Δυναμικό ξεκίνημα το 2004 οι EEX

Δυναμικό ξεκίνημα το 2004 οι EEX

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα θετικό είναι το ξεκίνημα των Εταιρειών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου (EEX) το 2004. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών, στα τέλη Ιανουαρίου σε σύνολο 22 εισηγμένων EEX, οι 21 παρουσίαζαν θετική απόδοση και μόνο μία εμφάνιζε οριακές απώλειες.

Εντεκα εταιρείες επενδύσεων εμφανίζουν απόδοση εσωτερικής αξίας άνω του 6% και μάλιστα τέσσερις από αυτές ξεπερνούν το 7%. Πάντως, μόνο η Πρόοδος, που βρίσκεται υπό την διαχειριστική ομπρέλα του ομίλου EFG Eurobank Ergasias, ξεπέρασε τον Γενικό Δείκτη. Στο διάστημα 31.12.03 μέχρι 31.01.04 ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 7,47%, ενώ η απόδοση της εσωτερικής αξίας της Πρόοδος φτάνει το 7,64%.

Σύμφωνα με διαχειριστές, αποδόσεις άνω του 5,9% των EEX θεωρούνται ανάλογες του Γενικού Δείκτη, δεδομένου ότι οι εταιρείες δεν είναι επενδεδυμένες σε ποσοστό 100%, αλλά διατηρούν τμήμα του ενεργητικού τους σε διαθέσιμα.

Μικρές απώλειες, κατά 0,87%, εμφανίζει η Ακτιβ, ενώ χαμηλά βρίσκεται και η απόδοση της MarfiClassic. Ωστόσο, η Μarfiθα αποχωρήσει από τον κλάδο και έχει ήδη ρευστοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού της, υλοποιώντας την απόφαση για την τριπλή συγχώνευση (με την Comm Group και τη Μaritime).

Χαμηλές αποδόσεις εμφανίζουν ακόμα η New Millennium με 2,30% και η Domus με 2,65%.

Λογικές «εκπτώσεις»

Πάντως, τα discounts έχουν περιοριστεί αισθητά και οι περισσότερες εταιρείες διαπραγματεύονται πλέον με λογικές «εκπτώσεις». Συνολικά 13 EEX διαπραγματεύονται σήμερα με discount χαμηλότερο του 11%, ενώ η Domus παραμένει σε εκτός λογικής premium (364,41%). Μόνον 4 EEX διαπραγματεύονται με discount μεγαλύτερο του 20%, ενώ με το πλέον ελκυστικό discount διαπραγματεύονται οι μετοχές της Interinvest με -31,48% και η Nexus AEEX με -28,08%. Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου η Εθνική Χαρτοφυλακίου διαπραγματεύεται με μικρό discount της τάξης του 7,37%, η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου με -10,95% η Εμπορική Επενδυτική με -13,47% και η Πρόοδος με -13,67%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή