Τριπλασίασε τα κέρδη ο όμιλος Coca Cola 3E

Τριπλασίασε τα κέρδη ο όμιλος Coca Cola 3E

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερη έμφαση στον κλάδο του εμφιαλωμένου νερού συνεχίζει να δίνει ο όμιλος Coca Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως, τα καθαρά κέρδη του οποίου πέρυσι τριπλασιάσθηκαν, ξεπερνώντας τις αρχικές προβλέψεις.

Εχοντας επενδύσει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ για την απόκτηση εταιρειών εμφιαλωμένου νερού στο εξωτερικό, η διοίκηση του ομίλου δεν αποκλείει και νέες εξαγορές, αν παρουσιασθεί η κατάλληλη ευκαιρία. Αλλωστε, ο όγκος των μη αεριούχων ποτών αυξήθηκε κατά 42% το 2003 και φέτος προβλέπεται ότι στο συνολικό όγκο θα αντιπροσωπεύει ποσοστό πέραν του 20%. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εξαγορασθείσες το 2003 εταιρείες εμφιάλωσης νερού Valser (Ελβετία) και Dorna (Ρουμανία) συνεισέφεραν το 3% του συνολικού όγκου του ομίλου και το 2% του συνολικού Ebitda.

H Coca Cola Τρία Εψιλον, η οποία σχεδιάζει φέτος επενδύσεις έως του ποσού των 365 εκατ. ευρώ, πρόκειται μέσα στη χρονιά επίσης να δρομολογήσει την έξοδό της από το Χρηματιστήριο του Σίδνεϊ. H διασπορά των μετοχών είναι μικρή (1%) και έτσι όπως αναφέρει η διοίκησή της δεν απαιτείται σημαντική εκροή κεφαλαίων.

Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου το 2003 τώρα, τα λειτουργικά κέρδη (Ebit) διαμορφώθηκαν σε 257,6 εκατ. ευρώ από 185,8 εκατ. ευρώ το 2002, τα κέρδη Ebitda σε 664,7 εκατ. ευρώ έναντι 578,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη έφθασαν σε 115 εκατ. ευρώ από 35,3 εκατ. ευρώ. Ετσι, τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθκαν σε 0,49 ευρώ από 0,15 ευρώ.

Ο όγκος πωλήσεων του ομίλου διαμορφώθηκε σε 1.359 εκατ. κιβώτια από 1.268 εκατ. κιβώτια το 2002 και ο κύκλος εργασιών σε 4.063 εκατ. ευρώ από 3.880 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5%. Στη συνολική απόδοση της εταιρείας, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Δώρος Κωνσταντίνου, «συνέβαλαν σημαντικά η βελτίωση στην ιταλική αγορά και η απόδοση της Ρωσίας η οποία κατέγραψε για πρώτη φορά κέρδη». Στα Ebitda του ομίλου οι ανεπτυγμένες αγορές συνεισέφεραν 364 εκατ. ευρώ, οι αναπτυσσόμενες αγορές 97 εκατ. ευρώ, οι αναδυόμενες 204 εκατ. ευρώ. Στον συνολικό όγκο πωλήσεων του ομίλου οι ανεπτυγμένες αγορές συμμετείχαν με 553 εκατ. κιβώτια, οι αναπτυσσόμενες με 276 εκατ. κιβώτια και οι αναδυόμενες με 530 εκατ. κιβώτια.

Εξίσου αισιόδοξη εμφανίζεται η διοικησή της και για το τρέχον έτος.

Ετσι για το 2004 προβλέπει οτι τα καθαρά κέρδη θα κινηθούν μεταξύ 140 – 150 εκατ. ευρώ, τα κέρδη Ebitda θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 10% – 12%, τα Ebit κατά 25% – 30%, ο όγκος πωλήσεων αναμένεται να αυξηθεί κατα 6% – 8%. Βέβαια, εφέτος οκτώ από τις χώρες όπου ο όμιλος δραστηριοποιείται πρόκειται να γίνουν μέλη της E.E., γεγονός που η διοίκηση θεωρεί μεν θετικό σε μακροπρόθεσμη βάση, πλην όμως βραχυπρόθεσμα θα κληθεί να επιλύσει μία σειρά προβλημάτων. Οπως την αύξηση του κόστους σε πρώτες ύλες.

Σύμφωνα όμως με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Δώρο Κωνσταντίνου, «ήδη έχουν ληφθεί μέτρα γύρω από την τιμολογιακή πολιτική, τον έλεγχο του κόστους και ιδιαίτερα των βασικών πρώτων υλών και τη διακρατική αλυσίδα προμηθειών για να διευκολυνθεί αυτή η μετάβαση».

Για τη εφετινή χρονιά, ο όμιλος Coca Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως, θέτει εξι βασικές προτεραιότητες. Την ανάπτυξη νέων κατηγοριών προϊόντων, την ενίσχυση των σημάτων και την εκμετάλλευση νέων δικτύων, την ενίσχυση των περιθωρίων μέσω της βελτίωσης των συνδυασμών συσκευασιών και δικτύων, τη διαχείριση του κεφαλαίου αλλά και την άνοδο του δείκτη Απόδοσης Επενδεδυμένων Κεφαλαίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή