Αλμα κερδών 48,9% για την «Εθνική»

Αλμα κερδών 48,9% για την «Εθνική»

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντυπωσιακή αύξηση κερδοφορίας που ξεπέρασε τις προσδοκίες, εμφανίζει η Εθνική Τράπεζα και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ανάλογες επιδόσεις θα εμφανίσουν και οι άλλες τράπεζες.

Τα καθαρά προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη του ομίλου της Εθνικής ανήλθαν στα 521 εκατ. ευρώ έναντι 349,8 εκατ. ευρώ το 2002 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 48,9%. Υψηλή είναι επίσης και η μερισματική απόδοση που αναμένεται ότι θα δώσει μια ανάσα εσόδων τόσο για το δημόσιο όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία που είναι μέτοχοι της τράπεζας. Πρόκειται να δοθεί μέρισμα 0,65 ευρώ ανά μετοχή (έναντι 0,41 ευρώ το 2002) και με βάση το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής (23,34 ευρώ) η μερισματική απόδοση διαμορφώνεται στο ελκυστικό 2,78%.

Αλλά και τα καθαρά κέρδη του Ομίλου μετά την αφαίρεση των φόρων και των δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στα 360,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 69%.

H εντυπωσιακή βελτίωση της κερδοφορίας της Εθνικής αποδίδεται στην ενίσχυση των οργανικών πηγών εσόδων του ομίλου αλλά και τη συγκράτηση των δαπανών.

Συγκεκριμένα:

– Αύξηση 9,9% παρουσιάζουν τα καθαρά επιτοκιακά αποτελέσματα του Ομίλου, υπερβαίνοντας τα 1,3 δισ. ευρώ.

– Το επιτοκιακό περιθώριο του ομίλου προσέγγισε το 2,67% που αποτελεί ρεκόρ 5ετίας.

– Αύξηση κατά 16,3% σημειώνουν οι καθαρές προμήθειες του Ομίλου. Ταχύτερος ρυθμός αύξησης καταγράφεται στις προμήθειες λιανικής τραπεζικής (+22.6%), διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων (+33.8%) και επενδυτικής τραπεζικής (+46%).

– Αυξημένη κατά 19% είναι η οργανική κερδοφορία του δικτύου του εξωτερικού παρά την αρνητική επίδραση της συνεχιζόμενης διολίσθησης του αμερικανικού δολαρίου. Τα οργανικά κέρδη του δικτύου του εξωτερικού ανήλθαν σε 85,9 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερη δυναμική παρουσιάζουν οι μονάδες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης οι οποίες το 2003 διπλασίασαν την κερδοφορία τους σε σχέση με το 2002.

– Στην θετική εικόνα των αποτελεσμάτων του ομίλου καθοριστική θεωρείται η συμβολή της συγκράτησης του κόστους. Οι δαπάνες προσωπικού παρέμειναν στα επίπεδα του 2002, ενώ η αύξηση των λοιπών εξόδων διοίκησης περιορίστηκε σε επίπεδα χαμηλότερα του πληθωρισμού (2,7%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή