H Societe ανοίγει τον χορό των τραπεζικών αλλαγών

H Societe ανοίγει τον χορό των τραπεζικών αλλαγών

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Γενικής Τράπεζας υπέρ της Societe Generale, καθώς η μεθαυριανή γενική συνέλευση (13/2) της τράπεζας φαίνεται ότι δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη απαρτία.

Ο νέος μέτοχος της Γενικής Τράπεζας πάντως δεν αδρανεί εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου. Στόχος των Γάλλων είναι η απόφαση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου να πραγματοποιηθεί πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Μαρτίου. Πρόθεση της γαλλικής τράπεζας είναι το ποσοστό της στη Γενική να φτάσει στο 60% με 70% και για τον σκοπό αυτό σχεδιάζει να υποβάλει δημόσια προσφορά εντός του πρώτου εξαμήνου. Το μεγάλο «στοίχημα» των Γάλλων πάντως είναι η αναδιάρθρωση και ανάπτυξη της Γενικής και τέλη Μαρτίου αναμένεται να έρθουν οι πρώτοι Γάλλοι τεχνοκράτες (αναμένεται επιτελείο 10 στελεχών) που θα αναλάβουν το δύσκολο εγχείρημα.

Χθες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της Γενικής Τράπεζας. Τα κέρδη προ φόρων και μετά την αφαίρεση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις διαμορφώθηκαν σε 7.733 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 27.910 χιλ. ευρώ το 2002. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, η αύξηση προήλθε κυρίως από την ενίσχυση των εσόδων από τραπεζικές εργασίες, καθώς και από τη συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών.

Ενδιαφέρον από ξένους

Το αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική τραπεζική αγορά και την ευρύτερη περιοχή υπογράμμισε χθες και ο κ. Bernard Payne, Head of Personal Financial Servises της τράπεζας HSBC, μιλώντας σε εκδήλωση της τράπεζας. O κ. Payne τόνισε τα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης της ελληνικής τραπεζικής αγοράς προαναγγέλλοντας την υιοθέτηση μιας περισσότερο επιθετικής πολιτικής από την HSBC με στόχο τον διπλασιασμό των εργασιών της στη χώρα μας την επόμενη 5ετία.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον μεγάλων ξένων τραπεζών για την ελληνική αγορά δεν είναι τυχαίο και κατά πολλούς αποτελεί τον προάγγελο σημαντικών εξελίξεων. Τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες θα σημειωθούν νέες κινήσεις συγκέντρωσης δυνάμεων στον κλάδο, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στη ριζική αναδόμηση του εγχώριου τραπεζικού οικοδομήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή