγματοποιεί το 84% των πωλήσεών της σε λευκές συσκευές, ενώ μόλις το υπόλοιπο 16% συνίσταται σε επαγγελματικές λύσεις εστίασης, αγορά η οποία έχει όμως σημαντικά μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους και αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της στρατηγικής του ομίλου για τα επόμενα χρόνια. «Προκειμένου να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο μας, χρειαζόμαστε άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό το οποίο δύναται να διασφαλίσει την υψηλή ποιότητα των προϊόντων μας. Ωστόσο, δεν ζητάμε απλά πανεπιστημιακή μόρφωση, αλλά σε βάθος κατάρτιση για θέματα ποιότητας»

Διεθνείς ανησυχίες

Αισιόδοξος γενικά για την πορεία του ομίλου, σχετικά απαισιόδοξος όμως για την πορεία της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς σε ερώτηση σχετικά με τις προβλέψεις του όσον αφορά το οικονομικό περιβάλλον και τις τάσεις που διαβλέπει ότι θα επικρατήσουν στο άμεσο μέλλον, ο Dr Munchow είναι κατηγορηματικός.

«Κατ’ αρχήν, προβλέψεις δεν δύναται να γίνουν για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Αν και παλαιότερα, όταν εγώ ξεκινούσα την επαγγελματική μου σταδιοδρομία, ο στρατηγικός σχεδιασμός κάλυπτε μια δεκαετία, σήμερα μετά βίας είναι εφικτός για την επόμενη διετία ή τριετία.

Η βελτίωση των εταιρικών αποτελεσμάτων το 2003 έναντι του 2002 δεν σηματοδοτεί κάποια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, γιατί το 2002 ήταν ένα πολύ κακό έτος για όλους. Επιπλέον, οι πρόσφατες ενδείξεις οικονομικής επιτάχυνσης από την Αμερική προσωπικά δεν με πείθουν, καθώς θεωρώ ότι πρέπει να περιμένουμε ακόμη μερικούς μήνες για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται πράγματι για ανάκαμψη. Εξάλλου, τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα στην απασχόληση, καθώς υπάρχει συνεχής απώλεια θέσεων εργασίας στον μεταποιητικό τομέα, ενώ την ίδια στιγμή, η Κίνα είναι η νέα ανερχόμενη δύναμη στον κόσμο, η οποία πλέον συναγωνίζεται τους πάντες, χάριν βεβαίως και της ευνοϊκής συναλλαγματικής ισοτιμίας»

Για την Ευρώπη η εκτίμησή του Dr Munchow είναι ακόμη πιο απαισιόδοξη. «Δεν μπορώ να καταλάβω από πού προέρχεται όλος ο ενθουσιασμός. Οι εξαγωγές εκτός της Ευρωζώνης είναι πολύ δύσκολες για όλους, εξαιτίας του ακριβού ευρώ, ενώ σε όλες τις βιομηχανοποιημένες χώρες αποδεικνύεται στην πράξη ότι οι κυβερνήσεις δεν είναι σε θέση να αναμορφώσουν σε βάθος τις σύγχρονες δομές καθώς βρίσκονται σε συνεχή αναταραχή προσπαθώντας να προσαρμόσουν στις σύγχρονες ανάγκες τα συνταξιοδοτικά τους προγράμματα και τα φορολογικά τους συστήματα. Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύω ακράδαντα ότι και το 2004 θα είναι εξίσου δύσκολο όσο και το 2003».