Οι απογοητευμένοι, πρωταγωνιστές… της έκρηξης στο X.A.

Οι απογοητευμένοι, πρωταγωνιστές… της έκρηξης στο X.A.

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο… τρένο της μεγάλης φυγής επιβιβάστηκε ένας στους είκοσι ενεργούς επενδυτές του X.A. τον Ιανουάριο, ρευστοποιώντας πλήρως το χαρτοφυλάκιό του και αποχωρώντας (έστω και προσωρινά) από τη Σοφοκλέους.

Στο σύνολο των 143.014 ενεργών επενδυτών του Ιανουαρίου οι 6.925 (ποσοστό 4,85%) ρευστοποίησαν πλήρως τις μετοχές τους μηδενίζοντας τις θέσεις τους!

Η άνοδος των τιμών των μετοχών του X.A. τον Ιανουάριο, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως είναι η αβεβαιότητα για τις μετεκλογικές πολιτικές εξελίξεις, οδήγησε -όπως όλα δείχνουν- ένα μικρό τμήμα εγκλωβισμένων επενδυτών του X.A. να αποχαιρετίσουν τη Σοφοκλέους!

Εχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι από τους 6.925 επενδυτές του X.A. που μηδένισαν τις μετοχικές τους θέσεις τον Ιανουάριο, οι 6.796 ήταν Ελληνες και οι 129 αλλοδαποί.

Δεδομένου ότι ο συνολικός αριθμός των κωδικών του X.A. που αντιπροσωπεύουν χαρτοφυλάκια που περιέχουν έστω μια μετοχή είναι 1.342.885 εκ των οποίων οι 1.258.327 αφορούν τους Ελληνες και οι 84.558 τους αλλοδαπούς επενδυτές, η φυγή του Ιανουαρίου αντιπροσωπεύει το 0,54% των Ελλήνων που έχουν ακόμη έστω και μία μετοχή στο X.A. και το 0,15% των ξένων επενδυτών.

«Εκρηξη»… απογοητευμένων

Παράλληλα ένα μεγαλύτερο τμήμα εγκλωβισμένων επενδυτών φαίνεται πως κινήθηκε προς την ίδια κατεύθυνση τον Ιανουάριο, περιορίζοντας τις μετοχικές του θέσεις.

Οι κινήσεις αυτές, οι οποίες προφανώς ενθαρρύνθηκαν από τη σημαντική άνοδο που παρουσίασαν τους τελευταίους μήνες μια σειρά από μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης (κατ’ εξοχήν του τραπεζικού τομέα), συνέθεσαν την εικονική πραγματικότητα μιας «έκρηξης επενδυτικού ενδιαφέροντος» στο Χρηματιστήριο, η οποία, ωστόσο, δεν κολακεύει τη Σοφοκλέους.

Στην πραγματικότητα σημειώθηκε μια «έκρηξη» κινητικότητας στην οποία πρωταγωνιστές, υπήρξαν απογοητευμένοι επενδυτές που άδραξαν την ευκαιρία για να σπάσουν τους δεσμούς τους με τη Σοφοκλέους!

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι από τον Σεπτέμβριο του 2003 και σε μηνιαία βάση η πορεία της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς βαίνει συνεχώς αυξανόμενη, για να φθάσει στο τέλος του Ιανουαρίου του 2004 στο ύψος ρεκόρ (για τους 12 τελευταίους μήνες) των 90 δισ. ευρώ. Το μερίδιο των Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση του X.A. την 31.1.2004 διαμορφώθηκε σε 29,55%, δηλαδή ελαφρά χαμηλότερα από το 29,88% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό ένα μήνα νωρίτερα, δηλαδή την 31.12.2003.

Συγκεκριμένα, η κινητικότητα των επενδυτών του X.A. εκτοξεύτηκε τον Ιανουάριο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, ξεπερνώντας ακόμη και το ρεκόρ που σημειώθηκε το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου του 2003, με αφορμή την απογείωση των χρηματιστηριακών αγορών διεθνώς.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών (KAA) το σύνολο των ενεργών μερίδων επενδυτών τον Ιανουάριο ανήλθε σε 143.014, έναντι 92.564 του Δεκεμβρίου του 2003 και 68.712 του Ιανουαρίου του ίδιου έτους.

Επίσης, ο ημερήσιος μέσος όρος των ενεργών κωδικών τον Ιανουάριο έφθασε τους 20.468 (έναντι 12.555) του Δεκεμβρίου του 2003), ενώ οι μέσες μηνιαίες χρηματιστηριακές πράξεις ανά ενεργό κωδικό διατηρήθηκαν σε μάλλον χαμηλά επίπεδα, καθώς διαμορφώθηκαν σε 2,86 που είναι η δεύτερη χειρότερη «επίδοση» στους τελευταίους 13 μήνες (από τον Ιανουάριο του 2003).

Το στοιχείο αυτό καταδεικνύει ότι τον Ιανουάριο επικράτησαν οι επενδυτές της «μιας εντολής», οι οποίοι κινήθηκαν από τον καταφανή στόχο… να πάρουν τις ζημιές τους και να φύγουν!

Η εκτόξευση των blue chips

H διάρθρωση των συναλλαγών του Ιανουαρίου επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι η θεαματική άνοδος ορισμένων μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης υπήρξε το καταλυτικό ερέθισμα που ώθησε ένα μέρος παλαιών κυρίως επενδυτών εκτός Χρηματιστηρίου.

Σύμφωνα με στοιχεία του X.A., οι συνολικές συναλλαγές των 20 μεγαλύτερων μετοχών του X.A., που απαρτίζουν τον δείκτη FTSE-20 εκτοξεύτηκε τον Ιανουάριο του 2004 στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών και πάντως υπερτετραπλάσια του Ιανουαρίου του 2003 και διπλάσια σχεδόν της περιόδου της επενδυτικής ευφορίας του 2003!

Συγκεκριμένα, η συνολική αξία συναλλαγών του δείκτη FTSE-20 τον Ιανουάριο ανήλθε στο ύψος ρεκόρ των 2,19 δισ. ευρώ, έναντι 1,3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2003 και 1,46 δισ. ευρώ του Ιουλίου του ίδιου έτους, που ήταν μέχρι πρόσφατα ο μήνας με τις υψηλότερες συναλλαγές για τον δείκτη FΤSΕ-20.

Να σημειωθεί ότι τα μεγέθη αυτά αντιπροσωπεύουν τους χρηματιστηριακούς όγκους συναλλαγών του X.A. που αφορούν αποκλειστικά τη συνεχή διαπραγμάτευση και βεβαίως δεν περιλαμβάνουν τις προσυμφωνημένες συναλλαγές (πακέτα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή