Καλή πορεία έχουν οι 3 δείκτες των Financial Times του X.A.

Καλή πορεία έχουν οι 3 δείκτες των Financial Times του X.A.

6' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρκετά καλή εικόνα, παρουσιάζουν οι αποδόσεις των μετοχών που συνθέτουν τους τρεις δείκτες των Financial Times του X.A., κατά τις συνεδριάσεις από τις 2 Ιανουαρίου μέχρι και τις 5 Φεβρουαρίου του 2004.

H πρώτη παρατήρηση που προκύπτει από τη μελέτη των πινάκων είναι ότι ο δείκτης χαμηλής κεφαλαιοποίησης Ftse 80 διατηρεί τα πρωτεία στις επιδόσεις των μετοχών τόσο στην άνοδο όσο και στη πτώση. O δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης εμφανίζει μια πιο ισσοροπημένη εικόνα, καθώς από τις 40 συνολικά μετοχές, οι 21 έχουν καταγράψει άνοδο και 19 υποχωρούν.

Αντίθετα η υψηλή κεφαλαιοποίηση που αποτελεί και την «ατμομηχανή» της αγοράς, κυριαρχούν οι μετοχές με θετική απόδοση, καθώς ανέρχονται σε 16, μόλις 3 καταγράφουν αρνητικό πρόσημο και η μετοχή των KAE που είναι αμετάβλητη.

Η μετοχή της K. Καρδασιλάρης έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο για την περίοδο που εξετάζουμε, με κέρδη +47,13%. H εταιρεία μετά τη μεγάλη περιπέτεια που πέρασε πριν από μερικούς μήνες όταν είχε προκληθεί πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της στο Βοτανικό, δείχνει σημάδια ανάκαμψης, ενώ δεν θα πρέπει να λησμονηθεί ο δείκτης εξωστρέφειας με παρουσία στην Τουρκία και σε αγορές της Ανατολικής Ευρώπης. H μετοχή της Fourlis είναι η δεύτερη μετοχή σε απόδοση του Ftse 80. Ικανό management από την εταιρεία, ενώ στα τέλη Απριλίου πρόκειται να κάνει τα εγκαίνια των IKEA και στην πρωτεύουσα. H μετοχή της Μπενρουμπή ακολουθεί την ανάκαμψη του εμπορικού κλάδου που πέρασε αρκετά δύσκολα την προηγούμενη διετία, ενώ η μετοχή της Αλκο Ελλάς με κέρδη +26,26% διανύει μια περίοδο θετικής τροχιάς, εξαιτίας και των αποτελεσμάτων για τη παρελθούσα οικονομική χρήση.

Στις μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες, η «πρωταθλήτρια» και από τους τρεις δείκτες των Financial Times είναι η Δομική Κρήτης με πτώση -25,36%. H μετοχή είναι γνωστό ότι κατά καιρούς έχει «ταλαιπωρηθεί» από διάφορα «λόμπι» που επιδίωξαν να χειραγωγήσουν τον τίτλο και να εκμεταλλευθούν πιθανές ακραίες διακυμάνσεις. Στην Εμπεδος η πτώση της μετοχής θα πρέπει να αναζητηθεί στη γενικότερη προβληματική εικόνα του κλάδου που επιδεινώνεται καθημερινά, με αποτέλεσμα να σημειώνει απώλειες -18,31% και να ακολουθεί αμέσως μετά η Αττικάτ. Τα Πλαστικά Κρήτης έχουν καταγράψει διευρυμένες απώλειες που ξεπερνούν το -16%, ενώ οι μετοχές της ΑΕΓΕΚ και της Κατσέλης συμπληρώνουν την πρώτη εξάδα με απώλειες αντίστοιχα -15,92% και -14,57%.

Αμετάβλητες ως προς τις αποδόσεις είναι μόλις 2 μετοχές στον δείκτη χαμηλής κεφαλαιοποίησης και ειδικότερα η Elmec Sport και η ΕΥΑΘ.

Στον σαραντάρη, η μετοχή της Μ.Ι.Μαΐλλης καταγράφει τα υψηλότερα κέρδη σε ποσοστό που προσεγγίζει το + 24%. Από τις πιο υποτιμημένες και αδικημένες μετοχές ο τίτλος, καθώς η ανάπτυξη της εταιρείας συνεχίζεται με τους ίδιους έντονους ρυθμούς των προηγούμενων ετών. Για φέτος η διοίκηση της εταιρείας και προσωπικά ο ίδιος ο πρόεδρος και ιδρυτής Μιχαήλ Μαΐλλης, έχουν βάλει στόχο την εδραίωση του ελληνικού πολυεθνικού Ομίλου στην αγορά των ΗΠΑ.

Ο Ομιλος Μαΐλλη από το 1994 μέχρι και το 2002 αναπτύχθηκε με επενδύσεις και εξαγορές και κατάφερε από μία μικρή βιομηχανία των 4 δισ. να φθάσει τα 100 δισ. δρχ., πραγματοποιώντας πάνω από το 97% των πωλήσεων εκτός Ελλάδας.

Πρόκειται για την πιο διεθνοποιημένη επιχείριση που βρίσκεται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού ελέγχει 35 περίπου εταιρείες σε 20 περίπου χώρες, κυρίως στην Ευρώπη, αλλά και στη Βόρειο Αμερική, διαθέτοντας βιομηχανικές μονάδες και εταιρείες διανομής.

Ο Ομιλος Μαΐλλη επεκτάθηκε από την παραγωγή ενός προϊόντος του μεταλλικού τσερκιού (1994) σε πληθώρα άλλων προϊόντων, πλαστικών τσερκιών, φιλμς συσκευασίας, εργαλείων, μηχανών κ.ά.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες οι μεγαλύτεροι και δυσκολότεροι πελάτες υπογράφουν με τον Ομιλο Μαΐλλη, πολυετή συμβόλαια συνεργασίας σε Ευρώπη και Βόρεια και Αμερική. Για παράδειγμα, έχουν υπογραφεί συμβόλαια συνεργασίας, με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Wall Mart, Coca Cola, Agfa Group, Smurfit, Arcelor, Corus και πολλοί άλλοι.

Η παραγωγική δραστηριότητα του Ομίλου Μαΐλλη σε γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη καταγράφεται ως εξής: στην Ελλάδα διοχετεύεται μόλις το 3% της παραγωγής, στη Δυτική Ευρώπη το 57%, στην Ανατολική Ευρώπη 20%, Αμερική 15% και λοιπές χώρες 5%.

Ακολουθεί σε κέρδη η METKA του Ομίλου Μυτιληναίου με κέρδη κοντά στο +19% και τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, τα οποία μετά την αλλαγή της διοίκησης και την παράδοση του management σε ομάδα τεχνοκρατών, δείχνει η μετοχή ανανεωμένη και φρέσκια. Πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού θα πρέπει να έρθουν έσοδα στην EXAE και κυρίως να πλασαριστεί όσο το δυνατόν καλύτερα το προϊόν του Χρηματιστηρίου.

Οσον αφορά τη στρατηγική της εταιρείας, αυτή κινείται στους ακόλουθους βασικούς άξονες:

– Ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς.

– Λειτουργικός ανασχεδιασμός του Ομίλου.

– Προώθηση διεθνών συνεργασιών με στόχο πάντοτε την ενίσχυση της ρευστότητας της εγχώριας αγοράς.

Οσον αφορά το λειτουργικό ανασχεδιασμό του Ομίλου ΕΧΑΕ, η πλήρης εφαρμογή του αποσκοπεί στην πλέον ορθολογική και αποτελεσματική οργάνωση και λειτουργία του, η οποία και θα προσδώσει περαιτέρω ανταγωνιστικότητα τόσο στην εταιρεία όσο και στην ελληνική κεφαλαιαγορά. Στο πλαίσιο αυτό έχει δρομολογηθεί η συγχώνευση, με απορρόφηση από την ΕΧΑΕ, της θυγατρικής εταιρείας «Ανάπτυξη συστημάτων και Υποστήριξης Κεφαλαιαγοράς» (ΑΣΥΚ). Παράλληλα, στις 9 Φεβρουαρίου 2004 συνέρχονται οι μέτοχοι της ΕΧΑΕ σε έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την απόκτηση από την ΕΧΑΕ του ποσοστού 29,69% των μετοχών της θυγατρικής της εταιρείας, «Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών Α.Ε.». Το ποσοστό αυτό κατέχουν τρίτα πρόσωπα, εκτός Ομίλου ΕΧΑΕ.

Τη μικρότερη απόδοση, έχει εμφανίσει η μετοχή Elbisco του Ομίλου Κυριάκου Φιλίππου. Μια μετοχή η οποία ουδέποτε φημιζόταν για τη διασπορά της ή τις σπουδαίες αποδόσεις και αυτό διότι ο μεγαλομέτοχος δεν έχει ασχοληθεί ειδικότερα με τη μετοχή, αφού δεν είναι στις προτεραιότητές του.

Οπως και στη χαμηλή κεφαλαιοποίηση, έτσι και στο Ftse 40 οι κατασκευαστικές εταιρείες βρίσκονται σε υψηλές θέσεις. Για παράδειγμα η μετοχή του Ακτωρα καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες σε ποσοστό -5,79%, ενώ ακολουθεί το Αλουμίνιο της Ελλάδας, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, η Τράπεζα Αττικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 19 μετοχές με αρνητικές αποδόσεις οι 4 μετοχές ανήκουν στον κατασκευαστικό κλάδο.

Στον εικοσάρη η κατάσταση είναι μάλλον η καλύτερη σε σύγκριση με τους προηγούμενους δείκτες. H πλειοψηφία των μετοχών έχει δώσει κέρδη και θα λέγαμε αρκετά ικανοποιητικά με τον ΟΠΑΠ να βρίσκεται στην κορυφή με άνοδο από την αρχή του έτους έως και τη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης 5 Φεβρουαρίου στο +20,75%. Ακολουθεί ο τίτλος της Βιοχάλκο, ο οποίος θα πρέπει να σημειωθεί ότι είχε υποστεί μεγάλη καθίζηση τους προηγούμενους μήνες και είναι φυσιολογικό να έχει υπάρξει μια ανάκαμψη, η οποία όμως σίγουρα δεν έχει ενθουσιάσει τους χιλιάδες μετόχους του μεγαλύτερου μεταλλουργικού Ομίλου της χώρας μας.

Η διαφαινόμενη, βαθμιαία ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η σταδιακή ένταξη στην παραγωγική διαδικασία των επενδύσεων του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Αγγλία, η μείωση του κόστους, η ανάπτυξη εμπορικών δικτύων, η διαρκής εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού και η συνεχής απόκτηση τεχνογνωσίας, εκτιμάται ότι θα βελτιώσουν σημαντικά τα αποτελέσματα των θυγατρικών επιχειρήσεων του Ομίλου στις επόμενες χρήσεις.

Τα καθαρά αποτελέσματα του Ομίλου το 2003 εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν αφ’ ενός μεν από τις αυξημένες αποσβέσεις, λόγω των μεγάλων επενδύσεων, αφ’ ετέρου δε από τη διεθνή, δυσμενή συγκυρία, που συμπίεσε τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών του, που έχουν μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια ενισχύονται κοντά στο +13% και ακολουθεί η Εμπορική, ο OTE και η Γερμανός. Με αρνητικό πρόσημο συναντούμε την Ελληνική Τεχνοδομική, εξέλιξη η οποία μας επιβεβαιώνει από την ανάλυση που πραγματοποιήσαμε στους δύο προηγούμενους δείκτες για τη δυσμένεια στην οποία βρίσκεται ο κατασκευαστικός κλάδος, ειδικότερα μάλιστα μετά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις που αφορούν τη τριάδα των μετοχών Εργάς, Ευρωπαϊκή Τεχνική και Τεχνοδομή.

Η μετοχή της Hyatt Regency, υποχωρεί σε ποσοστό -5,3%. H αιτία της πτώσης θα πρέπει εν μέρει να αποδοθεί και στις δικαστικές εξελίξεις, αφού πρόσφατα άνοιξε από τη Δικαιοσύνη, ο φάκελος της πώλησης του Μον Παρνές στη κοινοπραξία Hyatt Regency-Ομίλου Τεχνοδομικής. H Τραπεζα Πειραιώς είναι η τρίτη κατά σειρά αρνητικής απόδοσης στον εικοσάρη. H ξέφρενη πορεία του τραπεζικού κλάδου τον Δεκέμβριο που οδήγησε τη Σοφοκλέους να υπερκεράσει τις 2.500 μονάδες. Ετσι στις τελευταίες συνεδριάσεις επιχειρείται από τους traders το «κλείδωμα» των υπεραξιών τους που είναι ιδιαίτερα σημαντικές αν λάβουμε υπόψη και τη γενικότερη εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή